Ами в тенджерата под налягане водата реално не се изпарява навън, а парата остава вътре, така че логично е водата да е под нивото на което е дъното на специалната приставка. При обикновените тенджери под налягане, без никакви екстри, на дъното се слага метална съдинка със зеленчуците, а около нея се налива водата, да кажем до половината или 2/3 от височината на съдинката. Приготянето на пара трае 10-15 мин. от момента кагато в тенджерата вече има пара, т.е. когато клапъна засвисти. Спазват се инструкциите за съответната тенджера (намалява се котлона и пр.). Листни зеленчуци, броколи и карфиол могат и за 5 мин да се обработват; по-плътните зеленчуци като моркови - 15 мин. Но това са времената за най-простия тип тенджери. Можеш да пробваш уебсайта на производителя на твоята тенджера - там вероятно има съвети как и какво да се готви в тенджерата.
|