inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 24 Окт, 2014 10:00 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 
Message
Сготвено на: 24 Юни, 2005 3:58 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За пръв път ще пържа цаца, а не знам, как да я третирам :( . Как се почистват червата, без да се размаже самата рибка? Има ли някакви тънкости, които да искате да споделите?


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 4:19 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ох, би трябвало да мога да се изкажа компетентно като рибар, ама нъц. Никога не съм чистил цаца. Гледал съм обаче преди години на пристанището в Несебър как я пържат: Фърлят две шепи риби в леген с брашно, овалват ги хубаво с мазни пръстенца, и после бум - във фритюрника, където дими престаряло олио. От тогава не ям пържена цаца.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 4:32 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
По принцип не харесвам пържена риба, обаче сега много силно ми се е прияла, и то точно цаца.
Май ще действам като рибарите (без фритюрник, обаче), ако никой не знае, как се чистят рибките (и дали изобщо се чистят? :roll:)...


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 5:14 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Със сигурност се чистят. Ама не е ли по-добре да идете някъде, където я предлагат вече готово изпържена? Ще си спестиш къртоФски труд и омирисана къща.


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 5:33 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:no: , пържено хапвам само вкъщи. Иначе пак ще трябва да пазя продължителни и мъчителни диети :evil:

За осмърдяването няма страшно - печката ми е на балкона :mrgreen: (хи-хи, Готин ми беше завидял за огромната кухня :rthf:) - слагам противогаза за радост на съседките (ще имат какво да обсъждат поне две седмици :blah: :blah: ) и действам ;)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 7:01 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
За пръв път ще пържа цаца, а не знам, как да я третирам :( . Как се почистват червата, без да се размаже самата рибка? Има ли някакви тънкости, които да искате да споделите?

Имам известно желание да споделя известни тънкости :) :) :).
Рибката се измива добре.
След това коремчето се хваща с палеца и показалеца и просто се отскубва.
След тази продължителна и пипкава дейност рибката пак се измива и се оставя да се отцеди добре.
Прави се смес от брашно и сол, примерно на една чаша брашно - 1 ч.л. сол.
Въоръжаваш се с обикновени клечки за зъби.
На една клечка за зъби нанизваш през очите 5 рибки. Ни повече, ни по-малко, толкова се фащат на една клечка... :)
Овалваш ги добре в осоленото брашно, поизтръскваш ги и хвърляш в тиган с поне 1 пръст (хоризонтален :) :) :) ) олио.
Пържиш до степен "натурална блондинка за първи ден на морето след 1 час печене" като обръщаш периодически.
Нанизаните на клечка (някои използват и клечки от метла, ама мене ме е гнус...:no:) рибки се пържат много по лесно, все едно че пържиш кюфте или пържолка.
Сервираш ги заедно с клечката и всеки се справя сам с яденето. :bing:
На рибката, не на клечката... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 7:14 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Хитро! Така приготвена и сервирана, дори и една проста цаца може да мине за специалитет и да ти пробутат порция от 15 рибки (3 клечки) за 15 лв... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 8:39 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Докладвам:
когато прочетох постинга на Готин, вече бяхме излапали нашия дял от цацата.
За почистването намерих по-лесен начин - помолих баща ми да свърши тази работа :oops:.
Явно съм по-умничка, отколкото изглеждам, защото сама се бях сетила за нанизването на клечка; моите рибоци са от по-маломерните, щото се събраха по 7 на клечка. А най-гадното е, че в пакета имаше и една буца лед :evil:. Но пък така пържих по-малко :pan:
Стана много вкусно :facelick:
За малко да забравя, в редките случаи, в които пържа риба, използвам царевично брашно или нишесте. И на горещия котлон слагам купичка с оцет и малко вода и подправки (дафинов лист, карамфил и бахар), след няколко минути изобщо не се усеща неприятната миризма на пържена риба :ban: .


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Юни, 2005 9:20 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Докладвам:
За малко да забравя, в редките случаи, в които пържа риба, използвам царевично брашно или нишесте. И на горещия котлон слагам купичка с оцет и малко вода и подправки (дафинов лист, карамфил и бахар), след няколко минути изобщо не се усеща неприятната миризма на пържена риба :ban: .

Убу, де, ама като знаеш повече от доста други, що ти беше да питаш? :-?
То се оказва, че си върхът, особено с дезодорирането.
Има и по-бърз и лесен начин - като поизстине малко котлона се капват 5-6 капки винен оцет.
Но твоя начин е много елегантен и вероятно ефикасен. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 25 Юни, 2005 9:34 am Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Май, 2005 1:38 pm Пон
Мнения: 136
Location: София
Браво, Бисквитке, справила си се чудесно и без да си съпруга на риболовец! :claq:
Това с царевичното брашно е стар трик, може да се ползва и царевичен грис или да се смесват пшенично и царевично грис/брашно. А пък препъжени са чудесни да се консумират поляти със счукан чесън и оцет, разбира се който обича. А пък колко бира изпиват.... :cheers: ... не е истина!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 8:32 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:) Браво,Бисквитке,и аз така обичам да хвана друг да ми чисти цацата.. ;) Всъщност не мисля ,че в заведенията и по морето някой си прави труда да я чисти, :evil: може би с редки излючения .
Номера с клечката го знам от баща ми,а свекър ми ме учи как се овалва в брашно ,за да се покрие отвсякъде с панировка-в един весник сипвам си брашното и подправките една шепа цаца,раздрусвам някоко пъти -и воала :) .После нанизвам на клечки и пържа.
Благодаря ,за идеите с "обезмирисяването" определено не я знаех,ще се възползвам! 8)
Ето,тази рецепта ви препоръчвам, макар да е малко пипкава..става страшно вкусно и освен това е и вид разнообразие, на което аз принципно държа. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 8:54 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мен всъщност най-много ме притесни момента с чистенето на рибата, защото по принцип готвя по-големи риби и там е по-лесно - цепва се коремчето с ножа и се вадят вътрешностите. Даже не изхвърлям всичките, дробчетата и хайвера си ги запържвам, стават много вкусни.
Това с цацата едва ли ще се повтори скоро, много ми беше мазно :x, но тази на китаеца все пак ще я опитам (само да си намеря асистент, който да ми държи очите дръпнати :mrgreen:)!


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 11:16 am Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
Мен всъщност най-много ме притесни момента с чистенето на рибата, защото по принцип готвя по-големи риби и там е по-лесно - цепва се коремчето с ножа и се вадят вътрешностите. Даже не изхвърлям всичките, дробчетата и хайвера си ги запържвам, стават много вкусни.
Това с цацата едва ли ще се повтори скоро, много ми беше мазно :x, но тази на китаеца все пак ще я опитам (само да си намеря асистент, който да ми държи очите дръпнати :mrgreen:)!

Само мога да коментирам, че китайците не употребяват друго нишесте, освен оризово, а у нас е малко трудничко да се намери точно оризово.
Има картофено, има царевично, има пшеничено, но оризово много трудно откривам.
Въпреки, че едва ли има някакво съществено значение за паниране...


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 11:22 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Предполагам, че в китайските магазини ще го има. Който живее близо до такъв, или минава покрай такъв, би могъл да провери.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 1:45 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В любимото магазинче на Лудетина (на пазарчето на Младост) не може да няма оризово нишесте. Пък и там човек може да си поръча, каквото му трябва.

Сега се замислих, дали не може да се смели малко ориз с кафемелачка?


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 4:38 pm Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Мисля, че няма да стане. Най-много да получиш брашно, ама не и нишесте.


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 5:00 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
Няма да чистя цаца! Да не съм луд!? Валям в брашно със сол, бам във фритюрника и прас след това в чинията. С бира! Че тръгнеш ли да чистиш - убиваш цялото очарование на цацата! По-добре си изпържи бяла риба.
Само че после олиото във фритюрника за нищо не става и трябва да се сменя :(
(Ех, че ми се е прияло цаца...)


 Profile  
 
Сготвено на: 27 Юни, 2005 8:23 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
biskvitka написа:
В любимото магазинче на Лудетина (на пазарчето на Младост) не може да няма оризово нишесте. Пък и там човек може да си поръча, каквото му трябва.

Сега се замислих, дали не може да се смели малко ориз с кафемелачка?

Може, ама ще стане брашно...
И пак да кажа - това едва ли има някакво съществено значение що се отнася до паниране.


 Profile  
 
Сготвено на: 29 Авг, 2005 10:14 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Юли, 2005 8:44 pm Нед
Мнения: 74
Location: София
Току що се върнах от Бургас. Ние с милото отдавна сме забелязали, че там цацата я правят на ниво и половина над софийската. Бургаската е полусочна, като панирана; софийската стои като чипс, понякога гранясал.
Може защото в Бургас (и морето) са ни я давали прясно пържена, а не вчерашна през микровълновата :idea:

Моите две стотинки към дискусията (спецялно съм наблюдавал уж да взема тайната):
1. Отварят поредния пакет замразена цаца.
2. Позамиват.
3. Овъргалват в брашно и изтупват (позамиването и изтупването се изваршват в подобни уреди за миене на плодове; вероятно в брашното слагат и малко солчица)
4. Бум във фритюрника, предварително загрят.
5. "Цацата ви!' "Благодаря, още едно наливно".

Точка 5 показва, че целият процес отнема време, необходимо на жаден да изпие една бира.

Вкъщи сме пробвали с царевично брашно. Нелош резултат. Но печенето на клонче не знаехме. Много идейно, браво.


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Юни, 2010 11:27 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 26 Юни, 2010 10:40 pm Съб
Мнения: 2
В София ядох хубава цаца в едно бързо хранене между автогарата и централна жп гара.Рибата бе от дребната, малко препържена.Беше страхотна и изпи 3 бири за 100 грама.Готвача бе много дебел и явно това му е помогнало в рецептата.Хубава риба се пържи като след обрашняването се остави да се повтвърди.После сито и е важно да няма възможност да се слепва.Другия вариант е обрашняване с нижене на конец.Това е страхотен вариант, но изисква много усилия.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 20 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB