Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:48 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 
Message
Сготвено на: 14 Апр, 2011 10:22 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
http://www.euractiv.com/en/food/food-mu ... ews-504026

Оставам изводите на вас.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2011 1:57 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Това е истина и е факт откакто при нас дойдоха промените и има внос на стоки от западна Европа. Забелязах го докато живеех в Австрия някъде около 1998, когато у нас отвори първата Била. Кафето Jacobs, което си купувах в Била във Виена не беше същото в София. Сапуните FA, праха за пране, въобще всякаква козметика, шоколадите и т.н. не бяха като в австрийската Била. И продължават да не са. Който не вярва, мога да му посоча магазин, в който внасят прах за пране от Германия (на който пише че е произведен в Германия или Австрия), и да го сравни със същата марка прах за пране, внесен от официалният вносител, примерно на Persil, който се продава в Била, Метро и.т.н. (произведен обаче в Полша, Румъния, Словакия и т.н.).
Нямам никакви съмнения че така е и с хранителните продукти. Тук обаче трябва да се замислим. Защо е така? Много е просто. Големите производители знаят че ние тука сме имали една марка веро и две марки кафе с лошо качество в продължение на 50 години, т.е. критериите ни за качество са ниски, и съответно преценяват че ще "поемем" и по-лоша стока без проблем. Това за тях означава използване на по-некачествени (съответно по-евтини) продукти при производството на да речем сапун FA, съответно по-голяма печалба за тях. Цените в една австрийска и една българска Била в момента са абсолютно еднакви.
И кой е виновен за всичко това? Спомнете си поговорката: "Не е луд тоя, който яде баницата." Ние сме виновни, защото ги консумираме тия продукти безропотно. Докато няма високи изисквания на потребителя към производителя, последният ще произвежда долнокачествен продукт, защото той се купува. Или с други думи - докато лошото кафе се купува в България, Jacobs няма да спре да го произвежда и продава в България. Това се отнася не само за нас, но и за много други заспали страни, най вече от бившия соц. лагер и от близкия изток. Това не може да се случи в Германия или Италия защото потребителят там няма да го купи тоя продукт.
За съжаление у нас основният критерий в потреблението е цената. У нас за добър ресторант се смята този, който предлага ниски цени и големи порции. Това неминуемо води до спадане на качеството на продуктите и това се усеща чувствително в последните 20 години. Крайно време е да разберем че колкото по-евтино е едно нещо, толкова по-некачествено е то. Разбира се има изключения, но са изключения. Не може едно замразено пиле в Метро да струва 3,50лв. Една кутия цигари струва 5,20лв. Списание Brava Casa струва колкото две пилета. Тука нещо не е наред. Това месо не може да е нормално. Мисля че повечето хора тук знаят как се гледат животните, които ядем. Аз предпочитам едно пиле да е гледано на открито, да е хранено с каквото трябва, да има вкус на пиле и да струва 15лв. Просто ще ям месо два пъти, вместо шест пъти седмично. Дори е по-здравословно, да не говорим колко по-вкусно.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 2 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB