Kabal написа:
Това не е ръжда и тези петна се получават когато по ножовете остане парче храна. Ако ги забършеш примерно със салфетка преди да ги пуснеш нама да ги има тези петна. На другите прибори не им се отрязява като има парчета храна.
Само частично си прав и при мене се е случвало да се получава ръжда по прибори или съдове от 18/10, т.н. "неръждавейка, алпака, ростфрай" и др.подобни наименования.
Лично за себе си се убедих, че "неръждаемите" свойства на тази стомана не са 100%.
При мене това се е получавало, ако предмета и с капки вода, неподсушен и се прибере в шкафче или чекмедже, което не е защитено от конденз на водни капчици. Както е известно, и в най-проветрената кухня, това е напълно възможно. При варене се отделя толкова пара, че просто е невъзможно всичката да се вентилира от аспиратор или с друго проветряване. Да не говорим за зимния сезон, когато по студените метални повърхности изключително лесно се отлага по-топлата пара при готвенето.
В случая почти сигурно е от въздействието на агресивните миещи препарати, независимо дали са алкални или с кисела реакция. Освен това, също почти сигурно това действие се увеличава от по-високата температура при работа на миялната.
За тези, които не знаят - и автоматичните перални, и миялните машини разчитат основно на качествата на химическите препарати.
Ако посипете дреха с перилен препарат и я залеете с гореща вода, дори и без да я мачкате или разбърквате, пак ще се деструктират мазнините и другите мръсотии. Същото става и в миялната машина.
За разлика от очевидната полза на автоматичните перални, миялните машини все още не са "върхът", според мене. За семейство от 3-4 души най-добре е съдовете да се мият на ръка, за мене все още това си е най-сигурният начин.