Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 19 Апр, 2024 7:02 am Пет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 07 Юни, 2007 1:09 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 07 Юни, 2007 12:54 am Чет
Мнения: 1
Здравейте. От скоро готвя и срещам следния проблем. Като правя леща или боб манджите след запържването се пресичат или иначе казано съдържанието остава на дъното а отгоре стои водата. Не стават гъсти и вкусни така както на мен ми се иска. Ето как правя запръжката. В купа сипвам малко олио и след като се загрее слагам лук и брашно и бъркам малко и след това слагам и соса от съответната манджа. До преди запръжката манджите се варят добре и стават идиални на вкус, но след като ги запържа си губят вкуса и се пресичат. Моля дайте съвет къде бъркам и каква е точно техниката за да стане какво трябва манджата. Качвам и снимка от сготвения последен боб, който също се пресече. Поздрави.

Снимка


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2007 9:31 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Че кво му е на боба? Много добре си изглежда.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2007 9:56 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2007 12:15 pm Пет
Мнения: 43
Location: София
Аз запръжки не правя. Супер нездравословни са.
Понякога препичам брашно с малко червен пипер на тиган.
Не на запръжките!


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2007 11:16 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошла, ilieva.pl :flow:

Напиши, в какъв съд запържваш, с каква мазнина, на какъв тип котлон (газов, с плоча, стъклокерамичен или индукционен), както и на каква степен и ще разнищим проблема.

От видяното на снимката ми се струва, че мазнината е била загрята прекалено силно (загорелите парченца лук и оранжевите "парцалчета", плуващи по повърхността).

Като за начало мога да ти препоръчам да не запържваш за известно време, а за да станат гъсти бобът и лещата, ги вари с по-малко вода.

revit_fan е прав за вредата от запръжките, макар че, ако зеленчуците се задушават с вода и мазнина на по-ниска температура, не е вредно, а дори става вкусно 8).


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2007 11:49 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 16 Ное, 2006 3:03 pm Чет
Мнения: 85
Location: София
Аз също не правя запръжки. Когато ми се наложи нещо да сгъстя най-много да добавя малко брашно с мляко и при непрекъснато бъркане го минавам през цедка.
Получава се добре. Иначе ми се струва, че става доста тежко. :roll:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2007 11:54 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Нездравословно...? Дрън-дрън! Няма по-вкусно нещо от запържен бобец с лучец и червен пиперец!

Ама аз като правя такава запръжка, не слагам брашно. Не се получава сгъстяване, ама бобът получава онзи незаменим и незабравим вкус на запържено.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2007 1:04 pm Чет 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:09 pm Нед
Мнения: 1613
Location: София
Алеко написа:
Нездравословно...? Дрън-дрън! Няма по-вкусно нещо от запържен бобец с лучец и червен пиперец!

Ама аз като правя такава запръжка, не слагам брашно. Не се получава сгъстяване, ама бобът получава онзи незаменим и незабравим вкус на запържено.

Точно така! Ако се налага сгъстяване, може малка част от сварения боб да се пасира и да се върне обратно в тенджерата - така течността става по-плътна. Ама без запържен червен пипер си е едно нищо, да ме прощавате. Поне Антон по здравословния начин го не ще :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2007 1:16 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Аз пък варя боба в по-малко вода, той се преварява, част от него се разпада и ако съм в добро настроение загрявам олио, в което слагам само червен пипер. Ако се нуждае от сгъстяване размивам супена лъжица брашно с топла водичка, после изравнявам температурата с бульона (соса) от боба и го разбърквам.
На тема запръжки: Най-вкусната такава съм яла и правя върху обикновена картофена салата. Просто загрявам олиото, необходимо за салатата, след това го изсипвам върху обелените, сварени картофи и лука, леко започва да цвърти и вкусът става невероятен.
Извинете за риличното отклонение.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Юни, 2007 2:10 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Извинена си!




Дояде ми се картофена салата с кИфтета! Класика...


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юни, 2007 5:27 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 23 Мар, 2007 12:15 pm Пет
Мнения: 43
Location: София
Алеко написа:
Нездравословно...? Дрън-дрън! Няма по-вкусно нещо от запържен бобец с лучец и червен пиперец!

Нали правиш разлика, между Нездравословно и Вкусно :?:


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Юни, 2007 5:38 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Колкото и да е страннно, Алеко - леко закръглен младеж, обичащ всякакви пържени и нездравословни манджи показва младежко кръвно, независимо от нездравословния си начин на живот.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Юни, 2007 10:47 am Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
revit_fan написа:
Алеко написа:
Нездравословно...? Дрън-дрън! Няма по-вкусно нещо от запържен бобец с лучец и червен пиперец!

Нали правиш разлика, между Нездравословно и Вкусно :?:


Не, не правя! Защото най-вкусните неща според някои "специалисти" били нездравословни. Е и?

Както казва Шефът - засега не ми се отразява на здравето. Като почне, ще му мислим.

Хора, живейте си живота докато можете. После вече е късно. :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB