Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:50 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Авг, 2011 9:43 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
sylt написа:
...където пицари от ...
Само една забележка: не се казва пицар, а пицайоло.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Авг, 2011 2:11 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Нямам нищо против да се казва пицайоло, но:

пицайоло - 570 резултата в Google
пицар - 163 000 резултата в Google

т.е. пицар е думата която се е наложила, съответно така ще се казва на български.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Авг, 2011 6:21 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Ето затова трябва да има официална комисия, която да утвърждава новите думи в езика ни. :lol: На мен повече ми харесва пицайоло, защото така се казва в Италия и по света.
Наистина в българския език професиите в мъжки род завършват често на -ар. Хлебар, сладкар, зидар и т.н. Но наред с това има журналист, ковач, занаятчия и т.н. Тоест няма стриктно правило.
И тъй като това е професия, нова за България, ми се струва, че ще е по-правилно да се нарече с оригиналното и име. А не както при комунизма пицата се казваше гарнирана пита. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Авг, 2011 6:51 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Оператор на гарнирана пита :).


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Авг, 2011 7:31 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
MR.LAZY написа:
Оператор на гарнирана пита :).


:rthf: :rthf: :rthf: Ей, как не се сетих! Превари ме шефе.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Авг, 2011 12:16 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Само под секрет и съвсем спамско, знаете ли каква ми е специалността от Упк то (без да искам спазих новите правила :-)?
Оператор на химико-технологични процеси в производството на био- химични продукти! А? :lol:
И точно така си е изписана в дипломата ми от средното образование.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Авг, 2011 3:25 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Новите правила са в сила от 01.09.2011 ;).


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Авг, 2011 8:41 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Много ми е чудно кой ги е постановил тези нови правила и какви са те по-точно.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Авг, 2011 10:43 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
БАН са виновниците http://www.monitor.bg/article?id=302377


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Авг, 2011 9:13 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Прочетох много внимателно изказването на професор д.ф.н. Владко Мурдаров. Почти до края бях съгласна с него, но отговорът му на последния въпрос ме озадачи. по две причини. Цитирам:
Обикновено чуждата дума навлиза заедно с новата реалия, с новото явление, които назовава, и би било смешно да се опитваме да ковем нови думи, които да заместват чуждите, защото подобни опити почти винаги завършват с неуспех.
1. От кога думата реалност, се е превърнала в реалия и то в изказването на филолог?
2. След катo според него е по-добре да се приемат оригиналните названия, когато не съществува българска дума, как превърнаха пицайоло в пицар?

P.S. След проверка установих, че и двете фигурират в последното издание на правописния речник. В този случай въпросът ми е:
- Кога се е пръкнала тази дума в речника?
Моля, ако някой притежава по-стари издания на този речник, нека провери и сподели.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Авг, 2011 2:24 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
В правописния речник от 1983г. (изд. БАН) не фигурира нито пицар, нито пицайоло.
Предполагам че пицар се е появила в началото на 90-те, когата изведнъж се появиха много пицарии/пицерии.
По-добре е да се приемат оригиналните названия, но в някои случаи като този с пицар и пицайоло, мисля че пицайоло няма никакъв шанс да се наложи, просто защото пицар е естествено следствие на хлебар, пекар, сладкар и пр., докато пицайоло на български звучи малко несериозно.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Авг, 2011 5:46 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Хей, оспамихте темата!!!

Кристи, реалията е термин от езикознанието (по-точно лексикологията), който означава 'предмет', 'вещ' и в случая е употребен напълно уместно.

sylt, съгласна съм с теб.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Авг, 2011 5:55 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
sylt написа:
...просто защото пицар е естествено следствие на хлебар, пекар, сладкар и пр., докато пицайоло на български звучи малко несериозно.
Всичко зависи от професионалната гилдия. Виж как професионалните готвачи успяват да вкарат термина шеф. Защо пицаджиите да не успеят да вкарат пицайоло. Звучи много по-изискано от пицар. Аз също съм за българските думи, но когато коренът е с чужд произход, по-добре да се ползва "оригинала".


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2011 10:45 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
biskvitka написа:
Хей, оспамихте темата!!!

Кристи, реалията е термин от езикознанието (по-точно лексикологията), който означава 'предмет', 'вещ' и в случая е употребен напълно уместно.



Мерси за пояснението Биски. Защото аз за пръв път се сблъсквам с тази дума и наистина ми звучеше странно. Остава въпрос - това е дума от комунистическо или от посткомунистическо време?

А за темата?!? Вярно че я оспамихме, но научих доста неща, така че е "благороден" спам.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2011 1:06 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Тъй като дискусията отиде в посока, различна на темата, я отделям като нова тема.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2011 2:04 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Мерси, Биски, тъкмо щях да пускам линк към обяснението на думата "реалия".
Думата "шеф" има и друго значение и е отдавна позната на "българина" (едниствената ми забележка към статията, че не може да се обобщава като се говори за "българина", като че ли той е само един:)). Думата пицайоло (за да я напиша трябваше да се върна няколко поста по-нагоре, тоест, за мен е незапомнима) няма никакво съответствие, тотално е непозната и звучи като забайоне, парео и Йоло Денев взети заедно:) Това в кръга на шегата:), иначе наистина смятам, че пицар много-много отдавна е влезнала в българския език и е абсурдно сега да се правят някакви брожения и промени по темата.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2011 3:34 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
За теб, Мацо, Г.Първанов като не ти харесва Йоло Д. :).


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2011 4:01 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
sylt написа:
...където пицари от ...
Само една забележка: не се казва пицар, а пицайоло.

Ъхъ, точно както не се казва "кафеджия", а "бариста"... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2011 5:07 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Така е, шеф Готин :).


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Авг, 2011 10:44 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
MR.LAZY написа:
Така е, шеф Готин :).

:lol: :lol: :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB