Meg написа:
Изпаднала съм в дълбока творческа дупка и не мога да измисля какви солени палачинки да направя. А трябва да ги направя, за да не отидат зян палачинките. Месото ще е кренвирши (по същата причина), за кашкавала е ясно. Намират ми се всевъзможни зелечунци, но просто не мога да преценя с каква плънка да ги направя - имам два вида гъби, моркови, царевица, пресен и стар лук, китайски смеси, всевъзможни замразени заленчуци, сосове също се намират доволно количество (или поне съставките за тях)... Някакви идеи??
(срам ме е да кажа, но иде реч две палачинки само - повече няма кой да ги яде; т.е. неща като палачинкови солени торти, не ми вършат работа)
Разчистване на хладилника и фризера?
Моята идея.
Сместа за палачинките - вид Патафри, т.е., брашното, солта, газирана вода или бира (по вкус и предпочитание) - разбити с миксер или пасатор. Белтъците - на пяна и в последния момент добавени с внимателно разбъркване.
Пърженето - в тефлонов тиган с мъ-ъ-ъ-ничко масълце.
Правиш две палачинки (после да не съжаляваш "Уста кучешка, разяжда се..." народна поговорка
), ама големи, за да ги прегънеш. Държиш ги на топло. Може и четири по-малки, за да ги захлупиш.
Пълнежът: Кренвиршите на къси жулиени, 2 глави стар лук на кубчета, двата вида гъби на малки парчета, 1 ч.л. червен пипер, щипка бял пипер, съвсем малко индийско орехче, малко лимонов сок.
В тиган слагаш най-напред лука, малко мазнина и сол. Задушаваш докато лукът омекне, добавяш кренвиршите и гъбите, пържиш 5-6 мин. Поръсваш с червения и черния пипер и веднага добре разбъркваш.
Ако имаш пресни зелени чушки - на парченца заедно с лука, в началото.
Стават и печени от буркан, но вече заедно с кренвиршите.
Моркови - не, царевица - не.
Когато тази смес е достатъчно изпарена, добавяш разбитите с малко сол жълтъци. Разбъркваш, докато жълтъците се пресечат и побелеят. Но непрекъснато, за да не се залепят.
Пресният лук на средни парченца - без обработка, върху пълнежа.
Сглобяване: Ако са четири палачинки, една отдолу, една отгоре, ако е една голяма - пълнежът в едната половина, за да я захлупиш с другата половина в стил пица Калцоне.
Пълнежът, леко поръсване с индийско орехче, няколко капки лимонов сок, наръсване с пресния лук, захлупване с останалата част на палачинката.
Чиния, нож вилица, бира, салфетка.
Хапване и благославяне на автора на идеята с добра дума.