inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 28 Юли, 2014 7:12 am Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
Сготвено на: 08 Мар, 2006 7:28 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Фев, 2006 6:38 pm Пон
Мнения: 4
Location: Варна
първо - здрасти на всички :) това ми е първи пост тук
плииийййз, ако някой знае как се прави домашна майонеза с пасатор - нека каже къде бъркам :cry:
похабих сума олио и яйца и винаги се получава боза, в най-добрия случай - палачинково тесто :cry:
да ви кажа какво слагам и как го приготвям - чуквам четири яйца в компотен буркан, слагам половин чаена лъжичка сол, оцет на око :oops: и олио до мястото, където буркана започва да се стеснява
после пъхам пасатора ....... и става бозаааааа :shock:
защо на другите им се получава, независимо, че също не добавят олиото "капка по капка", а на мен не
къде сбърках :(


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 7:31 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Виж, Домашната майонеза на Вики и ако не ти стане ясно, питай Фидера.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 7:35 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Фев, 2006 6:38 pm Пон
Мнения: 4
Location: Варна
:) благодаря
май се провалям заради слагания оцет


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 7:41 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
morticia_adams написа:
май се провалям заради слагания оцет


Абсолютно, иначе няма къде да сбъркаш. По-добре си я подправяй с лимон след разбиването.

П.П. Ама че готин ник имаш :) Добре дошла!


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 9:10 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Много поздрави на останалите членове на семейството!!!

Един може би тъп въпрос: Защо с пасатор? С миксер не става ли по-лесно?

А пък Господин Мързелко няма как да не попита: Не се ли притесняваш от суровите яйца заради Фтичия грип? :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 10:06 pm Сря 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:

Един може би тъп въпрос: Защо с пасатор? С миксер не става ли по-лесно?


Щото с ножа на пасатора става най-бързо и няма шанс да се пресече.


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Мар, 2006 10:16 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
to4ica написа:
Алеко написа:

Един може би тъп въпрос: Защо с пасатор? С миксер не става ли по-лесно?


Щото с ножа на пасатора става най-бързо и няма шанс да се пресече.


Хммм... Не съм пробвал.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2006 3:50 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Фев, 2006 6:38 pm Пон
Мнения: 4
Location: Варна
с миксер не съм пробвала да се проваля все още :mrgreen:
а иначе по-скоро ме притесняват все повечето изкуствени неща, които се слагат в готовите продукти - яйчен прах, господ знае с какви химикали приготвен и обработен, изкуствени оцветители, ароматизатори, консерванти :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2006 4:53 pm Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Че те яйцата да не ги създава господ - кокошките също ги тъпчат непрекъснато с антибиотици, че да не се гътнат мърцина.
А повечето течни хранителни мазнини се рафинират с бензин.
Дай сега да чукаме орехи на шарлан или да гньетаме маслини за зеЙтин.
Все пак в предприятията на хранително-вкусовата промишленост не работят серийни убийци.
Освен туй в резултат на какво средната продължителност на живота не само по света но и в БГ се е увеличила от 44 ( 1939 г.) до 74 години( 2005 г.).
В резултат на увеличения стрес?, консервантите??, изкуствените ароматизатори и оцветители???, антибиотиците????, генното инженерство?????, промишлените технологии на отглеждане на растения и животни?????? ИЛИ НА КАКВО???????
Доброто медицинско обслужване? Чистия въздух, гори и реки?? Озоновата дупка???
Някакъв разумен отговор? Май няма.

Мисля че човек преди да пише трябва да помисли, а не като папагал да повтаря прочетеното по вестниците - обикновено написано от некадърни журналя, които ги мързи поне да поразгледат нет-а и да видят за какво иде реч.

По-добре е да се купи промишлено приготвена майонеза - има сега за всеки вкус и всякаква консистенция, отколкото да се мисли: ами в това олио няма ли рапица, ами полуненаситени, ами животински мазнини?; тез яйца на колко дни, седмици, месеци са?; лимоньчето да не е обработено за лъскавина с някой препарат - винаги трябва да се мият лимоньчетата!!! - лимонтузуто се добива от геннопроменени бактерии!; ами тая сол - морска ли е горска ли е, йодирана или не???
И ред други притеснения.
Готовите майонези всеки божи ден се продават с тонове и се консумират от стотици хиляди хора у нас. С изключение на един фал, който Олинеза сами( тяхната лаборатория, де) хванаха - партида яйчен прах със салмонела, за последните 20 години не съм намерил, чул, прочел, гледал, а следя внимателно подобни информации, защото лятото 100 дни храня хора и не трябва да стават грешки.
Е, може някой да не му е на вкуса, да, да си забърка тогаз, но тези смешки ... яйчен прах, господ знае с какви химикали приготвен и обработен, изкуствени оцветители, ароматизатори, консерванти... са голи приказки на пазара.
Освен това гнусните капиталисти се стремят за поевтиняване на производството да слагат МИНИМУМ неща - ако може само праха от яйца - само него щяха да оставят. Ама то си трябва и консерванти и всичко каквото там - технология се казва и тя е насочена и към безопасността на готовия продукт. Защото, натъртвам още веднъж, това са масови производства и грешките биха се отразили върху стотици хиляди.
Мислите ли че някой производител ще го направи нарочно или по немарливост? Май не. Както и срока на годност по опаковките - а, бе, пише три дена, да не би на четвъртия да става тутакси отровно. Или ако е 12 месеца на 361-я ден се разваля одма? Резервът обикновено е 30 до 100% плюс - едно че трудно се доказват по-големи срокове и се предпочита най-големия да е година, друго че тези опорни цифри по различните категории храни не са от вчера и никой няма да напише на етикета, че хлябът има трайност 10 дни. Е, той ще изтрае ама няма да може да се ръба :mrgreen:
Та така.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2006 7:42 pm Пон 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Фев, 2006 6:38 pm Пон
Мнения: 4
Location: Варна
обичам да се занимавам у дома, когато имам време
нямам отрицателно мнение към готовите фабрични продукти като цяло, просто реших да се науча да правя домашна майонеза :mrgreen: нищо повече
не разбирам какво предизвика такава настървена тирада като да съм отрекла целия световен прогрес :shock:

извинете ме за тъпотата ми :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2006 8:27 pm Пон 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
... яйчен прах, господ знае с какви химикали приготвен и обработен, изкуствени оцветители, ароматизатори, консерванти
...


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2006 8:32 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Мортиша, не му се връзвай на Йоско! Аз също съм против всякаква химия в храната: майонези, маргарини и тем подобни. За съжаление няма как да ги избегнем.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2011 1:59 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Не си купувам готова майонеза по простата причина че домашната е в пъти по-вкусна, прави се много лесно и знам какво слагам в нея. Учудвам се обаче че никой от вас не слага горчица в майонезата.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Апр, 2011 5:10 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4691
Location: София
Не всички обичат горчица, например - аз.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Апр, 2011 10:50 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Аз пък съм се запалила (за сега само виртуално:)) по приготвянето на домашна горчица ей от тук. А домашна майонеза вече съвсем не смея заради яйцата, макар че много ми се ще....


Last edited by Маца on 21 Апр, 2011 11:09 pm Чет, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 21 Апр, 2011 1:47 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
morticia_adams написа:
първо - здрасти на всички :) това ми е първи пост тук
плииийййз, ако някой знае как се прави домашна майонеза с пасатор - нека каже къде бъркам :cry:
похабих сума олио и яйца и винаги се получава боза, в най-добрия случай - палачинково тесто :cry:
да ви кажа какво слагам и как го приготвям - чуквам четири яйца в компотен буркан, слагам половин чаена лъжичка сол, оцет на око :oops: и олио до мястото, където буркана започва да се стеснява
после пъхам пасатора ....... и става бозаааааа :shock:
защо на другите им се получава, независимо, че също не добавят олиото "капка по капка", а на мен не
къде сбърках :(


Аз ти препоръчвам следното: вместо цели яйца, използвай само жълтъци, добави мазнината според пропорцията за тях, вкарай пасатора до дъното невключен, включи го и започни бавно и внимателно да го издърпваш нагоре. На не повече от 2 см. Повтори това 1-2 пъти и ще имаш най-добрата домашна майонеза на света... И послушай съвета на sylt - опитай и с половин ч.л. хубава дижонска горчица, няма да съжаляваш, освен, ако категорично не понасяш горчица. И само лимон! Но съвсем накрая! Ако искаш да облекчиш майонезата, можеш да добавиш малко количество кисело мляко.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB