Raza написа:
Добре де , ама къде е рецептата?
Вече го сънувам тоя лебервурст !!!
И като стана дума за "лебер" , има ли рецепта за леберкез?
Абе, лебер си е черен дроб на немецки, а вурст си е салам, значи чернодробен салам.
И понеже преработеният по някакъв начин черен дроб - пържен, варен, задушен или печен, така или иначе става сух, задължително се добавя и 50% свинска мас.
Като подправки обикновено се използват индийско орехче, черен или бял пипер и смлян кореандър.
Това е!
Номерът е, че след като се смели много фино свареният (обикновено) черен дроб и се смеси със свинската мас, след това се пълни в черва или в буркан и допълнително се вари на водна баня.
След като се извади от водната баня е необходимо по време на изстиването периодически да се търкаля легнал буркана, защото тази чернодробно - мастна смес има противният навик да се разслоява.
Ето, че ви обясних технологията и подправките, а вие, като кадърни и с въображение кулинари (не готвачи...Всъщност, пък който иска и готвач да се нарича...) можете да напрегнете въображението и опита си и да си го направите не по-лошо от който и да било друг.
И с удоволствие да си го изплюскате, намазан на препечена ръжена филийка.