Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:04 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 
Message
Сготвено на: 20 Мар, 2008 8:11 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
:kiss: Меги!

За уреда не се безпокой - имам стара съветска ръчна месомелачка.
Блендерът нещо се позатрудни :evil:


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Мар, 2008 11:02 am Пет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Уредът е точно нещо като месмолачка със по-ситна цедка и приставка като чучр накрая ("Champion juicer" е търговското наименование).
Прерових си всички рецепти за "мляко", които никак не са малко, но не открих такова от зърнени кълнове. Заблудила съм се, а после и теб, от една напитка, която се приготвя от кълнове, много богата на разни полезни за чревната фауна бактерии, но определено не е мляко.
Като цяло повечето "млека" са от ядки без предварително накисване. Има обече няколко ядки и семенца, при които се получава по-добре с накисване (например слънчоглед). За соята накисването е задължително, макар че соята търпи най-сложно преработка за получаването на "мляко". При оризът може да се направи с накисване или без накисване, но според мен ефектът от двете технологии е различен по отношение на хранителните вещества и в този смисъл с накисване е по-полезния вариант. Оттук си правя заключение, че за да пусне нещо като "мляко" пшеницата трябва само да се накисне за 12-24 часа, без да се покълва. Но не мога да твърдя за резултата със сигурност :-?

Ето няколко различни рецепти за ориз (по аналогия могат да се ползват и други зърнени като ръж, овес, ечемик и пр.)

Биски, може би здравословната напитка от покълнало жито (или други зърнени култури - ръж, просо, ечемик, овес, неполиран ориз), която търсиш е rejuvelac (пуснах рецептата където й е мястото ;) )
Твърди се, че може да направи чудеса за възстановяване на здравето, тъй като съдържа всички хранителни вещества от покълналото жито, но е по-лесно храносмилаема от него. Тъй като процесът на практика е лека ферментация, в напитката се съдържат полезните бактери, които стимулират работата на червата и пречистват токсините. Съдържа също комплекс от Б витамини, витамин С и витамин Е. При някои програми за възстановяване на здравето,
rejuvelac се използва за определен период от време вместо вода.
Моято информация за тази напитка е от книгите на Steve Meyerovitz, известен още като Sproutman, но в нета има и други автори (лекари и биохимици), които потвърждават информацията за съдържанието и действието на напитката.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 4 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB