inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg palachinki.com sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 19 Окт, 2017 6:11 am Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 11 Апр, 2005 12:30 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Наближава Великден. Може ли някой да даде хубава рецепта за козунак, моля? Намислил съм тази година да си направя, че купешките нещо ми писнаха.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2005 1:18 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Имам няколко изпробвани рецепти. Ще ми бъде по-лесно, ако кажеш, какви са твоите изисквания: брой яйца, допълнителни екстри, вид мазнина и всичко, за каквото се сетиш. Козунаците са много капризно нещо и при тях е много важно да се спазва рецептата и технологията.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Апр, 2005 9:53 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нямам изисквания относно броя на яйцата, само да има бадемки и стафидки! Като малък, когато баба ми правеше козунаци за цялата махала едва ли не, тайничко изчоплях тези вкуснотийки още от суровото тесто. Е, понякога ме хващаха и имаше шляп през пръстите, ама си заслужаваше.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Апр, 2006 11:21 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
И тази година наближава един от най светлите празници - Великден. А той, както всички знаем, е свързан с края на великденските пости и с приготвяне на Великденски козунак. Каква е вашата рецепта за козунак? Едно бързо проучване във форума показа, че при нас засега има само две рецепти за козунак: Великденски козунак (чешка рецепта) и Козунак за машина за хляб.

Явно гласът на Алеко е останал глас в пустиня.

[hide]Ако пускате рецепта за козунак, не го правете в тази тема, моля. И нека да бъде изпробвана, а не просто взета (преписана) отнякъде[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Апр, 2006 1:47 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
И аз се присъединявам към Алеко. Твърдо решена съм да направя козунаци (не един вид) така 4е давайте рецепти за новаците ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Апр, 2006 5:44 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Малко рецепти за козунак и от сайта.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 4:03 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Просветете те ме, ако обичате, кога се месят козунаците? В четвъртък или в събота? :oops: Знам, че се ядат чак на Великден, а ако си хапнем преди това..какво ? :grill: :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 4:35 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
ludetina написа:
:grill: :twisted:


Точно така - в пъкъла!

Баба ми ги месеше в събота.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2006 9:22 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
А каква е тайната, за да стои козунакът "на конци"? Освен многото месене и многото мазнина, друга тънкост има ли? Моят мъж все ме критикува, че козунакът ми не става така на конци, както този, който е правела баба му! :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2006 9:53 am Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
На 11 април 2005 година Алеко написа:
Намислил съм тази година да си направя, че купешките нещо ми писнаха.
А тази година купи ли си или ще си направиш?

Радост написа:
А каква е тайната, за да стои козунакът "на конци"? Освен многото месене и многото мазнина, друга тънкост има ли?
Йосиф е написал няколко съвета за приготвяне на добър козунак. Дано са ти от полза.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2006 10:08 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
Благодаря! :)
Правилно ли разбах, че ако използвам рецепта с повече яйца, шансът за конците се увеличава?
А за брашното? Тип 500 или 400 е за предпочитане? (Въпросът с глутена не ми е много ясен, освен, че го има в пшеницата)


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2006 10:45 am Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Слагам 4 яйца на 1.200 кг брашно. Ако сложа повече, обривът на всички ни е в кърпа вързан. (И без това трябва да пазя с пушка десетте боядисани яйца, да не ги излапат още в първия ден :twisted:)

За конците - тайната е в дългото втасване и неколкократно премесване.

Ако искаш козунакът да стане бързо, трябва да му осигуриш температура 23 С. Ако искаш да е красив, 18 С.

За мен и двете температури по това време на годината са непостижими, затова моят козунак ще втасва в хладилника.
Рецептата за него ще пусна, като се върнем от срещата.

Както писа Йосиф, белтъците са много важни.

И още нещо, Радост, каквото и да правиш, козунакът ти никога няма да може да се мери с този на бабата на любимия.
Мъжете са си такива :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2006 10:55 am Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
biskvitka написа:
И още нещо, Радост, каквото и да правиш, козунакът ти никога няма да може да се мери с този на бабата на любимия.
Мъжете са си такива :evil:

О, да! Това отдавна го зная! :lol: Никога няма да направя и като козунака на моята баба. Но тя го носеше да се пече в пещ с дърва. ;) За качеството на едновремешните продукти изобщо няма да отварям дума.
Ех, ако поне малко го докарам да заприлича на козунака от детството... :facelick:


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2006 5:05 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Радост написа:
biskvitka написа:
И още нещо, Радост, каквото и да правиш, козунакът ти никога няма да може да се мери с този на бабата на любимия.
Мъжете са си такива :evil:

О, да! Това отдавна го зная! :lol: Никога няма да направя и като козунака на моята баба. Но тя го носеше да се пече в пещ с дърва. ;) За качеството на едновремешните продукти изобщо няма да отварям дума.
Ех, ако поне малко го докарам да заприлича на козунака от детството... :facelick:


Не се тюхкайте де! Вашите внуци някой ден така ще говорят в захлас за вашите козунаци и манджи. Така че бъдете спокойни.

Между другото, на "Граф Игнатиев", близо до реката, открай време си седи фурната, в която пекат на дърва. Можеш да си занесеш да ти опекат агне, гювеч, прасенце, козунак...

Тази година съм решил да пробвам рецептата на Ивелина от списанието.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2006 5:48 pm Нед 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко написа:
...Тази година съм решил да пробвам рецептата на Ивелина от списанието.

:idea: Имам една идея, защо не направим изложба-дегустация на козунаци?
[hide]Подозирам, че ще участват само две-три модераторки :twisted: [/hide]
Или поне тези, които имат възможност, да снимат произведенията си и да ги покажат тук.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2006 7:10 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Аз съм за изложбата!Ако моят не стане, поне да оплакна очи с чужди! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Апр, 2006 5:50 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не ми се вижда реалистична тази идея. Кой ли хубав козунак ще издържи толкова, че да бъде показан? Ако моят стане, няма да ви го нося за дегустация, а сами ще си го изпапкаме!


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Апр, 2006 10:05 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко, страх те е, че моето козуначе с малко яйца ще бие твоя "правилен" във всички отношения козунак :P!

Поне снимка (с камерата на телефона) може да направиш.

Всички рецепти за козунак


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Апр, 2006 10:42 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Че как да не ме е страх! Нали имаш тапия! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2017 5:53 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Мар, 2012 11:42 pm Сря
Мнения: 6
Location: Варна
Да, и аз стигнах до подобни изводи след многобройни експерименти. Белтък в тестото, а жълтъка за намазване. И втасване на по-хладничко за по-дълго време. Жалко, че интереса към темата е слаб, но все пак ето актуалната ми технология, ако случайно някой го интересува :)

https://drive.google.com/file/d/0BxPeAj1Z0O14TVh3QnpoNFlQN3c/view

Image
Image
Image
Image
не се сетих да го снимам от вътре


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB