Маца написа:
Винаги когато си поръчвам червено вино в заведение си поръчвам и лед. В повечето случаи сервитьорите и компанията ме гледат със снизходителна насмешка. Демек, колко съм проста, та не знам как точно се пие червеното вино, а именно на стайна температура.
Онзи ден бяхме отишли във кварталната Виктория да полеем миксера (майтап, бе, Уили, новата бричка) и си поръчхаме червен Телиш. Донесоха го със стайна температура и имаше доста блудкав вкус. Наложи се да си поръчаме и лед, с което виното придоби вкус и аромат. Но пък сервитьорката не се държа снизходително. Явно досtа хора правят така.
BTW, се поразтърсих и аз в нета и ето какво открих
Red wines often also need a little chilling. The 'room temperature' which many regard as the ideal serving temperature for red wines is not an excuse to leave wines languishing in the warmth of today's insulated, centrally heated houses. The ideal serving temperature for many fine red wines is perhaps 14ºC to 18ºC, somewhat cooler than modern houses, although this was a common temperature indoors in centuries gone by! Many reds, unless stored somewhere cool, will benefit from half an hour in the refrigerator. This is particularly the case for Beaujolais and young Burgundy, as well as Pinot Noir from the New World. Good claret, Rhônes and other reds from warmer climes are generally fine at 16 - 18ºC.