Тук май само аз се хваля
Не помня, дали се изфуках с невероятната
Baking illustrated - рецепти за печива, събрани от списанието Cooks Illustrated. Ценното в тези рецепти е това, че се описват различни подходи и методи при приготвянето на сладкиши и хляб, като ми спестяват ценно време (все пак не винаги мога да правя един сладкиш или хляб, докато се получи това, което искам като вид, вкус и текстура) - там това са свършили вместо мен кулинарните маниаци
Нещо по-ново -
The ultimate Book of Fish and Shellfish, предишното и издание е The new Fish Cooking Encyclopedia. Книгата се състои от две части - първата - "образователна" - със снимки и описания на различните риби и морски дарове, а втората - с рецепти. На всяка страница има снимки, не само на готовото ястие, но и при описанието на приготовлението.
Хартията е плътна, гланцова и бяла, самата книжка е тежка и представителна (512 стр.) и е много красива.
Рецептите са интересни, но поради недостъпността на част от продуктите, не всичко може да се приготви.
Вчера се сдобих с книгата на Огюст Ескофие -
2000 Favorite French Recipes. Рецептите са базови за френската кулинария и има различни варианти.
Няма нито една илюстрация
тексът е 884 страници на тънка бяла хартия.
Другият минус са печатните грешки и не особено прекрасният превод (но не са фрапиращи).
В предговора Ескофие отбелязва, че тази книга е написана за обикновените домакини, в нея няма сложни техники и скъпи продукти (явно през 1934 черните трюфели от Перигор са били толкова разпространени, колкото у нас белите печурки).
На мен лично ми харесва и смятам, че има какво да науча от книгата
.