Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 6:39 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Окт, 2007 8:41 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 17 Сеп, 2007 11:20 am Пон
Мнения: 1
Здравейте! Искам съвет относно това как се прави тесто.. Аз съм доста нов в готвенето от 1 месец се опитвам да готвя разни "неща". И така харесах си "рецепта Блюдо с гъби" от сайта и там пише: "Замесете меко тесто от брашното, маслото,яйцето и една кафеена лъжичка сол" , но не знам как да си направя тестото. Или по-точно колко вода се слага към брашното което е 200 гр.?


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Окт, 2007 10:44 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Никак не съм специалист по тестата с пшенично брашно, но пък не може 20 души да са видяли този въпрос и никой да не се е престрашил да отговори, затова ще пробвам, пък сигурно ще провокирам някои от майсторите на тестетените изделия (а, такива има тук :)) да отговори.

Брашното е малко, ако леко разтопиш маслото и прибавиш и това яйце, ми се струва, че няма да има нужда от вода - ще имаш равни количества течни и сухи съставки за тестото. Ако все пак стане твърдо тесто, можеш да добавяш по малко вода (пр. по 1 с.л.) докато се получи меко тесто. Но щом в една рецепта не пише нищо за вода, значи няма вода. Все пак всичко е въпрос на лично усещане...


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Окт, 2007 11:20 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей, Abuba!

Меги е права, че в това тесто не е необходимо да се добавя вода - маслото и яйцето са достатъчни.

Технологията за приготвяне на ронливо маслено тесто (а това е точно такова) е следната: брашното се пресява заедно със солта и се смесва с нарязано на кубчета студено масло. После с нож, пластмасов секач или кухненски робот (със сърповидния нож за кълцане) сместа се прави на трохи, добавя се течността (в случая е яйце, но вместо него може и мляко или ледена вода) и много бързо се замесва тесто. Не се меси много, за да не се разтопи маслото - иначе тестото няма да е нежно и топящо се в устата.

Добре е по време на месенето (повтарям, че трябва да е много кратко - само докато тестото се събере на топка) ръцете да се охлаждат в купа със студена вода и кубчета лед (след това се подсушават, разбира се).

И още нещо - тъй като яйца има всякакви (кокошите са 40-80 г), възможно е тестото ти да остане леко сухо, затова имай готовност да добавиш и малко вода. С времето ще добиеш усет, какво точно да бъде тестото.

След като тестото се оформи на топка, се оставя в хладилника, за да се охлади и да се работи с него по-лесно.

Тук има снимки и подробни обяснения. И да не разбираш руски, снимките са достатъчно ясни.

Успех!


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 3 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB