IPA написа:
Нарязали сте зеленчунците, леко овкусявате или направо прибавяте заливката, и идва момента на разбъркване - ползвате прибори, които са ви удобни, или направо бъркате с ръце.
Този въпрос ми изникна покрай гледането на наше готварско шоу.
Зелето задължително с ръце при намачкване със сол. Но когато слагам и настъргани моркови, тогава само с вилица и/или лъжица, но задължително след омазняване със зехтин, иначе не се разбъркват равномерно морковите със зелето.
Домати, краставици - с прибори. Ако слагам лук, зеленият - на по-едро, с приборите, но ако слагам кромид-лук на "лунички", предварително го осолявам много, измачквам го с ръце, оставям го за 10 мин. и го промивам с вода. След това, пак с прибори в общата салата.
За зелената салата имам пластмасов ситно назъбен нож, с който я режа, и след това - в малка италианска центрофуга, с която отделям водата и салатата става чудесна.
Когато салатата, обикновено смес от пресни зелени листни зеленчуци, е с дресинг или просто полята с олио, зехтин или някакъв вид оцет, направо е вандалщина да се бърка с ръце, защото цялата мазнина остава по ръцете.
Не съм кипра или конформист, но от чисто прагматична гледна точка предпочитам да разбърквам с големи вилица и лъжица, но не сервирам с тях, защото са прекалено големи и несимпатични. За сервиране имам пластмасова щипка от две разделящи се части във вид на вилица и лъжица.