Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 4:02 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Дек, 2006 8:29 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Дек, 2006 6:53 pm Вто
Мнения: 3
Location: Mонтана
Здравейте! Търся да закупя специална оризоварка - за варене на ориз на пара по японо-китайски метод. Пребродих почти всички сайтове и за съжаление се оказа, че в България такива не се продават.Международните интернет дистрибутори от рода на Амазон.ком казват, че електроуреди не могат да изпращат зад граница. Ако някой знае нещо повече и може да ми помогне, моля, споделете информация и ми дайте съвет. Може в краен случай и машина втора употреба. А някой пробвал ли е предлаганите в българските техномаркети подобни машини за варене на зеленчуци на пара? Доволни ли сте от тях?


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Дек, 2006 9:06 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей, Мочко!

В уредите за готвене на пара има специална купа за варене на ориз. Ако имаш възможност, вземи си такъв уред, защото той има много по-широко приложение, а заема почти толкова място, колкото и машината за ориз.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Дек, 2006 10:22 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 19 Дек, 2006 6:53 pm Вто
Мнения: 3
Location: Mонтана
Благодаря, Бисквитке! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Дек, 2006 10:42 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Моля, има ги и на Илиянци, при китайците, но видях, че си в Монтана.


 Profile  
 
 Рецепта: Re:
Сготвено на: 03 Юли, 2011 6:41 pm Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
biskvitka написа:
В уредите за готвене на пара има специална купа за варене на ориз.
Да изтупаме нафталина. Вече 6 месеца ползваме уред за готвене на пара и оризът става в него повече от прекрасен. Недостатък е, че не може да се "вари" с бульон, тъй като контейнерът за течност частично е в самия уред и уредът ще се повреди. Но пък подправките могат да се слагат в самата купа с ориза или в едно нещо наречено taste booster.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Юли, 2011 10:00 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
В купата с ориза се слага течност - кеф ти вода, кеф ти бульон.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 10:07 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Ми дай снимки де:) Защото аз не ориз, а кус-кус искам да варя на пара, а в момента ползвам една технология, която е нещо като да измисля отново двигателя с вътрешно горене:))


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 10:43 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Поправям се веднага!

Парната машина в действие. Капакът нарочно съм го открехнал, за да се види вътре :). Има още две нива, на които може да се готви едновременно.

Image


You do not have the required permissions to view the files attached to this post.


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Юли, 2011 11:01 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Мда, точно това ми трябва:)


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юли, 2011 3:53 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Мацо, виж тук, надявам се инфото да е изчерпателно.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юли, 2011 9:56 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Вчера видях в диплянката на Карфур, че предлагат уред за готвене на пара( резервоар за вода-1,3 литра, 3 нива, таймер, купа за ориз, мощност 700 вата), за 25 лева....?


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Юли, 2011 10:34 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
700 w май ще е малко. Нашият е 900 и си мисля, че са му таман.


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Ное, 2011 3:38 am Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Ное, 2011 3:42 pm Пон
Мнения: 44
на мен пък не ми харесва ориз така направен. Вярно, че си падам малко традиционалист, има разни иновации, които уважавам, ама това не ми хареса. Някак си вкусът ми беше един такъв - никакъв. После Се прибрах вкъщи, хванах тенджерата под налягане, отпуснах й леко винтила, сложих решетката за задушаване, като я сложих върху още една такава, че да има повече място от дъното (рационализъм та дрънка), сипах си водата разтворих си бульонче, наръсих си отгоре върху самия ориз масло и пикантина и го сложих на котлона. Знам, че изглежда малко смешно, ама лично според мен си заслужава - един такъв уред струва около 400 лева, а тенджера под налягане почти всеки си има, ако не е около 10 20. Знам, че си падам малко по тоя тип рационализации, ама понякога работят.


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2011 8:36 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошъл, Мушмурочко!

Мисля, че проблемът е в сорта ориз, не толкова в начина на приготвяне.

На мен при готвенето на пара ми харесва това, че този метод подсилва естествените вкусове и аромати на продуктите. Някои много ароматни сортове ориз (басмати или жасминов) стават чудни точно по този начин.
Също така няма опасност от разкашкване.

А това с тенджерата под налягане не го разбрах - няма ли да изпадне оризът през дупките на решетката? И кога тенджерата се маха от огъня?


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2011 9:28 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Ное, 2011 3:42 pm Пон
Мнения: 44
абе то и аз малко с тия рационализации ама не, не изпада ако го сложиш или в метална съдинка, която да е по - малка от решетката, или просто сложиш ситна метална решетка. Махаш от котлона около 5 10 минути след като заври :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Ное, 2011 9:29 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 14 Ное, 2011 3:42 pm Пон
Мнения: 44
при мен работи :)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 16 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB