Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 9:12 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 05 Окт, 2007 9:14 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Кой как прави Яйца по панагюрски?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Окт, 2007 10:44 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Ми аз чуквам яйцата във вряща подсолена водица, в тиган, и после ги тупвам върху кисело мляко, щедро обогатено с чесън и сол. Отгоре разтопено масло с червен пипер. :mrgreen:
И като казах и ми се приядоха....


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Окт, 2007 11:15 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Зависи какво ни се яде.

Във варианта на Пилето може да се замени киселото мляко с намачкано бяло сирене за подложка.
Маслото го предподчитаме запържено вместо разтопено.
Ако яйцата ги забулваш в тиган с малко вода/течност може направо вътре да се сложат бяло или топено или пушено сирене.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Окт, 2007 11:18 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Въпросът се породи от следното: Аз ги правех като Пилето, докато свекърва ми не ми ги сервира само със сирене.
Тогава взех кардинално решение и смесих двата варианта. Сега се получава следното: Забулените яйца ги слагам върху подложка от натрошено сирене, полято с малко кисело мляко, разбъркано с чесън и сол.
И понеже започнах да се чудя дали не става твърде много затова тръгнах да питам.
Благодаря ви и на двете Пиле, ИПА. Може да пробвам следващия път с топено сирене, не се бях замисляла, че и това ще върви.


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Окт, 2007 11:25 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца написа:
Може да пробвам следващия път с топено сирене, не се бях замисляла, че и това ще върви.


Последни модни тенденции. :mrgreen:

А яйца по Панагюрски - варианти много, включително и твоя. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Окт, 2007 11:46 am Пет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
IPA написа:
Маслото го предподчитаме запържено вместо разтопено.

Тъй де, и аз това имах предвид, запърженко :mrgreen: Не знам защо съм писала само разтопено.

Това с топеното сирене във водата е много интересно, обаче имам питане: какво става с белтъчната пяна, която се образува при забулването на яйцата? Или има начин за предотвратяването й?


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Окт, 2007 3:16 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Куцо пиле написа:
...какво става с белтъчната пяна, която се образува при забулването на яйцата? Или има начин за предотвратяването й?

Има - като се повиши температурата на кипене на водата - така белтъкът коагулира веднага.

Някои слагат много сол във водата, други добавят и оцет.

това:
Quote:
Ако яйцата ги забулваш в тиган с малко вода/течност може направо вътре да се сложат бяло или топено или пушено сирене.

го прочетох грешно - видя ми се като "Бяло вино" :oops: и веднага се размечтах :lol: :lol: :lol:

Иначе яйца, сварени без черупка правя така:
В кипящ бульон хвърлям малко паста (каквато има, най-често прясна, от останало тесто за пелмени или лазаня), като се посвари, чуквам яйцата и като се стегнат, ядем нещо като супичка. Подправки - каквото зелено и прясно има и резенче лимон.
Много мързеливо, но вкусно и засищащо 8)

Но това не са панагюрски яйца :P


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Окт, 2007 4:34 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Сеп, 2007 4:18 pm Съб
Мнения: 4
biskvitka написа:
Но това не са панагюрски яйца :P

Не са, но звучи много готино :knife: Като прочетох за пелмените се сетих, че преди заливах яйцата по панагюрски със същото сосче като за пелмени - доматен сос, сметана, горчица и т.н. На мен лично си ми харесваше :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 06 Окт, 2007 7:04 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 04 Май, 2007 3:02 pm Пет
Мнения: 1
Location: Разград
Маца написа:
Забулените яйца ги слагам върху подложка от натрошено сирене, полято с малко кисело мляко, разбъркано с чесън и сол.

И аз така ги правя,само че обърквам всичко , отгоре слагам яйцата и заливам със запържения червен пипер.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB