Алеко написа:
За Нова Година ще сме четирима и съм замислил следното меню:
- Рулца от сьомга, пълнени със скариди на скара. Към тях ще има някакъв сос, ама още не знам баш какъв. Приемам идеи.
- Руладини от пуешки гърди, пълнени с аспержи, увити в бекон. За гарнитура - броколи и карфиол на розички, леко запарени.
- Свинско контра-филе, пълнено с кестени и ябълки, завито в тесто, върху канапе от задушени в бяло вино гъби, подправени с чесън и розмарин. Гарнитурата ще е зелен боб, от оня тънкия.
- Десерт № 1: Баница с късмети, донесена от жената на братовчед ми.
- Десерт № 2: Печени ябълки с канела и карамфил, украсени с бита сметана. Ще го направи Дани.
Идея:
Сьомгата не запечена на скара, а пресносолна - 2 часа в саламура от 40 г. морска сол в литър вода.
Нарязана на тънки парчета, в които увиваш скаридите (предполагам кралски...) на скара. Сосът, който ти предлага IPA чрез Биски е страшно готин, но не мисля, че за такива рулца, тип "Сашими" може би няма да бъде подходящ. Може би един много лек сметанено-лимонов сос с добавка на настъргана кора от половин лимон ще бъде по-подходящ.
Според мене пуешките гърди не се съчетават много по вкус с аспержите. Бих ти предложил да опиташ с плънка от задушени в масло гъби, коняк, сметана и настърган кашкавал. Към карфиола и броколито можеш да добавиш и малко брюкселско зеле за по-хард зелев аромат. Ще отива на цялата гарнитура. Да не забравиш да капнеш няколко капки зехтин и достатъчно лимонов сок.
Лично аз не бих завил контрафиле в тесто, защото не бих рискувал да стане като варено и не бих се лишил от препечената коричка. Въпросът е в баланса между опичането в дълбочина и непрепичането на коричката повече от нужното.
Приятни часове около новогодишната трапеза и много щастие през настъпващата година!