Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 11:53 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 
Message
Сготвено на: 18 Яну, 2008 12:46 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Shokolatina написа:
Маца,можеш да ускориш ефекта на отварката като хапваш по половин грейпфрут преди всяко хранене-в момента е хит сред диетите! ;)


Знам го аз този номер с грейпфрута, но то си е диета за отслабване, пък глухарчето го пия за бъбречни болки, не знаех че има и ефект при отслабване.


 Profile  
 
Сготвено на: 11 Мар, 2008 9:14 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Shokolatina написа:
Ако някой знае как е названието на глухарчето...


Радиката, това са листата на глухарчето, брани преди да цъфне. Аз съм брал листа и от цъфнало глухарче и не забелязах някаква съществена разлика.
Основният съвет е да ги миете много добре заради особения вид на самото растение - расте на доста плътни туфи, което предполага натрупване на по-голямо количество прах и други замърсители.
Аз от много години ползвам радиката за ранна пролетна салата, най-често в смес с пресен лук и бяла маруля, за да балансирам горчивия вкус на листата, но не само за това - листата на радиката са относително твърди, което означава, че е добре да се режат на по-ситно. Приятно-горчивият (Алеко ;) ) вкус е от съдържанието на инулин.
Радиката е много мощен тонизатор на черния дроб, а горчивият вкус е толкова приятен, колкото и горчивината на бирата или грейпфрута, на мене ми е изключително приятно-пикантен.
Много важно условие е да подправим салатата със зехтин и по-голямо количество пресен лимонов сок или смес от лимонов и грейпфрутов сок.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Мар, 2008 12:33 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
За бъбреците-отвара от пъпешово семе!В билковата аптека на "Богомил" има-там и ще ви обяснят точно как се пие.А за глухарчето-добре измито,нарязано и смесено с други зелентии,не горчи толкова..Ако пък и така ви е прекалено горчиво,накисвате го за известно време в подсолена вода и проблема е решен-хем е свежо(мразя мачкани и имащи вид на увяхнали зеленчуци салати),хем не е горчиво.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 12 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB