Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:42 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Дек, 2006 6:43 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
За тези, които ще празнуват у дома си - какво планирате да приготвите за основно ястие на Коледа - свинско, птица или друго, и как.

Хайде, чревоугодници, разказвайте. :pya:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2006 10:31 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ние ще чакаме да видим какво ще ни предложат в СПА-то. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2006 11:05 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Аз обмислям някакво пили, за да е плавен прехода от постни сарми към свински вратове с кисели зелета за Нова Година :mrgreen:
Сигурно ще го напълня с нещо, но още не съм измислила с какво, има време!


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2006 11:53 am Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Въпросът е риторичен.
Сърми от кисело зеле с кълцан свински бюст и осмянка.
Макар тая година да имам вече четлери успешни завивания, ме гложди мислата да сложа и малко манатарки в сместа - есенеска си хванах бая гъбки :mrgreen:

Или част от сместа да завия на топки като дроб-сърма, ама ще вземат да ме бият :-?


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2006 12:21 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Какво е осмянка :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2006 2:51 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
IPA написа:
Какво е осмянка :?:


Осмянка е онуй, на което заприличва тумбакът ми, когато съм преял. :belly:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Дек, 2006 8:49 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Предястие - картофена салата;
Основно - картофено руло с плънка от спанак;
Десерт - картофени латкес.
:mrgreen:

Нямам нерви да пазарувам, такива навалици са в магазините...


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Дек, 2006 2:55 pm Съб 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Ние по традиция сме на коледен обяд с тенденции към сливане с вечеря у свекърва ми в мнооого широк семеен кръг. Тя от години се опитва да приучи Антон да яде пуйка на Коледа (прави я много вкусна, впрочем), но той все си мърмори за прасе. Вместо сладкиши (които хич не ги мога, както знаете :oops: ), нося риби за мезе. Мариновала съм сельодка и сьомга от няколко дни, как не съм ги изяла още, сама си се чудя :roll: Замислила съм и една салата от карамелизирани моркови и запържени скариди.
Весели празници на всички, да са ви сладки мезетата и питиетата! :horn:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Дек, 2006 4:06 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
На Бъдни Вечер нямаше предвидено някакво специално меню, но ние си поръчахме пърленка с чесън, постни лозови сърмички и боб по манастирски. С червеното винце и тиквата с мед и орехи за десерт събрахме нужния брой ястия.

Коледното меню беше повече от отлично:
- Плато със салати - зелена с яйце, руска, снежанка, катък, печена чушка, царевица, домати и краставици. (Доматите имаха вкус на трици.)
- Панирано пуешко филе с плънка от кисели краставички и кашкавал върху канапе от пържена филийка, полято със сос от гъби.
- Свинско чеверме от токущо свалено от шиша прасенце.

Прилоша ми....


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Дек, 2006 4:51 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Прилоша ми....
Хич не се и съмнявам 8).


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Дек, 2009 11:27 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Вчера видях еддна идея, която много ми хареса.
Става въпрос за пълнена кисела зелка, като алтернатива на сарми, или постно ядене за Бъдни вечер.
Плънка 1-традиционно като за сарми
Плънка 2-кълцано месо, ориз, гъби и стафиди
Плънка 3- (тази много ме впечетли)- сварен боб, сухи чушки(могат да се заменят и с печени), сушени домати, и накиснтат предварително ошаф, или по избор някакви сушени плодове).
Идеятя беше такава.
Взема се част от плънката и се завива една кръгла сарма.Точно отгоре се поставя пак лъжичка плънка, поставя се в края на голямо зелево листо и пак се завиава. И така процедурата се повтаря докато се изчерпи плънката, и се получи една голяма топка от зеле и плънка.
Пече със фурна, или в гювеч с капак или се завива с фолио, около час- час и половина.
ПОсле се реже като торта.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Дек, 2009 5:57 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Тази година на Коледа бяхме канени на капама. Още ми е зле.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB