Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Май, 2024 4:44 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 27 Апр, 2006 1:26 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
С какво може да се замени?
Не смятам да купувам цяла бутилка, при условие, че ще използвам само 1 с.л.


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 27 Апр, 2006 1:30 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
С "Ricard"! :mrgreen: В краен случай с нашенска мастика.


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 27 Апр, 2006 1:47 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Благодаря, Алеко!
Ще се въползвам от последното предложение :P


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 27 Апр, 2006 1:55 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Има и среден вариант - гръцко узо.


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 27 Апр, 2006 3:02 pm Чет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
http://www.oxygenee.com/images/Gempp-Pe ... Pernod.jpg

Освен анасона има и малко пелин в перно-то, който може да се замени със салвия :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Pernod
Сготвено на: 27 Апр, 2006 7:16 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
С какво може да се замени?
Не смятам да купувам цяла бутилка, при условие, че ще използвам само 1 с.л.


А аз чак сега се сещам да питам: Защо ще ползваш само една лъжица? Останалото бихме могли да изпием, благоверният Ви съпруг, госпожо, и моя скромност.


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 27 Апр, 2006 9:32 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
yosif написа:
http://www.oxygenee.com/images/Gempp-Pernod-vs-Pernod.jpg

Merci beaucoup! :)


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 28 Апр, 2006 8:39 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Перно-то ми трябва за соса на едно вегетарианско ястие, затова се съмнявам, Алеко, че ще бъдеш впечатлен.
А пък и вече започнах да се разколебавам - след като е горчиво и с аромат на анасон, едва ли ще ми хареса :roll:.
[hide]Какво да се прави, от алкохолните напитки харесвам само бира и рецина :oops: [/hide]


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 28 Апр, 2006 10:08 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Перно-то наистина има вкус на анасон, но доста по-мек от нашенската мастика. А и хич не горчи.


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 28 Апр, 2006 10:11 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В такъв случай, мога ли да накисна една звездичка анасон в малко водка?

Имам някаква водка, ако не се е изпарила, искам да я използвам.


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 28 Апр, 2006 10:16 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не знам. Абе, я не си прави експерименти. Ако в рецептата пише "Перно", ще вземеш "Перно", в най-лошия случай мастика! И дори сосът да е за вегетарианска манджа, вие ще си папкате зарзавата, а аз ще допия мастичката. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 28 Апр, 2006 2:42 pm Пет 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
http://en.wikipedia.org/wiki/Pernod_Fils

Вид абсент, ароматизиран преди дестилацията с:
- пелин
- резене
- исоп
- анасон
- звездовиден анасон
Преобладаващият аромат е на анасон, вкусът - на лакрица( сладник, сладък корен)

Заради пелина от 1915 година е забранен за производство.
В момента ЕС е снел забраната и отново се произвежда под името Pernod-Ricard.
Има изразена горчива жилка, затова се сервира с бучка захар в чашата( както и кубче лед или с малко ледена вода или сода, и с лъжичка за разбъркване).

Другата им анасонлийка pastis така и не добила популярност, защото няма пелин и много сладни.


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 30 Апр, 2006 12:26 pm Нед 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
yosif написа:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pernod_Fils

Вид абсент, ароматизиран преди дестилацията с:
- пелин
- резене
- исоп
- анасон
- звездовиден анасон
Преобладаващият аромат е на анасон, вкусът - на лакрица( сладник, сладък корен)

Заради пелина от 1915 година е забранен за производство.
В момента ЕС е снел забраната и отново се произвежда под името [b]Pernod-Ricard
. Има изразена горчива жилка, затова се сервира с бучка захар в чашата( както и кубче лед или с малко ледена вода или сода, и с лъжичка за разбъркване).[/b]

Другата им анасонлийка pastis така и не добила популярност, защото няма пелин и много сладни.


Те това не го бях чувал. Години наред в Германия сум си пил Пернод. Мисля, че горното твурдение се отнася за абсинта, а не за Пернод.


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 30 Апр, 2006 1:56 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
Забраната е френска и се отнася за Франция.
От 1915 до 1950 година производството е било изнесено в Испания.
Pernod-Ricard вероятно са го произвеждали без пелин, а с някакъв друг безвреден горчилак.
Абсинт или абсент идва от латинското име на пелина Artemisia absintum - има и други видове пелин, които не съдържат вредните вещества, поради които е бил забранен.
Кой знае дойчовците какво са продавали :roll:

Забавен факт е че Комисарят Мегре жули непрекъснато Перно, дори в романите, чието време на действие се отнася за периода на забрана :mrgreen:

У нас да не би като е забранена алжирката за влагане във вина и дестилация на ракия някой да си е изкоренил лозето?
Май не. А то е единственият сорт грозде, който при ферментация образува и метилов спирт, освен цапни-му-пет-ха-още-две-оооо-хаааа :)
Алжирката е х'американски устойчив на филоксерата сорт, който освен това иска минимални грижи и е изключително популярна по хорските лозя.
По варненско това е прочутата зайча кръв, че и наложена с пелин :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 30 Апр, 2006 2:42 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Апр, 2006 6:58 am Пет
Мнения: 224
Location: Стара Загора
За вредата от абсента и аз съм чувала, също и, че е било забранено производството. Но не си спомням дали заради пелина или заради нещо друго. Спомням си само, че са открили, че действа негативно на мъжката потентност. ;)
Но ако е от пелина, затова ли в с. Змейово се твърди, че пелинът е женско питие? И наистина, навремето са го пиели само жените и децата - против анемия. Мъжете са жулели вино. :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Pernod
Сготвено на: 30 Апр, 2006 3:29 pm Нед 

Готвач

Offline
Готви от: 06 Дек, 2005 7:08 am Вто
Мнения: 738
За пУтенцията не знам, ама има една известна картина на бай Пикасо - "Пиячката на абсент" - щури глави са я разглеждали с "медицински" поглед - зле е жената :mrgreen:
В пелина се съдържа вредното вещество туйон, има го и в много други подправки, но в малки и безопасни количества.
Поврежда какво ли не из организЪма и е леко психотропно, гаче.
Беее, щом тия джибри френЦите са си забранили перното, все едно ний да забраним сливовата, значи има защо.
Сигурно нейде има и по-подробна интифа, но мен това ми стига :mrgreen:

Както и няма повече да близна синьо сирене :)

На СбЛъСъКа се изцепиха, че Франция имала 60 АЕЦ и затуй им било синьо сиренето :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB