Shokolatina написа:
Ако някой знае как е названието на глухарчето...
Радиката, това са листата на глухарчето, брани преди да цъфне. Аз съм брал листа и от цъфнало глухарче и не забелязах някаква съществена разлика.
Основният съвет е да ги миете много добре заради особения вид на самото растение - расте на доста плътни туфи, което предполага натрупване на по-голямо количество прах и други замърсители.
Аз от много години ползвам радиката за ранна пролетна салата, най-често в смес с пресен лук и бяла маруля, за да балансирам горчивия вкус на листата, но не само за това - листата на радиката са относително твърди, което означава, че е добре да се режат на по-ситно. Приятно-горчивият (Алеко
) вкус е от съдържанието на инулин.
Радиката е много мощен тонизатор на черния дроб, а горчивият вкус е толкова приятен, колкото и горчивината на бирата или грейпфрута, на мене ми е изключително приятно-пикантен.
Много важно условие е да подправим салатата със зехтин и по-голямо количество пресен лимонов сок или смес от лимонов и грейпфрутов сок.