Оцет се слага при шаренето на яйца за да активира варовика на черупката - ецва( Алеко знае какво значи) повърхностния слой и го награпавява, като същевременно го почиства химически, та боята да Фане по-добре и по-равномерно.
Най-добри са боите в капсули като антибиотици - вече ги има навсякъде.
Колкото по-дълго се плакне яйцето в бурканчето с боя, толкова по-наситен става цветът. Нооо трябва точно да се спази указанието на опаковката в какво количество вода да се разтвори съответната боя, инак не Фаща въУПще.
Както и колко да е топла чорбата - Фаща по-добре.
БУСдисаните яйца е удобно да се наредят в опаковъчния картон( "кората") докато изсъхнат напълно.
После леко се намазняват с парцУалче, топнато в олио( олиото не е баш като ленения безир, но все пак на такъв тънък слой усоява за час-два да изсъхне и да направи надежден защитен филм върху боята по яйцето.
Излишното олио може да се попие със салфетка.
Пълна гаранция срещу цапане, избеляване, отлющване и прочие.
Намазването с олио веднага "проявява" пукнатите яйца, които следва да се обелят и нарежат в/ на салатка тутакси
А за да не се пукат при варенето яйцата следва да се поставят в максимално разлата тенджУра, на един слой, незаклещени едно в друго( ще имат време да се натискат след боядисването
) в СТУДЕНА ВОДА.
Оставят се да заврат на умерен котлон и ако се разбълбукат се намалява степен надолу. Вадят се едно по едно с лъжица( който е ловък може и с вилица
) и се нареждат в "кората" да изстинат на въздух - току-що сварих на три дози 39 здрави от 40 - само едно се пукна.
Намерете си яйца от живи кокошки, т.е. от свободно разхождащи се кокошки - малко са по-скъпи, нооо... до едно са бели-беленички
П.П. Модерните от няколко години "кристали" са всъщност лимонтузу( винена киселина) - няма смисъл да давате излишни пари само заради етикета