Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 1:29 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 27 Апр, 2007 9:07 am Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Бяло вино или розе от грозде е, к'ви рицини. к'ви пет лева.

Другото дето прилича по изказ "рицин" е отровата, която се съдържа в рапичното масло, още "рициново масло".

Само че византийците го казват "рЕцина" и идва от "резин" - смола, гумма - щото е ароматизирано с борова смола...

Вицът гласи, че кога римляните плячкосвали Гърция, местните нарочно забърквали борова смола във виното - така само те си го пиели и на нашествениците се налагало да пият гОла вОда или вносно вино :mrgreen:

П.П. С вкуса на рецината трябва да се привикне, някои - никога :mrgreen:
Обаче кога е луедена и се използва за прокарване на гречески мезелъци - няма равна.
От нашите вина подобна на вкус е керацудата, но май букетът е по-богат, а пък аз нещо не мога да определя какъв точно е ароматът й :cry:
Но много прилича на обикновената рецина, която гръчолята джвакат от ранни зори та чак до късен мрак - в някои пътеводители казват, че най добрата рецина е от Санторини и трябва да се пие гледайки как слънцето залязва над морето...


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Апр, 2007 9:57 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
А, ясно, мерси. Как Керацуда, Керацудата е хубава, не смърди! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB