Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:38 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 10 Ное, 2007 7:51 pm Съб 

Дегустатор

Offline
Готви от: 10 Ное, 2007 7:22 pm Съб
Мнения: 14
Може ли човек да си направи горчица в къщи? Тия дето се продават не са хубави или ако са хубави са вносни и струват повече от луканка.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Ное, 2007 3:22 pm Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здрвей и добре дошъл, ragou!

Ако намериш начин да внесеш синапено брашно от някъде, може.


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Ное, 2007 3:04 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
biskvitka написа:
Ако намериш начин да внесеш синапено брашно от някъде, може.


синапено брашно се продава чат-пат по магазините за подправки и кафета.

така че, кажи сега, biskvitkе, как се прави, че и мен ме интересува :)
става дума за синапена, не за хрян, де :P


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Ное, 2007 6:57 pm Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Заповядайте - горчица.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Авг, 2010 5:23 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Юли, 2010 8:43 pm Пет
Мнения: 1
Може ли да се включа? Попаднах на ето това (малко по-екзотична версия на предложеното от biskvitka), но иска много изчакване: http://kulinar.gbg.bg/index.php?area=1&p=recipe&id=816 (по някаква причина URL тага е забранен, въпреки че други потребители явно го ползват). Ако се вярва на информацията, от някакво печатно издание в началото на XX в.

[EDIT]
Съжалявам за вдигането на темата - попаднах на нея от Гугъл, и изобщо не се сетих да погледна датата...


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Авг, 2010 8:57 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Mirex написа:
Съжалявам за вдигането на темата - попаднах на нея от Гугъл, и изобщо не се сетих да погледна датата...


Както се казва "Никога не е късно да станеш за резил"... :P
Сега сериозно.
Абсолютно всички видове горчици принципно се правят от смлените семена на три вида синап - черен, кафяв и бял, в най-различни пропорции, което обуславя огромния брой различни горчици.
В промишлени условия синапеното семе се пресова, за да се отстрани синапеното масло, а остатъкът, след изсушаване, се стрива на прах.
Точно този прах е базата за всички видове горчици.
В Русия от много години се продава т.н. "горчица на прах", което е точно това, за което говорим.
Та, от този обезмаслен прах, чрез добавяне на оцет, сол, захар и други подправки по желание (наборът е огромен) и 24-часова ферментация се получават всички горчици.
Понякога, по-скоро за ефект, в горчицата се добавят цели семена от някой от видовете синапено семе.
За правенето на горчица в домашни условия използвайте основно семената на черния и кафявия синап като ги смелете с машинка за кафе или ги стриете в хаван и добавите оцет, сол и захар на вкус.
Семената на белия синап са доста по-дразнещи лигавицата, затова много рядко се използват и винаги в комбинация със семената на другите видове синап.
Хубавото е, че след като сте информирани за процеса и състава на горчицата, винаги можете да си направите в къщи, при това, гарантирам ви, вашата горчица 100% ще бъде по-добра от ментетата, които заливат световния пазар...


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Авг, 2010 12:21 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Mirex написа:
Може ли да се включа?
Може, разбира се и добре дошъл.

Mirex написа:
(по някаква причина URL тага е забранен, въпреки че други потребители явно го ползват).
Ами така постъпваме с новите членове - дискриминираме ги да не могат да пускат УРЛ :). Като "порастнеш" и ти ще можеш.

Mirex написа:
Съжалявам за вдигането на темата - попаднах на нея от Гугъл, и изобщо не се сетих да погледна датата...
Е, за разлика от други форуми, тук не се сърдим за вдигането на стари теми, все пак рецептата си е една след 5 или след 20 години.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Яну, 2012 12:24 pm Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Яну, 2012 12:17 pm Пет
Мнения: 2
Привет, както по-горе пише - темата е стара, но рецептата е актуална :) Не пречи да попитам, може случайно да получа отговор

@gotin : По повод "горчица на прах", наскоро си купих от руския магазин, направих я според рецептата на кутията, стана супер на консистенция, обаче толкова горчива, че не можеше да се яде, и директно направление - коша. Тук чета, че трябва да се остави да ферментира, там не пишеше. Възможно ли е това да е проблема, и ако някой е ползвал въпросния "горчичнъй порошок", може ли да сподели впечатления. Благодаря и слънчев ден :)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Яну, 2012 12:06 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
fyionna написа:
Привет, както по-горе пише - темата е стара, но рецептата е актуална :) Не пречи да попитам, може случайно да получа отговор

@gotin : По повод "горчица на прах", наскоро си купих от руския магазин, направих я според рецептата на кутията, стана супер на консистенция, обаче толкова горчива, че не можеше да се яде, и директно направление - коша. Тук чета, че трябва да се остави да ферментира, там не пишеше. Възможно ли е това да е проблема, и ако някой е ползвал въпросния "горчичнъй порошок", може ли да сподели впечатления. Благодаря и слънчев ден :)


Здравей, fyionna! :)
Само защо "случайно", в този форум отговаряме на въпроси съвсем закономерно, а не "случайно"... :P
Аз от много години ползвам "горчичный порошок", и в Русия, и у нас. Досега не съм имал проблеми.
Мога да предположа какво е станало, обаче...
1. Изминал срок - много малко вероятно.
2. На опаковките на руския "горчичный порошок", които обикновено са 200 г., е дадена рецептата с употребата на 100 г. Ако не си обърнала внимание и си сложила вместо 100, 200 г., възможно е да стане неприятна на вкус. Но, според мене, също е малко вероятно.
3. В описанието предупреждават да се охлади врялата вода до 60°, преди да се разбърка с нея горчицата. Ако не си спазила тази температура, а си добавила вряла вода, възможно е да получиш горчив вкус.
4. Готовата горчица задължително трябва да престои поне 8 часа.

Поздрави и не се притеснявай и отказвай, а пробвай пак. :)
От страхотно много години в Русия се прави такава горчица и винаги е ставала изключително добра, в случая просто трябва да има някаква елементарна грешка...

Отново поздрави! За да не пиша нов постинг, отговарям ти допълнително в този.
Значи, снощи, понеже и без това имах нужда, забърках една доза от руската горчица на прах, която се продава у нас.
Наистина, след като спазих стриктно абсолютно всичко от упътването, стана чудесна горчица на аромат и консистенция, но наистина горчеше много.
Въпреки това, реших да изчакам 8-часовия срок и едва тогава да я изпратя по канален ред в кулинарното небитие... :)
На сутринта, обаче, установих, че горчицата не само не горчи, а си е увеличила лютивината и пикантния аромат поне десетина пъти!
Значи, указанието да се остави горчицата да престои поне 8 часа е правилно и абсолютно задължително, за да стане идеална горчицата от "горчичный порошок".
Допълнително добавих само малко бяло вино и малко чеснов оцет, защото ми се видя твърде гъстичка. Стана горчица - трепач, както винаги ми е ставала. :)
Единствено имам забележки към думата "ферментация", свързана с горчицата. Това ни най-малко не е ферментация в пълния смисъл на думата, а просто престояване, за да може изсушеният прах от смлените, обезмаслени, промити и изсушени синапени семена да поеме от влагата около него, да набъбне и да отдаде лютивината и аромата си. Без този технологичен престой просто ще горчи, поне само в началото.
Разбира се, всичко е въпрос на време и, ако затворите "горчащата" горчица в бурканче, то този процес ще си стане от само себе си и за ваше учудване, на другия ден ще имате фантастична горчица... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 17 Яну, 2012 11:40 am Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Яну, 2012 12:17 pm Пет
Мнения: 2
Това било - чакането :))) Много мерси @gotin, радвам се, че не изхвърлих след 1-вия опит прашеца :mexwave:


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Яну, 2012 12:45 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Аз да питам, този прашец от магазините Берьозка ли го взимате.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB