Че те яйцата да не ги създава господ - кокошките също ги тъпчат непрекъснато с антибиотици, че да не се гътнат мърцина.
А повечето течни хранителни мазнини се рафинират с бензин.
Дай сега да чукаме орехи на шарлан или да гньетаме маслини за зеЙтин.
Все пак в предприятията на хранително-вкусовата промишленост не работят серийни убийци.
Освен туй в резултат на какво средната продължителност на живота не само по света но и в БГ се е увеличила от 44 ( 1939 г.) до 74 години( 2005 г.).
В резултат на увеличения стрес?, консервантите??, изкуствените ароматизатори и оцветители???, антибиотиците????, генното инженерство?????, промишлените технологии на отглеждане на растения и животни?????? ИЛИ НА КАКВО???????
Доброто медицинско обслужване? Чистия въздух, гори и реки?? Озоновата дупка???
Някакъв разумен отговор? Май няма.
Мисля че човек преди да пише трябва да помисли, а не като папагал да повтаря прочетеното по вестниците - обикновено написано от некадърни журналя, които ги мързи поне да поразгледат нет-а и да видят за какво иде реч.
По-добре е да се купи промишлено приготвена майонеза - има сега за всеки вкус и всякаква консистенция, отколкото да се мисли: ами в това олио няма ли рапица, ами полуненаситени, ами животински мазнини?; тез яйца на колко дни, седмици, месеци са?; лимоньчето да не е обработено за лъскавина с някой препарат - винаги трябва да се мият лимоньчетата!!! - лимонтузуто се добива от геннопроменени бактерии!; ами тая сол - морска ли е горска ли е, йодирана или не???
И ред други притеснения.
Готовите майонези всеки божи ден се продават с тонове и се консумират от стотици хиляди хора у нас. С изключение на един фал, който Олинеза сами( тяхната лаборатория, де) хванаха - партида яйчен прах със салмонела, за последните 20 години не съм намерил, чул, прочел, гледал, а следя внимателно подобни информации, защото лятото 100 дни храня хора и не трябва да стават грешки.
Е, може някой да не му е на вкуса, да, да си забърка тогаз, но тези смешки ...
яйчен прах, господ знае с какви химикали приготвен и обработен, изкуствени оцветители, ароматизатори, консерванти... са голи приказки на пазара.
Освен това гнусните капиталисти се стремят за поевтиняване на производството да слагат МИНИМУМ неща - ако може само праха от яйца - само него щяха да оставят. Ама то си трябва и консерванти и всичко каквото там - технология се казва и тя е насочена и към безопасността на готовия продукт. Защото, натъртвам още веднъж, това са масови производства и грешките биха се отразили върху стотици хиляди.
Мислите ли че някой производител ще го направи нарочно или по немарливост? Май не. Както и срока на годност по опаковките - а, бе, пише три дена, да не би на четвъртия да става тутакси отровно. Или ако е 12 месеца на 361-я ден се разваля одма? Резервът обикновено е 30 до 100% плюс - едно че трудно се доказват по-големи срокове и се предпочита най-големия да е година, друго че тези опорни цифри по различните категории храни не са от вчера и никой няма да напише на етикета, че хлябът има трайност 10 дни. Е, той ще изтрае ама няма да може да се ръба
Та така.