Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 11:09 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 26 Апр, 2007 3:56 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
IPA написа:
С рицина не е лоша комбинацията, и на мен ми намирисва това вино, но иначе си е добро и сухо.
Значи, рицината не е вино! Каква марка беше тази, която пихте?


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 5:22 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
MR.LAZY написа:
IPA написа:
С рицина не е лоша комбинацията, и на мен ми намирисва това вино, но иначе си е добро и сухо.
Значи, рицината не е вино! Каква марка беше тази, която пихте?


И откъде следва, че не е вино.

Cretan Konaki
Retsina wine 11,5%Vol.
Agricultural unoin of Heraklion

Другото е на непознат език. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 6:13 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Отлежава в измазани с чамови бъчви и допълнително се ароматизира с борова смола затуй вкусът му е малко необичаен, но гърчолята не пият друго :mrgreen:

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0% ... 0%BD%D0%B0

Съхранявали го в измазани с борова смола съдове и допълнително се ароматизирало с борова смола затуй вкусът му е малко необичаен, но гърчолята не пият друго :mrgreen:

http://en.wikipedia.org/wiki/Retsina


Last edited by yosif on 27 Апр, 2007 5:42 am Пет, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 6:16 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Как да не е вино бе?


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 6:20 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Вино е, бре!


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 6:36 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Как да не е вино бе?
На теб, Алеко, колегите ти от Бакхус специално ще ти дърпат ушите за незнание. Имаше статия за рецината, в която се обясняваше защо не е вино. Като я изровя, ще пусна малко текст.

Пък и вкусът не е като на вино.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 6:40 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вкусът е като на втечнен мухъл. Ама си е вино.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 8:15 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
Вкусът е като на втечнен мухъл. Ама си е вино.

Само аз ли я харесвам? :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Апр, 2007 11:47 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Алеко написа:
Вкусът е като на втечнен мухъл. Ама си е вино.

Само аз ли я харесвам? :roll:


Уви, не.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Апр, 2007 8:34 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Да ти имам смелостта, Алеко! Аз по-далече от подушване не съм стигала. :mrgreen:
А каква й е суровината, растението рицина, да? Като не е грозде може и да не е вино, ама кво ли разбирам аз...Нали и ябълково вино има :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Апр, 2007 9:07 am Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Бяло вино или розе от грозде е, к'ви рицини. к'ви пет лева.

Другото дето прилича по изказ "рицин" е отровата, която се съдържа в рапичното масло, още "рициново масло".

Само че византийците го казват "рЕцина" и идва от "резин" - смола, гумма - щото е ароматизирано с борова смола...

Вицът гласи, че кога римляните плячкосвали Гърция, местните нарочно забърквали борова смола във виното - така само те си го пиели и на нашествениците се налагало да пият гОла вОда или вносно вино :mrgreen:

П.П. С вкуса на рецината трябва да се привикне, някои - никога :mrgreen:
Обаче кога е луедена и се използва за прокарване на гречески мезелъци - няма равна.
От нашите вина подобна на вкус е керацудата, но май букетът е по-богат, а пък аз нещо не мога да определя какъв точно е ароматът й :cry:
Но много прилича на обикновената рецина, която гръчолята джвакат от ранни зори та чак до късен мрак - в някои пътеводители казват, че най добрата рецина е от Санторини и трябва да се пие гледайки как слънцето залязва над морето...


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Апр, 2007 9:57 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
А, ясно, мерси. Как Керацуда, Керацудата е хубава, не смърди! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB