inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 30 Сеп, 2014 4:49 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Яну, 2010 12:53 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 26 Юли, 2007 11:12 am Чет
Мнения: 5
От 1 година търся в интернет кулинарно училище, школа или платени курсове, понеже много искам да се запиша на такъв вид курс, но чисто практичен и ЛЮБИТЕЛСКИ, а не да е в академичен вид, едва ли не се записвам в университет - с теоритични часове, дневно обучение, учебници и т.н. Не искам да ставам професионален готвач, просто да си обогатя знанията и уменията, понеже много обичам да готвя и ми е голямо хоби. Бях намерил преди 1 година някакъв курс, беше вечерен за 2-3 месеца, като цената ми се видя прекалено ниска - към 200-300 лева ако не се лъжа - ето го и сайта ууу.интерменю.инфо -който в момента не работи. Курса беше така устроен, че те пращат в ресторант, който е близо до дома ти, за да ти е все пак удобно, та мен ме пратиха в пицария Тукан до хотел Хемус. Оказа се, че тези курсове въобще не са такива, каквито очаквах, ами просто ти ставаш чирак в този ресторант (белиш картофи, режеш моркови и т.н.), като еветнуално след като свърши курса, можеш да почнеш работа там... Пълна пародия. След първото посещение директно отидох и си поисках парите обратно - добре че се съгласиха да ми ги върнат веднага.

Та в този ред на мисли, да знаете истинска кулинарна школа за любители, където наистина те учат да готвиш? Но както е по западните телевизионни предавания - всеки курсист си има собствена печка, учителя минава през всеки и му показва и т.н. Бих дал 1000 лева че дори и повече, за да се запиша на истински готварски курс, но май в България такова животно няма...


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2010 2:25 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
:) Аз от повече от година се ослушвам за такова нещо и до сега какви ли не оферти съм разгледала, но нито една не ми вдъхна особено доверие. Така че и аз се присъединявам към питането.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2010 5:47 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Преди време прочетох в руското списание Гастроном за тематични курсове (дву-тридневни), само за определен тип ястия, като супи или пък за национални кухни. Приготвят се малко на брой неща, но занятията се провеждат от известни готвачи, има теория и се опитват интересни неща.

Предполагам, че ако се намери финансиране, такива курсове може да се направят и при нас.

Резерве имаше идея да направи онлайн готварски курс, но нямам идея как точно ще стане, ако няма кой да погледне и покаже на обучаващия се къде греши или как да го направи по-добре.

Дунеданец, какво против теорията имаш?
Повярвай, много помага при недостиг на опит :oops: .


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2010 5:49 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Нашите приятели от Евроток замислят подобен "кръжок", но засега са само планове. Иначе идеята е - събират се 5-10 домакини и под ръководството на шеф-готвач се учат на кулинарни тънкости.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2010 7:00 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 26 Юли, 2007 11:12 am Чет
Мнения: 5
biskvitka написа:
Дунеданец, какво против теорията имаш?
Повярвай, много помага при недостиг на опит :oops: .


Ако имаш амбицията да си изкарваш хляба с готвене да, но за ЛЮБИТЕЛСКИ курсове мисля, че е излишно, или пък да се покрива само най-общото и важното. Все пак за аматьори-любителите има кулинарни списания и вестници, има телевизия, има интернет, откъдето да черпят знания на любителско ниво. Имам в къщи един учебник по готварство на Асен Чаушев - ми тва е тухла 1000 страници. Не искам да го уча академично, искам любителски да си повиша практичните знания и умения - например да режа лук както готвачите по телевизията :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Яну, 2010 1:01 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Шефе, аз съм една видна домакиня, моля да ходатайстваш за мен като почнат :)
[hide]Ох, трябва да преписвам името, щото даже не мога да го запомня.[/hide]

dunedanetz, аз няма да се откажа от теория, особено професионална такава, щото има неща, които ние, простите любители, няма как да ги знаем. Именно защото са ги учили теоретично.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Яну, 2010 1:31 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Мацо, не ти трябва да си даваш парите за да учиш теория. Ако искаш все още да научиш нещо -купуваш си един учебник и си готова. Аз май съм единствената , която се е "опарила" точно от такъв курс, за който по горе се споменава.
За сумата от 300 лева , се подложих на всякакви изпити по маркетинг, мениджмънт, туризъм и още какви ли не глупости.
В определените часове за практика направих няколко хиляди хапки, рязах лук и май това беше!
При все ,че теорията се провеждаше в ресторанта на Новотел Пловдив, както и самият курс беше организиран от съответното заведение.
При това бях жестоко излъгана, защото неколкократно им казах, че диплома не ми трябва, а държа на практиката. А се оказа, че е точно обратното.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Яну, 2010 2:44 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Дунеданец, ако е само за рязането, мога и аз да те науча, ако някога пак се заформи форумска среща с готвене. Ще ти струва само една бира плюс петдесетина лева за хубав нож.

Мацки, теорията може да се сведе до минимум: материалознание: откъде и какви продукти да купуваме; хигиена: защо не трябва да слагаме в една торба хляба и суровото пиле и технология: каква е разликата между ганаш и гулаш.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Яну, 2010 11:45 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Намерете още 5-6 мераклии и веднага купувам 5-6 печки и почвам да ви преподавам. :mrgreen:

Ама цената няма да е 1000 лв., а поне двойно! Щото аз съм .... си аз. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Яну, 2010 10:49 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Маца написа:
Шефе, аз съм една видна домакиня, моля да ходатайстваш за мен като почнат :)
Пари ще ти трябват, не ходатайство :).

Миш, проблемът на такива курсове е, че за да са лицензирани, трябва да отговарят на определени държавни изисквания. А те (изискванията) понякога са безумни. Нищо не пречи да се направи практически курс, но много хора биха се отказали, защото няма диплома...


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Яну, 2010 12:45 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Ами тези дето искат диплома да си ходят на другите курсове. Какъв проблем?
Но е вярно ,че читави готварски курсове наистина няма.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Яну, 2010 7:20 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
миш маш написа:
Но е вярно ,че читави готварски курсове наистина няма.
Е, сега те захапа Бисквитеното чудовище. Да превърнеш хобито в професия.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Яну, 2010 5:37 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Ха-ха, не знаех, че там е завършила. Съществува ли още центъра, щото така от косвени белези забелязвам, че статията е доста стара?


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Ное, 2011 10:40 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Ное, 2011 10:31 pm Пон
Мнения: 1
Kулинарнo училище "Амюз Буш"

http://www.amusebouche-bg.com/


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 14 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB