biskvitka написа:
За пръв път ще пържа цаца, а не знам, как да я третирам
. Как се почистват червата, без да се размаже самата рибка? Има ли някакви тънкости, които да искате да споделите?
Имам известно желание да споделя известни тънкости
.
Рибката се измива добре.
След това коремчето се хваща с палеца и показалеца и просто се отскубва.
След тази продължителна и пипкава дейност рибката пак се измива и се оставя да се отцеди добре.
Прави се смес от брашно и сол, примерно на една чаша брашно - 1 ч.л. сол.
Въоръжаваш се с обикновени клечки за зъби.
На една клечка за зъби нанизваш през очите 5 рибки. Ни повече, ни по-малко, толкова се фащат на една клечка...
Овалваш ги добре в осоленото брашно, поизтръскваш ги и хвърляш в тиган с поне 1 пръст (хоризонтален
) олио.
Пържиш до степен "натурална блондинка за първи ден на морето след 1 час печене" като обръщаш периодически.
Нанизаните на клечка (някои използват и клечки от метла, ама мене ме е гнус...
) рибки се пържат много по лесно, все едно че пържиш кюфте или пържолка.
Сервираш ги заедно с клечката и всеки се справя сам с яденето.
На рибката, не на клечката...