Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Апр, 2021 5:44 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 398 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Next
Message
Сготвено на: 15 Фев, 2009 10:52 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Шефе, няма такова нещо, всичко сьомгово обичаме, даже и сьомговите свински пържоли. :lol:
Кристи, браво на вас, излезла си от трудната ситуация, а съм сигурна че бретцелите са били перфектни, на теб се е метнала девойката. :)
Моите гости подобаващо оценика простите ми блюда и не остана почти нищо за прибиране в хладилника. Моята приятелка беше спретнала крем-без-карамел, който също изядохме за отрицателно време. Изобщо добре се повеселихме непразнувайки празник. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2009 11:18 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Вчера приготвих телешки крака с нахут - много отдавна не бях правила. За съжаление, само аз и мъжа ми ги ядем. Та сега имаме ядене за два дни, но не се оплаквам, защото станаха много вкусни. Само дето забравих да им сложа чесън и днес ще го добавя.

Вечерта направихме с децата локумки. Мисля, че повече от 15 години не бях правила. Взех за база рецептата на IPA (благодаря IPA). Станаха много хубави - хрупкави, точно както си му е реда. Имам още малко локум и в скоро време пак ще направя.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2009 8:22 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Малко със закъснение - правих телешки бут от малко теле - една част варено, останалото - с масло, бира и сметана. Не е лошо на вкус, но времето за приготвяне е поне два часа.

И един патешки дроб, който е по-скоро за провалите. Реших да го пръжна леко в масло и после да му направя сос. Да, ама той просто се стопи в тигана, не остана и една трета като количество, за сметка на това пусна три пръста мазнина. За първи път го приготвям в къщи, консумирала съм го предимно по заведения.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Фев, 2009 8:50 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
IPA, патешкият дроб се пече на сух тиган за кратко време, но вярвам че и самата ти си стигнала до това заключение. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Фев, 2009 3:47 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Миш, при мен топлинната обработка на всеки вид дроб е много кратка.
На сух тиган няма ли също да пусне много мазнина. Може би зависи и от птицата - порода, големина, хранене и други.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Фев, 2009 5:17 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Винаги ще отпуска много мазнина.Затова и по принцип се приготвя с нещо сладко.
Виж ето тук


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Фев, 2009 9:55 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
IPA написа:
Миш, при мен топлинната обработка на всеки вид дроб е много кратка.
На сух тиган няма ли също да пусне много мазнина. Може би зависи и от птицата - порода, големина, хранене и други.


IPA, патешкия и гъшия дроб, са френско изобретение и специалитет. И тук ненапразно се казват "фоa гра" - което значи мазен дроб. Тези дробове са почти напълно съставени от мазнини, но от полезния холестерол. Така че е напълно нормално, при топлинна обработка да се топи (както маслото) в тигана. Ако искаш да го сотираш, трябва да го нарежеш на дебели парчета (почти на половинки), да го запържиш без мазнина, (само със сол и черен пипер) и като пусне такава, да сложиш счукан чесън и магданоз. И се сервира с тостове, или на канапе. Другият начин за приготвяне е полусварен. Завива се в марля и се пуска за кратко време във вряща вода с подправки. После се изстудява и се съхранява в хладилника. Нямам точната рецепта и технология в момента в главата, но ако те интересува, мога да потърся. Така приготвен е разкошен като плънка на сухи смокини, или върху смокинови хлебчета. И се дегустира с ликьорно вино, тип Токайско.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Фев, 2009 11:58 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Благодаря ви за съветите, дами. Вече ще знам как да действам.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Фев, 2009 2:44 am Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Тъй като ми се отчертава голямо готвене за 28 (мъжа ми е рожденник), събирам сили, като правя само аламинути тези дни. Сьомга с чесън и босилек на фурна, залята с холански сос (полуфабрикат) и салата от печени тиквички, китайски спагети със сос болониез (приготвен от дъщеря ми), киш с пушена сьомга и крем карамел. За утре - говежди пържоли с пюре и после ... незнам. :-? Със всичко това консумираме салата айсберг и чери домати - единствените, които имат вкус тук.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Фев, 2009 2:52 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Кристи, аз като гледам, явно цял живот само аламинути приготвям. :-?
С нетърпение чакам да опишеш празничното меню, голяма радост ще доставиш на всички нас, надявам се.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Фев, 2009 10:30 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Мацо, с много амбициозно меню се нагърбих и са чудя как ще се справя. От вторник съм почнала по малко подготовката и още съм до под кривата круша. Надявам се дъщеря ми да помгне малко с десертите, но не е много сигурно.
Ето какво ще приготвям: мароканска сладко-солена баница с пиле за предястие - бастела или пастиия (зависи от превода), кускус с агнешко и зеленчуци (по желание на гостите ни), толумбички и торта парфе. А ордиоврите ще ги донесат гостите, така че няма да мисля за тях. Знам че е страшно калорично като меню, но ако се хапва по малко - става. Сега слизам в кухнята и се залавям с баницата, защото е много пипкава за приготвяне. Ще се опитам да снимам, ако станат хубави и ще ви информирам за резултата.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Мар, 2009 2:17 pm Съб 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Тези дни съм се отдала на приготвяне на елементарни манджи, но със завързани имена, че да звучат някак като висша кулинария.
Та: Оссо буко, придружено от Червен ориз, баница с готови кори, пилешки "фитнес" филенца.
Пилешка каварма със средиземноморски привкус - разбирай че ръчнах маслини и разни зелени подправки плюс вино.
Долни бутчета с пикантно-сладък вкус (ама много мазни се оказаха, не че не ги изядохме до едно :) ).
Пъстърва с лют сос и зелени подправки.
Днес да се готви Чили кон карне, но без мазнина, че да е по-диетично.
Междувременно разни супи се подвизават, като Телешка рендосана, Супа топчета с повече зеленчуци и прочие.
Та ако някой се сети за друго засукано заглавие на проста манджа, моля споделете, че да стана още по-невероятна готвачка като я приготвя. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Мар, 2009 4:07 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Мацо ето ти една идея - току що я сготвих тази манджа и я дегустирам - чудесна е. Риба Сeн Пиер (Свети Петър)
на фурна върху зеленчуци (картофи, моркови, тиквички и зелена ябълка)
и салца verde. Лесно, бързо, вкусно и диететично. Мисля, че става с всякаква риба, стига да е тлъстичка.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2009 10:11 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
kristi написа:
Мацо ето ти една идея - току що я сготвих тази манджа и я дегустирам - чудесна е. Риба Сeн Пиер (Свети Петър)
на фурна върху зеленчуци (картофи, моркови, тиквички и зелена ябълка)
и салца verde. Лесно, бързо, вкусно и диететично. Мисля, че става с всякаква риба, стига да е тлъстичка.


Кристи, късно ти прочитам отговорът, но пък съм го изпълнила, както се казва. Вчера пекох риба на фурна върху зеленчуци. :lol: Естествено не бяха тези, но поне идеята е спазена.
Следващият път ще пробвам твоят подбор на зеленчуци, защото ми звучи вкусно. Благодаря ти.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2009 3:59 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Маце, ядеш ли вече картофи?

Ние днес ядохме червена леща, а за вечеря се колебая между ризото с гъби и такова със спанак.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2009 4:22 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Маце, ядеш ли вече картофи?

Ние днес ядохме червена леща, а за вечеря се колебая между ризото с гъби и такова със спанак.


Биски, бих могла, веднъж-два пъти седмично, но истината е, че не ги долюбвам особено и понеже не ми липсват не се и насилвам да ги ям.

И двата вида ризото ги обичам. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Мар, 2009 10:49 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Направих ризотото с гъби, ама с много - половин кило на 200 г ориз :facelick:
Домързя ме да мия спанака, но утре ще трябва да го сготвя, няма как.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2009 10:25 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Биски, точно това съотношени обичам и аз.
Ние вчера, поради независещи от мен причини, дояждахме рибата и едни пълнозърнести спагети, които, МД, се оказаха годни за употреба. Аз очаквах, че ще са страшна гадост, но истината е, че след като се сварят почти няма разлика с нормалните такива.
За днес съм предвидила купища долни бутчета и като гарнитура за мъжката част печени картофи на фурна. Което пък ме подсеща да питам: някой да знае (особено ако е гледал едно незапомнено като заглавие предаване по Дискавъри) как се правят картофи по бомбайски?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2009 10:59 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Teзи са от Джейми Оливър, тези са по-простички и са от BBC, а тези се водят пикантни и май диетични.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2009 1:50 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Благодаря, Шефе. Така като прочетох рецептите май ще направя компилация от трите.
Това, което гледах беше с варени предварително картофи. В мазнината готвачът запържи кимион, куркума, гарам масала, чили и пресен джинджифил. Проблемът ми беше, че не помнех какво още е сложил, и пак не се сещам, но тези тричките, като ги чифтосам според мен ще докарат нещо прилично за ядене.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2009 3:53 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Да не забравиш да споделиш резултата, дори и да е за провалите :P


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2009 4:16 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Адски съм тъпа, току що прегледах отново рецептите и видях, че всъщност съм гледала предаването на Джейми Оливър и въпросните Боливудски картофи. Така че ще се опитам да спазя указанията на тази рецепта. А шефе, знаеш, че аз винаги се отчитам, независимо за коя категория са моите отчети. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2009 4:28 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Маца написа:
...въпросните Боливудски картофи.
Боливудски или бомбайски?


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Мар, 2009 5:36 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
MR.LAZY написа:
Маца написа:
...въпросните Боливудски картофи.
Боливудски или бомбайски?


Да не изпадаме в подробности. :)
Бомбайски бяха, а темата е Боливуд. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Мар, 2009 2:14 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Маца написа:
kristi написа:
Мацо ето ти една идея - току що я сготвих тази манджа и я дегустирам - чудесна е. Риба Сeн Пиер (Свети Петър)
на фурна върху зеленчуци (картофи, моркови, тиквички и зелена ябълка)
и салца verde. Лесно, бързо, вкусно и диететично. Мисля, че става с всякаква риба, стига да е тлъстичка.


Кристи, късно ти прочитам отговорът, но пък съм го изпълнила, както се казва. Вчера пекох риба на фурна върху зеленчуци. :lol: Естествено не бяха тези, но поне идеята е спазена.
Следващият път ще пробвам твоят подбор на зеленчуци, защото ми звучи вкусно. Благодаря ти.


Мацо, нали искаше да звучи сложно - затова ти писах за салца werde (зелен сос). Звучи изискано и представлява смесица от:
много магданоз, зехтин, мента (която не сложих), сибулет (не знам как се казва на български), чесън, горчица, ешалот и маринована аншуа -
миксирана в блендера и сервирана така. На нас този сос много ни хареса суров, но и готвен, като плънка в печената риба беше отличен.


Last edited by kristi on 19 Мар, 2009 3:27 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 398 мнения ]  Към страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 16  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB