Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:16 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 
Message
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 15 Окт, 2007 6:19 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
Знае ли някой как да направя един голям буркан пълен с каймак на краве масло? Нямам чутура като на Баба Яга . Благодаря.


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 15 Окт, 2007 7:07 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
С разбиване с миксер. Може и да стане :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 16 Окт, 2007 11:26 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Не знам защо, но имам усещане, че с миксер само ще смеси водата с каймака. По-скоро с прецеждане.
Мама си събираше каймака от домашно, варено мляко и после се получаваше нещо подобно на масло, което аз много добре оползотворявах върху топла содена питка.
Но тя не го е била, не го е миксирала, просто го отделяше и слагаше в една купа в хладилника.


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 16 Окт, 2007 11:44 am Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
С купешко мляко, ще трябва да чака с месеци, за да събере каймак.


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 16 Окт, 2007 2:24 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Аз с миксер успях да направя на масло една течна сметана, която трябваше да стане на крем за торта. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 16 Окт, 2007 7:10 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
IPA написа:
Аз с миксер успях да направя на масло една течна сметана, която трябваше да стане на крем за торта. :mrgreen:


Това се е случвало и на други тортаджии, затова предложих идеята с миксера. Но каймакът трябва да е бая мазничък, поне 30 %


 Profile  
 
 Рецепта: каймак
Сготвено на: 16 Окт, 2007 9:48 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
Снощи с помощта на кухненския комбайн се справих блестящо. Има една приставка за емулгиране- представлява диск с вълнообразна повърхност. Та с тая шашма основах моя мандра. Сутринта жена ми се вкисна при вида на мивката, но кравето масло не е като магазинско. Сега се чудя дали да не спретна едни кашкавалки в пристъп на носталгия.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: каймак
Сготвено на: 17 Окт, 2007 12:47 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
escutcheon написа:
... Сега се чудя дали да не спретна едни кашкавалки в пристъп на носталгия.

Ако аз имах домашно масло, щях да си пазя за мазане на пресен хляб, а не да го хабя за готвене.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: каймак
Сготвено на: 17 Окт, 2007 1:18 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
escutcheon написа:
... Сега се чудя дали да не спретна едни кашкавалки в пристъп на носталгия.

Ако аз имах домашно масло, щях да си пазя за мазане на пресен хляб, а не да го хабя за готвене.


Може да е странно, но аз предпочитам купешкото, при това немското масло. Домашното винаги ми е миришело на нещо, пък и нямаме специалисти в семейството. Вярно, че домашното си е съвсем натурално да речем, и от здравословна гледна точка вероятно е по-добре, но пък купешкото е много по-вкусно.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: каймак
Сготвено на: 17 Окт, 2007 2:07 pm Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Може да е странно, но аз предпочитам купешкото, при това немското масло. Домашното винаги ми е миришело на нещо, пък и нямаме специалисти в семейството. Вярно, че домашното си е съвсем натурално да речем, и от здравословна гледна точка вероятно е по-добре, но пък купешкото е много по-вкусно.


Значи никога не си яла хубаво домашно мАсло. Като дете в Банско баба Райна правеше такова, та пръстите до лактите си облизвах.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: каймак
Сготвено на: 17 Окт, 2007 2:37 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Значи никога не си яла хубаво домашно мАсло. Като дете в Банско баба Райна правеше такова, та пръстите до лактите си облизвах.


Вероятно не съм. Нямам баби и други роднини, които да отглеждат животни и да произвеждат домашни храни. Всичко е опитвано от някъде другаде.


 Profile  
 
 Рецепта: каймак
Сготвено на: 17 Окт, 2007 6:50 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
Домашното масло мирише на масло. Купешкото е продукт на химическата промишленост не на хранително-вкусовата.


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 18 Окт, 2007 10:29 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Поздравления, escutcheon! :)
Преди години и аз бях убедена, че по-добро от немското масло няма... преди да започна да чета етикетите... оттогава никакви повече експерименти с продукти на ОСП. Сега чат-пат купувам само българско, на един конкретен производител, което е доста белезникаво (предполатам и домашно полученето е такова) и се разваля за окло 2-3 седмици - за мен това е гаранция, че няма консерванти и оцветители (ай, дано! :roll: )


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 19 Окт, 2007 8:58 am Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
escutcheon, имам два въпроса:

1. Колко масло излиза от буркан (колко мл?) каймак?
2. Защо мивката ти е била мръсна? Да не би да си излял мътеницата в нея?


 Profile  
 
 Рецепта: каймак
Сготвено на: 19 Окт, 2007 12:44 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 08 Сеп, 2007 2:05 pm Съб
Мнения: 43
От буркан 1,2 литра излезе около 500мл масло. Аз може да съм луд, но не дотолкова че да изхвърля суроватката- от нея пицата , която се получи имаше такъв вкус, че още дълго ще я помни цялото семейство. Поне тази част, която яде пица. А мивката беше мръсна, защото мандраджийските ми опити започнаха по тъмна доба и свършиха след полунощ. Съответно по това време ентусиазмът ми вече се беше охладил и съдовете бяха оставени за измиване от който изтегли късата сламка. :oops:


 Profile  
 
 Рецепта: Re: каймак
Сготвено на: 19 Окт, 2007 1:00 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
escutcheon написа:
... и съдовете бяха оставени за измиване от който изтегли късата сламка. :oops:


Още като малък се научих на този номер. И когато майка ми пищеше, че след мое готвене миФката е пълна с мръсни тенджери, тигани и други такива, аз най-невинно отговарях: "А ти да си чувала Пол Бокюз да мие чинии?" :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 19 Окт, 2007 1:33 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
escutcheon, благодаря за отговора!

Алеко, имаш късмет, че не си мое дете :to4:


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 19 Окт, 2007 1:40 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
Алеко, имаш късмет, че не си мое дете :to4:


:P :P :P Има много номера, на които мога да науча Бирочерпеца! :P :P :P


 Profile  
 
 Рецепта: Каймак
Сготвено на: 21 Окт, 2007 1:06 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 30 Яну, 2005 12:46 pm Нед
Мнения: 543
И аз и аз :twisted: Ще взема да му подаря един селски съд за избиване на мляко аз на бирочерпеца. И мляко ще му подаря :P


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 19 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Google [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB