[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/includes/functions.php on line 3920: file_get_contents(http://kulinar.bg/?load=Open::Services::RightForumWidgets): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 503 Service Unavailable
Чували ли сте за 'сейтан' и 'темпех'?
Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 25 Мар, 2023 8:15 am Съб

Всички времена са UTC + 2 часа
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 09 Апр, 2008 3:27 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Апр, 2008 3:08 pm Сря
Мнения: 7
Опитвам се да намеря възможно най-чистия вариант за заместител на месо. Четох тонове мнения колко опасна/полезна е соята и производните й. Срещнах въпросния митичен 'сейтан' [seitan], който може да се приготви домашно от глутеново брашно. Той бил перфектния избор ако човек не иска готов соев продукт, съставките на който производителите не са пожелали да изредят на етикета. Дали някой има повече информация? Може ли да се намери готов? Или само съставките?

(Като нов потребител не мога да публикувам линкове, но мога да пратя на лс рецепта за приготвяне на 'сейтан', както и линк към повече информация на англ.)

Втори въпрос, на който търся отговор е, къде пазарувате за специфичните продукти, които виждам изредени в рецептите за веган/вегетарианска кухня. За горния продукт, например, е нужно глутеново брашно..?

Трети въпрос - темпех [tempeh]? Получава се от ферментирали соеви зърна със специална закваска Rhizopus mold (tempeh starter). Някаква информация за това, някой правил ли си е, или да знае откъде може да се купи готово или само съставките?

-

Предимствата на тези два продукта са, че нямат всякакви неизвестни и необявени на етикета добавки, които се съдържат в готовите соеви 'меса'. И човек е свободен сам да си ги овкуси.

Благодаря много предварително за всяко споделено знание!
Мария

PS - благодаря на който премести темата, някак съм успяла да не видя раздела 'Търси се' :shock:


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 5:13 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Ще взема да се поровя малко за продуктите, които споменаваш.
Обаче съм малко озадачена на този етап: за единият продукт, казваш, че се прави от глутеново брашно - такова дал господ на нашия пазар в изобилие (пшинично, ръжено, овесено; от широко разпространените само царевичното е безглутеново), трудното е с безглутеновото ;); другата питанка е как продукт от глутеново брашно може да замести месото, след като това брашно съдържа много малко белтъчини?! Не случайно соята се препоръчва най-често като заместител - съдържа средно 32-39% белтъчини; другите бобови за значително по-назад по този показател.
Закваската за втория продукт или самият продукт може би може да се намери в някой китайски магазин.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 6:29 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Апр, 2008 3:08 pm Сря
Мнения: 7
Пише, че сейтанът се прави като се забърква тесто, от което с дълго плакнене/миене с вода се премахва нишестето (или както там се казва брашнената част на брашното) и остава глутена. А другият начин бил да се ползва "готово глутеново брашно":

[The long dough-washing process can be avoided using gluten flour to make the dough, mixed with ¼ white wheat flour and water.]

Пробвай с Google > seitan, и Google > tempeh, излизат много сайтове с инструкции. Въпросът е, че при нас явно няма още нужното търсене - виждам, че по света лесно може да се намерят и съставките, и готовите два продукта.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 7:14 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
mnk написа:
Опитвам се да намеря възможно най-чистия вариант за заместител на месо.
...Предимствата на тези два продукта са, че нямат всякакви неизвестни и необявени на етикета добавки, които се съдържат в готовите соеви 'меса'. И човек е свободен сам да си ги овкуси.


:-? Нещо не ми стана особено ясно.
Единственият "най-чист вариант на растителен заместител на месото", който ми е познат и който ползвам от 2-3 години е т.н "соево месо".
Досега природата не е измислила никакъв по- наситен на протеини продукт от соята, разбира се, с всичките плюсове и минуси на този продукт.
Аз употребявам чист (90%) соев протеин, както и заместителите на месо от типа "кайма", "хапки" и "шницели". Не съм забелязал някакви вредни или по-особени добавки, освен самия соев протеин, всичко е на базата на максимално пречистения соев протеин.
Може би нещо пропускам, но при наличието на тази достатъчно широка гама соеви продукти - млека, сирена, кисели млека, майонези, кремове, сладоледи и т.н. кое налага да се търсят други , алтернативни продукти.


 Profile  
 
Сготвено на: 09 Апр, 2008 7:24 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
gotin написа:
Може би нещо пропускам, но при наличието на тази достатъчно широка гама соеви продукти - млека, сирена, кисели млека, майонези, кремове, сладоледи и т.н. кое налага да се търсят други , алтернативни продукти.
Соева алергия, нежелание на консумираш ГМ продукти...


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2008 9:26 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
Готовите соеви продукти са обработени по химичен път. Част от съставките, които рядко се появавт по етикетие, са прословутите Е-тата. Например, при готовите заместитители на месото се използват оцветители и свързващи вещества; при заместителите на млечните продукти, се използват консерванти, оцветители, казеин, глутен и други свързващи вещества, рожба на химическата индустрия. Някои от оцветителите и другите добавки са забранени в различни страни по света (макар и да не са много).


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2008 10:51 am Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Апр, 2008 3:08 pm Сря
Мнения: 7
Точно това - различните обработки и съставки, и особено Е-тата, които нашите производители все още не са задължени да покажат на етикета. Докато соевите производни стигнат до нашата трапеза, те доста са се отдалечили от здравословното. Поне аз си вадя такива заключения, де, не настоявам някой да приеме мнението ми.

Тези два продукта, за които питам, са все едно сам да си направиш соево 'месо', а не да си купиш; и се препоръчват ако човек иска да се пази от незнайни добавки и обработки.

Сториха ми се интересни, а и западният свят явно много ги използва - съдейки по информацията в различни сайтове и форуми, лесно се намират в магазините им и като съставки и като готов първичен продукт, без никаква обработка и добавки.

Трябва да поясня, че съм новопокръстена в избягването на месо, затова може да ми куцат термините и знанията.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2008 12:25 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2006 3:18 pm Нед
Мнения: 303
Location: Кофтинброд
Понякога ми е много -дори не знам как точно да се изразя,за да не засегна никой-интересно,като започнете да изпадате в такива подробности относно чистотата на продуктите и здравословния им състав.Да,на всеки му се иска да яде чисти и вкусни продукти,но в нашето съвремие това е направо невъзможно.Дори тези "'сейтан' и 'темпех'" са получени по някакъв промишлен начин и не е възможно в процеса на производството им да не са се намесили някакви химии.Нашите баби и дядовци,дето не са разбирали толкова от химията на сложеното в чиниите им,готвели са с мас и масло,ръсели са ДДТ против разните му буболечкии т.н.,са много по-издържливи от нашите много кекави поколения,дето съвсем ще изкекавеят,докато само се взират в написаното по етикетите,далеч не толкова достоверно,колкото ни се иска.Според мен,който иска наистина да се храни максимално здравословно,трябва да си купи една прилично голяма нива и да създаде стопански двор,където сам да си произвежда всичко.Всички живеем в една голяма заблуда за пустото здравословно хранене и така си умираме млади.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2008 12:46 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Апр, 2008 3:08 pm Сря
Мнения: 7
Здравей.

Всъщност, не са получени по промишлен начин - и точно затова ме заинтригуваха. Едното се прави като забъркаш тесто от брашно, и го изплакнеш докато остане само лепкавия свързващ агент - глутена. Другото се прави като накиснеш соеви зърна да ферментират и им добавиш закваска.

Иначе, по принцип, е така - трудно е да се опазим от добавките. Но можем да се опитваме.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2008 1:05 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Авг, 2007 12:50 pm Пон
Мнения: 466
По молба на mnk,

1. линковете за сейтан:

http://www.vrg.org/recipes/vjseitan.htm

http://www.seitangourmet.it/seitanseitan-e.asp

2. линковете за темпех:

http://www.tempeh.info/

Дима Т има право - няма гарнция за соята, която се използва дори при домашно приготвяне на продуктите - ако не е ГМО, то със сигурност е третирана с нещо нивата, на която е расла :( Но от две злини човек все пак може да избере по-малката ;) А малко оттук, малко оттам, дава голям ефект - поне по отношение избягването на оцветители, консерванти и други добавяни в процеса на обработка химии.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2008 1:34 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 09 Апр, 2008 3:08 pm Сря
Мнения: 7
Прави сте, разбира се. Но пък аз живея зад прозорче, което гледа Магистрала Тракия.. дори да дишам е вредно.. :(


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB