Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 11 Дек, 2019 11:53 pm Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 15 Яну, 2008 5:34 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
В едни непритенциозен на пръв поглед ресторант, попаднах на страхотна салата от спанак - спанак на ивици, нарязани на малки кубчета домати (за цвят), пармезан (или друго твърдо сирене) на тънки филийки, някакво силно запечено/запържено филе на тънки филийки (отделих го много внимателно до последното парченце), балсамико и зехтин, сол (това поне доловиха моите вкусови резептори).
Вчера са опитах да я повторя в къщи (без месата и серенето), но нещо не бях доволна от резултата. Спанакът беше доста твърд, въпреки че опропастих 300 гр. избирайки само крехки зелени листенца. Започвам да се чудя дали онзи в ресторанта не беше попарен за 1-2 мин. На цвят си беше много зелен, но иначе беше мек и крехък, не ми остави впечатлението за предварителна обработка. А и беше преди 10-тина дни, т.е. спанакът пак е бил "зимен"...
Някой да даде съвет или да изкаже предположение?


 Profile  
 
Сготвено на: 15 Яну, 2008 6:17 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Мег, може би зависи от сорта. Това което на запад продават като бейби спанак няма нищо общо с малките листа на нашенския спанак.

Аз не бланширам, но като сложа сол, зехтин и балсамик той си омеква, но тъй като ти избягваш повечето от горните продукти, опитай първо попарване, ако пак не ти харесва, бланширай.

Пускала съм рецепта за подобна салата.


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2008 9:58 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Много благодаря за съвета! :) Аз сложих малко сол едва след зехтина, което подозирам не позволи на спанака да омекне. Този извод си правя от зелените салати, които ако първо са посолени, а после овкусени с мазнина и оцет, заприличват направо на умрели. Обаче спанакът е със значително по-плътни листа, т.е. би трябвало ако първо се посоли и разбърка, да се получи...


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Яну, 2008 2:08 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Яну, 2008 5:36 pm Нед
Мнения: 5
Location: Guadalajara Испания
От салатите със спанак които сам правил никога не сме го попарвали.Незнам както вече казахте сигурно е от сорта.Пробвай да слоиш зехтина на края и да видим какво ще се стане :roll: Успех


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB