Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 2:42 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 30 Дек, 2005 9:30 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
Здравейте!
Обръщам се към вас с молба за съдействие:
Веднага след Нова година правим във фирмата Празник на сармата. Във връзка с това ми трябват любопитни факти, свързани с историята на този кулинарен продукт. Моля, помогнете ми с информация.

Весели празници!


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Дек, 2005 10:42 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
dipemi написа:
Веднага след Нова година правим във фирмата Празник на сармата.
Докато някой подаде информация за сърмичките, ще ни дадеш ли малко повече инфо за този празник.


Last edited by MR.LAZY on 31 Дек, 2005 12:48 pm Съб, edited 2 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 31 Дек, 2005 2:38 am Съб 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Само да не ви мързи да четете! Това за начало:
http://www.thefreedictionary.com/dolmas
http://img.tfd.com/wiki/d/db/Food-dolma.jpg

http://encyclopedia.thefreedictionary.com/dolmas
http://encyclopedia.thefreedictionary.com/K%E5ldolmar

http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Cabbage+roll
http://www.showmenews.com/2004/Nov/20041110Life003.asp

http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Sarma

http://graphics.stanford.edu/~tolis/rec ... dakia.html
http://www.mediterrasian.com/cuisine_of ... lmades.htm

Сигурно има и още...
http://www.gourmet.gr/mediterranean-die ... &arid=3739
http://www.chefzadi.com/dolmas_kefta_an ... _pastries/
http://www.discoverturkey.com/Russian/k ... ek-13.html
http://www.newsreview.com/issues/chico/ ... chow-1.jpg

Google знае всичко 8)

Сега се сещам, че и в латино-кухнята има някакви завиви в царевични листа...


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Дек, 2005 9:23 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
MR.LAZY написа:
Докато някой подаде информация за сърмичките, ще ни дадеш ли малко повече инфо за този празник.

Този празник е само във фирмения ни календар-ние сме Школа "Клас" във Варна, но успоредно с курсовете, които провеждаме, имаме си и доста традиции. Една от тях е "Празникът на сърмата"-прави се винаги между 27декември-6 януари в неработен ден-всеки носи сърми по своя рецепта и всяка се записва в една специална книга под номер и име, вече 5-та година. Успоредно с дегустацията се устройва забавата-четат се оди за сърмата, есета, хумор,анкети, викторини, собствено творчество, разиграва се някакъв скеч изобщо всичко с тема "сърма" е позволено. Колективът е изключително инициативен и се заформя щуро шоу. На най-добрия готвач се присъжда огърлица на сърмата, направена от корковите тапи на изпитото със сърмите вино.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2006 11:57 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
Стана страхотен празник! Имаше 14 вида лозови и зелеви сарми и нямаше две с еднакъв вкус. Уж всеки слага едно и също, само разликата е в подправките.Имаше сарми с канела, с карамфил, с бахар, с индийско орехче, с копър, с праз, със стафиди, с орехи, със пръжки, с бекон... Два варненски вестника днес пишат за нас! :)Догодина смятаме да предложим за празник на общинско ниво.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Яну, 2006 1:21 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Направо го направете национален и поканете редакцията на списанието за жури! :mrgreen: Много обичаме сарми, всякакви!


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2006 6:40 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
dipemi написа:
Два варненски вестника днес пишат за нас! :)
И ние отразихме събитието ;).


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Яну, 2006 7:43 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Направо го направете национален и поканете редакцията на списанието за жури! :mrgreen:

А бгкулинарите ни поканете като сърмо-готвачи и -ядачи. Тъкмо огърлицата ще се превърне в един пищен наниз от тапи :)


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Яну, 2006 8:57 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 28 Юли, 2005 9:52 am Чет
Мнения: 98
Location: Варна
to4ica написа:
Алеко написа:
Направо го направете национален и поканете редакцията на списанието за жури! :mrgreen:

А бгкулинарите ни поканете като сърмо-готвачи и -ядачи. Тъкмо огърлицата ще се превърне в един пищен наниз от тапи :)

С удоволствие, но догодина! :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB