Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:29 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 37 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 28 Мар, 2008 1:20 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Дали може човек сам да си направи? Не е нужно да се тъпче в черво, предполагам, че и в купичка може да се съхранява ден-два.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 3:25 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Гугъл не се ли изказва по въпроса?


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:18 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Имам рецепта в една немска книжка с красиви картинки, но не е изпробвана (от мен).
Ако искаш, ще ти услужа с книжката.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:26 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Не се бях сетил да питам чичко Гу.
Намерих една рецепта, ама ми се струва бая трудоемка работа и май ще се откажа. Едно, че има много кълцане и белене, а и много варене, та ще излезе Киро на кирия.


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:43 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ми то хубавите работи бавно стават, и с мерак. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 28 Мар, 2008 5:54 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ако някой се навие да го пробва, ще я преведа.


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 10:26 am Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Алеко, предлагам следното: аз ти пращам моята рецепта, ти я превеждаш, аз правя лебервурста, Шефа и ЗМ дегустират и ако оцелеят, и ние ще хапнем :P


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 11:09 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
biskvitka написа:
Алеко, предлагам следното: аз ти пращам моята рецепта, ти я превеждаш, аз правя лебервурста, Шефа и ЗМ дегустират и ако оцелеят, и ние ще хапнем :P


Добре де, а ние къде останахме? По-точно за нас какво остана? :)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 2:19 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Аз съм съгласен. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 2:48 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца написа:
Добре де, а ние къде останахме? По-точно за нас какво остана? :)


Да се облизваме. :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 3:31 pm Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
IPA написа:
Маца написа:
Добре де, а ние къде останахме? По-точно за нас какво остана? :)


Да се облизваме. :mrgreen:


А не, аз имам конкретно предложение: На първия пикник Биски да забърка лебервурста и да опече хляба (малко съм нагла :) ), пък ние ще се погрижим за останалите храни и напитки. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 7:00 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
Дали може човек сам да си направи? Не е нужно да се тъпче в черво, предполагам, че и в купичка може да се съхранява ден-два.


Алеко, ти явно си изключително в нормите по отношение на холестерола и триглицеридите... :P
Т.н. лебервурст по идея и технология съдържа точно 50% свинска мас от общото съдържание.
Дали си струва да гъделичкаш гастрономското си его?
Бива, ама след n-броя години има твърде голямата опасност безуспешно да си скубеш косите :evil: .
P.S. Извинявай за нравоучителния тон, много рядко си позволявам... :)


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 8:36 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
gotin написа:
...Алеко, ти явно си изключително в нормите по отношение на холестерола и триглицеридите...

Абсолютно вярно!

Маца написа:
На първия пикник Биски да забърка лебервурста и да опече хляба

О, йе! Само Алеко да преведе рецептата, че нямам нерви да се трепя с речника - цяла страница А4 е :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 8:45 pm Вто 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
biskvitka написа:
gotin написа:
...Алеко, ти явно си изключително в нормите по отношение на холестерола и триглицеридите...

Абсолютно вярно!

Маца написа:
На първия пикник Биски да забърка лебервурста и да опече хляба

О, йе! Само Алеко да преведе рецептата, че нямам нерви да се трепя с речника - цяла страница А4 е :twisted:


Ми хайде пращай я де!
Готин, може да не съм в нормите, ама на кой му пука? Сигурно ще пукна от съвсем други неща, преди холестерола и ония циди да ме повалят. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 10:34 pm Вто 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Добре де , ама къде е рецептата?
Вече го сънувам тоя лебервурст !!!
И като стана дума за "лебер" , има ли рецепта за леберкез?


 Profile  
 
Сготвено на: 01 Апр, 2008 11:09 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Raza написа:
Добре де , ама къде е рецептата?
Вече го сънувам тоя лебервурст !!!
И като стана дума за "лебер" , има ли рецепта за леберкез?

Абе, лебер си е черен дроб на немецки, а вурст си е салам, значи чернодробен салам.
И понеже преработеният по някакъв начин черен дроб - пържен, варен, задушен или печен, така или иначе става сух, задължително се добавя и 50% свинска мас.
Като подправки обикновено се използват индийско орехче, черен или бял пипер и смлян кореандър.
Това е!
Номерът е, че след като се смели много фино свареният (обикновено) черен дроб и се смеси със свинската мас, след това се пълни в черва или в буркан и допълнително се вари на водна баня.
След като се извади от водната баня е необходимо по време на изстиването периодически да се търкаля легнал буркана, защото тази чернодробно - мастна смес има противният навик да се разслоява.
Ето, че ви обясних технологията и подправките, а вие, като кадърни и с въображение кулинари (не готвачи...Всъщност, пък който иска и готвач да се нарича...) можете да напрегнете въображението и опита си и да си го направите не по-лошо от който и да било друг.
И с удоволствие да си го изплюскате, намазан на препечена ръжена филийка. :P


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2008 12:01 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
gotin написа:
И с удоволствие да си го изплюскате, намазан на препечена ръжена филийка. :P


Тъй де! Както знаем, ръженият хляб е много полезен и компенсира холестеролите. :lol:

Раза, има сигурно и рецепта за леберкез, ама не съм дирил.


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2008 9:39 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Готин съвсем изостри желанията. Чак ми се иска веднага да го "изплюскам". Предлагам тема за пикника "Колкото по-мазно, толкова по-добре" :) .


 Profile  
 
Сготвено на: 02 Апр, 2008 12:43 pm Сря 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Маца написа:
"Колкото по-мазно, толкова по-добре" :) .


Даа! :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: За "лебера"
Сготвено на: 04 Апр, 2008 12:39 am Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Значи, горе-долу технологията е като за гъшето пате (ударението на последната сричка)? Само дето не знам откъде ще я изпиша тази свинска мас...а пък гъшата е на астрономични цени.
И въпреки всичко си заслужава да опитам.

А за леберкеза половинката ми има едни уханни спомени за някакъв магазин-работилница, който се е намирал на ул. Мария Луиза. Няма да е зле да го изненадам стига да помогнете.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Апр, 2008 8:05 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Raza,в рецептите от межд.кухня има рецепта за леберкез.


 Profile  
 
Сготвено на: 07 Апр, 2008 11:59 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Благодаря! Вече е готово, макар че не е еквивалентно на спомените му!


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 11:05 am Вто 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Raza написа:
Благодаря! Вече е готово, макар че не е еквивалентно на спомените му!


Нищо, така му създаваш нови, още по-добри спомени. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 12:16 pm Вто 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Raza написа:
...макар че не е еквивалентно на спомените му!
Вероятно той е свикнал на идеално гладък състав. Бискито като направи пастет и Бироразливача не го поглежда, но с удоволствие яде купешкия еквивалент...


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2008 12:21 pm Вто 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Аз така и не разбрах Раза за лебервурста или леберкеза говори.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 37 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB