Алеко написа:
Ми щом искаш печени чушки, няма по-лесно от това. Печеш, чистиш и слагаш в пликчета във фризера, разделени на порции колкото за една салата. Така цяла зима ще имаш салата от печени чушки.
Нямаше как да пренеса до София замръзени чушки, защото имам само една хладилна чанта, а беше пълна и за това ги затворих в буркан с една лъчивка сол. Казаха ми, че стават като току що изпечени и освен за салата стават и за готвене. Същото направих и с патладжаните - печени, обелени и нарязани в буркани с 1 чаена лъжичка сол. Лютите чушки затворих с оцет до резката на буркана, 1 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1ч.л. захар, няколко зърна черен пипер и магданоз, като преди това бяха леко запечени.
Пестото стана страхотно - излязоха 3 буркана с около 700 мл зехтин, 250 гр. настърхан пармезан, около 400 гр. орехи, 7- 8 скилидки чесън и няколко букетчета босилек + малко сол.