Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 10:32 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 40 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 20 Мар, 2008 2:22 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Понеже много се изписа за истинския кус кус, който не бил като нашия аз резонно си зададох въпроса, който пускам и тук:
Какво е точно кус-кус, от какво се прави, и как точно се пише? :)
И кус кус и булгур две различни неща ли са?
Изобщо въпроси бол. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 20 Мар, 2008 4:28 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
миш маш написа:
А нашият кус кус,няма нищо общо с булгура който трябва да се ползва.
Кус-кус е тестено изделие, а булгур - натрошена пшеница.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 20 Мар, 2008 5:18 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
MR.LAZY написа:
Кус-кус е тестено изделие, а булгур - натрошена пшеница.


И тогава каква е разликата между "нашия" и "техния" кус-кус?


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 20 Мар, 2008 5:37 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца, пише се Couscous.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 20 Мар, 2008 7:56 pm Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Мацо, хвала ти за тая тема!

ИПА, ми значи и 'техния' кускус си е тестено изделие, а не зърнено. Но се чуха гласове, че и едното и другото са зърнени/тестени, обърках се...


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 20 Мар, 2008 8:05 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Освен, че тестото се прави от зърнени храни (пшеница -> брашно -> кус-кус), друга връзка едва ли има.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 21 Мар, 2008 12:26 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
"Техния" кус-кус е много по-дребен и се прави на ръка.В арабските магазини по "Женския" има такъв.Скъпичък е,но изглежда много добре.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 21 Мар, 2008 12:56 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Бабите в Банско правят нещо подобно и му викат "траен". Яде се сутрин на закуска с топло мляко, сирене и мед. Велико е! Служи най-вече за случаите, когато внучето дойде от градО и бабата започне да се вайка колко било отслабнало. Та след няколко порции траен, внучето вече се "е оправило", както кажуват по нашия край.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 21 Мар, 2008 2:34 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
По моя край-Добрич- на това същото му викат трахана.Това са дребни трохи тесто,към което има прибавени и зеленчуци,понякога.Преди време(20-тина години :P ) в Добрич си купувах на пакетчета готова трахана,производство на Пловдивски хранителен завод.Също беше примесена с фино смлени сушени зеленчуци.Съдържанието на пакетчето се изсипваше в гореща вода,вареше се до готовност и се подправяше с настъргано сирене.Получава се средно гъста супа с невероятен вкус.Аз мушвах и лъжичка сметана-да си оближеш и пръстите на краката! :lol: Има и друго,подобно на кус-куса вариво от едно време-триеница.От твърдо замесено тесто се трият малки топчета върху сито,докато станат на трохи.Технологията е почти една и съща и при двете.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 21 Мар, 2008 3:12 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
дима Т написа:
Преди време(20-тина години :P ) в Добрич си купувах на пакетчета готова трахана,производство на Пловдивски хранителен завод.
Maggi Трахана? :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 21 Мар, 2008 3:23 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Ха,ха ...Не помня какво беше заглавието на завода,ама що е било преди 20-тина години,избора не е бил голям,щото тогава май не бяхме и чували за Maggi :P .


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 22 Мар, 2008 11:59 am Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Ное, 2007 1:02 am Вто
Мнения: 98
Location: Атина
дима Т написа:
По моя край-Добрич- на това същото му викат трахана. .


В Гърция траханата заема почетно място на трапезата и се продава навсякъде-жалко,че не знам как се яде...


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 22 Мар, 2008 12:18 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Shokolatina написа:
дима Т написа:
По моя край-Добрич- на това същото му викат трахана. .


В Гърция траханата заема почетно място на трапезата и се продава навсякъде-жалко,че не знам как се яде...


Малко по-горе съм писал как я правят в Банско.


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Кус кус?
Сготвено на: 22 Мар, 2008 8:22 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
И кус кус и булгур две различни неща ли са?:)


Погледни в Салати.../Табуле 2, там бях обяснил достатъчно добре.
Ето и пак: "От мене само ще добавя, че когато става въпрос за кускус, трябва да се знае, че арабският кускус първо е на фракции с различна големина на зърното, второ - истинският кускус се прави ръчно, подобно на нашата трахана.
Нашият кускус всъщност е от същото тесто (паста), от което се правят всички видове макаронени изделия.
Истинският кускус се суши на слънце и може (както и траханата да съдържа и сушени зеленчуци като примес."
Който каквото и да ти казва, арабският кускус изобщо не е паста, макар че е отбрашно. И наистина е най-близко и по технология, и по вкус до нашата трахана.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 24 Мар, 2008 2:06 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Готин, прочетох мнението ти още при опитите да направя табуле, но там не открих разликата. Наистина е уникално да се прави кус кус на ръка и да се суши на слънце, но доколкото разбирам имат един и същ състав, което ме навява на мисълта, че вкусуво не са чак толкова различни колкото се твърди.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 24 Мар, 2008 11:09 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Маца написа:
...но доколкото разбирам имат един и същ състав, което ме навява на мисълта, че вкусуво не са чак толкова различни колкото се твърди.
Мацо, нали разбра, че става въпрос за прилика между трахана и арабски кус-кус, а не булгур и кус-кус.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 24 Мар, 2008 11:14 am Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
MR.LAZY написа:
Мацо, нали разбра, че става въпрос за прилика между трахана и арабски кус-кус, а не булгур и кус-кус.


Разбрах шефе, просто разделението на "наш" и "техен" ми беше любопитно. А булгура го сложих само "за цвят" :) .


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 24 Мар, 2008 11:29 am Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Много лесно можеш да разрешиш дилемата,Маца.Просто иди в магазин "Бейрут" на Женския,купи си кус-кус от там,опитай го и ще видиш разликата.Аз,лично,смятам да го направя,защото ми стана страшно интересно.Като опитам,ще споделя по-точни определения.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 24 Мар, 2008 5:12 pm Пон 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Готин, прочетох мнението ти още при опитите да направя табуле, но там не открих разликата. Наистина е уникално да се прави кус кус на ръка и да се суши на слънце, но доколкото разбирам имат един и същ състав, което ме навява на мисълта, че вкусуво не са чак толкова различни колкото се твърди.


Ами-и-и, как да ти отговоря...
По твоята логика и домашно правеният козунак трябва да има вкуса и аромата на фабричния, както и домашно направените печени чушки в буркан или домати в буркан трябва да имат същия вкус като на купешките...
Трудно ще се съглася с това, независимо че, както казваш "имат един и същ състав".
Аз ти споменах, че "нашият" кускус се прави във фабриката от абсолютно същото тесто, от което се правят и всичките останали тестени продукти - фиде, макарони и т.н. и се суши по същия фабричен начин (кой ще ти го чака да съхне на слънце...). И по тази точно причина "нашият" трябва да се вари, а не да се кисне, както "техният". Вероятно "техният" при накисване в салатата поема сока и набъбва по по-различен начин, което неминуемо ще окаже влияние и на вкуса.
По твоята логика и кренвиршът е месо, ама изобщо не е... :evil:


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 24 Мар, 2008 5:20 pm Пон 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
gotin написа:
...По твоята логика и кренвиршът е месо, ама изобщо не е... :evil:


Готин, иронията ти е излишна тук. Въпросът ми беше принципен, исках да получа информация. И не преиначавай думите ми. Фразата, както можеш да си припомниш, е "не са чак толкова различни", което не означава, че са еднакви.
Също мога да изпадна в преувеличителни подробности, но не виждам смисъл.


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 25 Мар, 2008 7:56 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
вкусуво не са чак толкова различни колкото се твърди.


Без ирония и без "преувеличителни подробности" - определено са различни :) .


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 26 Мар, 2008 2:35 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Фев, 2006 4:43 pm Пон
Мнения: 81
различни са и като състав и като приготвяне

http://www.cliffordawright.com/caw/food/entries/display.php/id/58/
http://www.reciperewards.com/recipe/couscous.html
http://www.videojug.com/film/how-to-make-couscous


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 26 Мар, 2008 9:13 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Днес ходих в маркет "Бейрут" на Женския и за пръв път много внимателно се загледах в кус-кус-а.....и си останах с гледането.Той се продава само на килограм и струва скромните 8 лева!Иначе толкова е ситен и толкова добре изглежда.....


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 27 Мар, 2008 10:26 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
дима Т написа:
Днес ходих в маркет "Бейрут" на Женския и за пръв път много внимателно се загледах в кус-кус-а.....и си останах с гледането.Той се продава само на килограм и струва скромните 8 лева!Иначе толкова е ситен и толкова добре изглежда.....


Да-а, явно и аз ще пропусна да опитам "оригинала". Освен ако не се съберем някаква дружина и да не си разделим по 100 - 200 гр. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Кус кус?
Сготвено на: 27 Мар, 2008 12:23 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Вие съвсем се ошашавихте!
8 лв. за кило кус-кус. Та аз ако имах 8 лв. щях да се оженя бе! :lol:
Или още по-добре - да си купя няколко вратни пържоли! :mrgreen:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 40 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB