mnk написа:
Опитвам се да намеря възможно най-чистия вариант за заместител на месо.
...Предимствата на тези два продукта са, че нямат всякакви неизвестни и необявени на етикета добавки, които се съдържат в готовите соеви 'меса'. И човек е свободен сам да си ги овкуси.

Нещо не ми стана особено ясно.
Единственият "най-чист вариант на растителен заместител на месото", който ми е познат и който ползвам от 2-3 години е т.н "соево месо".
Досега природата не е измислила никакъв по- наситен на протеини продукт от соята, разбира се, с всичките плюсове и минуси на този продукт.
Аз употребявам чист (90%) соев протеин, както и заместителите на месо от типа "кайма", "хапки" и "шницели". Не съм забелязал някакви вредни или по-особени добавки, освен самия соев протеин, всичко е на базата на максимално пречистения соев протеин.
Може би нещо пропускам, но при наличието на тази достатъчно широка гама соеви продукти - млека, сирена, кисели млека, майонези, кремове, сладоледи и т.н. кое налага да се търсят други , алтернативни продукти.