Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:16 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Юни, 2004 9:54 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Чудех се дали да пусна една анкета, но няма да стигнат въпросите, тъй като отговорите ще бъдат най-разнообразни и обширни.

Аз деля гостите на три категории:
1. Неочаквани гости (най-много ме радват гостите от тази група)
2. Гости, предварително поканени - до 6-7 човека
3. Гости, предварително поканени - повече от 6-7 човека

За гостите от първата категория изваждам кажи-речи всичко от хладилника и шкафовете и набързо спретвам софра. Обикновено приготвените по този начин ястия се превръщат в кулинарни шедьоври. Не случайно хората казват, че ястието трябва да се приготви с желание. А тъй-като много обичам неочаквани гости, каквото и да приготвя, става хубаво.

За гостите от втората категория (освен ако не са поканени на кафе или танци), се приготвям няколко дни предварително. Изчитам рецептите от книгите или форумите, съставям менюто и пазарувам продуктите съвсем целево.
Обикновено правя класическото меню - предястие (едно или две), основно ястие с месо или риба и десерт. Понякога, ако нямам време, приготвям дежурното меню за гостите от третата категория, но прибавям и месна плата (месо, език или салами).

За гостите от третата група приготвям салати (поне три-четири вида сложни салати, които поставям в хладилника до идването на гостите. Купувам няколко вида хубав хляб или приготвям грисини или соленки. Нарязвам зеленчуци на пръчици и ги нареждам красиво в чинии. Отделно нарязвам няколко вида сирене или приготвям някакъв сиренен деликатес (от рода на кашкавалено руло, саламче от сирене с ядки). Приготвям и няколко чинии с риба или морски деликатеси(пушена, сурова).
Приготвените плата нареждам на масата и всеки се обслужва сам (студен бюфет). За десерт прибавям и плата с плодове (много вървят със сирене и вино) или сладолед.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2004 10:50 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Интересна категоризация на гостите...
АЗ лично ги деля на приятни (независимо от броя им) и на такива дето не се сещат да си тръгнат :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2004 11:05 am Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Дай по-подробни сведения за сложните салати и деликатесите от сирене и риба


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2004 11:34 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Вярно, забравих да се уточня. Моята категоризация се отнася само до приготвянето на масата и ястията и най-вече времето, с което разполагам за спретването на софрата. А иначе - винаги обичам гости независимо от това дали са приятни или неприятни.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Юни, 2004 4:36 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 5:35 pm Пон
Мнения: 85
Ами тогава - приготвяй се - идваме-е-е-е :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Грейпфрути
Сготвено на: 16 Юли, 2004 12:58 am Пет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Един номер, който винаги има ефект - вместо в чаши или купички може да поднесете на гостите си /от всички категории/ коктейла от морски дарове в издълбана половинка грепфрут /сърцевината ще влезе като съставка на коктейла/


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Юли, 2004 7:30 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Коктейл от морски дарове?Имаш предвид онова разкошно,как да го нарека предястие..може би ,със скариди?Имаш ли своя рецепта за него изпитана имам предвид,защото е малко скъпо и не ми се иска да не употребя продуктите максимално добре?


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB