Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 10:10 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 28 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
Сготвено на: 18 Юни, 2008 9:57 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Може ли някой да ми каже как да задуша броколите така, че да си стоят зелени и свежи както го правят в заведенията. Искам само да ги задуша и да ги залея със сос от топени сирена. Опитах веднъж и станаха на кафеникава каша :(.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юни, 2008 10:02 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Ако имаш микровълнова стават доста лесно и зелени с много малко вода, плътно захлупени.
Ако имаш приспособление за готвене на пара (от това, което се слага в тенджерата), също си запазват цвета.
Ако нямаш и двете караш по стандартната процедура (в тенджера, на котлона, с малко течност, под капак), но може да останат леко хрупкави за да са зелени.
При мен почти винаги остават зелени (макар и някога да са леко убито зелени).
А и не знам защо се притесняваш толкова, при положение, че ще ги заливаш с топени сирена.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юни, 2008 10:12 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ако нямаш решетка за варене на пара, става и с една по-малка от тенджерата чиния, която слагаш на дъното, наливаш малко вода и поставяш броколите отгоре. Захлюпваш и задушаваш на пара.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юни, 2008 10:19 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Маца написа:
Ако нямаш и двете караш по стандартната процедура (в тенджера, на котлона, с малко течност, под капак), но може да останат леко хрупкави за да са зелени.


Ако ползваш този метод, чакаш водата да заври, пускаш розичките броколи и вариш кратко 3 - 4 мин / зависи от количеството /, преди да са си сменили цвета, после ги вадиш и слагаш в студена вода и лед.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юни, 2008 10:29 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Маца написа:
Ако нямаш и двете

Ако имаш от тези големите цедки в които се мие ориз да речем, по технологията на Алеко слагаш броколите в нея, закачаш я на тенджера с малко вода и я захлупваш.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юни, 2008 10:31 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 12 Май, 2008 9:52 am Пон
Мнения: 157
Иван Звездев винаги повтаря, че за да не се променя цвета на броколито, трябва да се пусне във врялата вода максимум за 3-4 мин., но ЗАДЪЛЖИТЕЛНО под капак, а след изваждането се слагат във вода с лед за спиране на топлинната обработка.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юни, 2008 10:45 am Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Или така.


 Profile  
 
Сготвено на: 18 Юни, 2008 4:47 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Rus0koska написа:
Може ли някой да ми каже как да задуша броколите така, че да си стоят зелени и свежи както го правят в заведенията. Искам само да ги задуша и да ги залея със сос от топени сирена. Опитах веднъж и станаха на кафеникава каша :(.

Варене на броколитО на пара, за кратко време, не повече от 2-3 минути (по принцип, по-кратко от карфиола). Ако е във вода, с добавка на 1 с.л. оцет или няколко кристалчета лимонтузу. В никакъв случай сол.
Същият съвет се отнася изцяло и за червено цвекло, за да не си пусне цвета. Разбира се, не и за времетраенето.
Аз варя червено цвекло само в тенджера под налягане. Може и да се пече на фурна, но някак си вкусът му става по-друг.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2008 7:35 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
IPA, от твоето филмче научих нещо ново - че се слага сол и Захар, за да останат зелени. Само че 1 мин варене е за китайските манджи, където зеленчука е почти суров. Аз го варя 2-3 мин и Внимание - все пак времето на готвене зависи от големината на броколито.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2008 9:16 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 13 Окт, 2004 10:37 am Сря
Мнения: 470
Благодаря на всички за отговорите. Открих къде ми е грешката :oops: във времетраенето на процеса. Ще се възползвам от съветите още тази вечер :)


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2008 10:10 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Кристи, това важи и за зелените аспержи. А иначе филмчето си е за китайска манджа.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2008 3:47 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
IPA написа:
Кристи, това важи и за зелените аспержи. А иначе филмчето си е за китайска манджа.


И аз така си помислих, като видях готвача. А аспержи готвих наскоро за първи път и ще си остане за последен. Такова белене пада, за нищо ядене. Предпочитам ги готови в буркан - много са си хубави.


 Profile  
 
Сготвено на: 19 Юни, 2008 5:23 pm Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
kristi написа:
Такова белене пада, за нищо ядене. Предпочитам ги готови в буркан - много са си хубави.
Да нямаш предвид артишок?


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2008 11:52 am Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Къф артишок, бе шефе!? Аспержите си искат белене, щото иначе ядеш дървесина.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2008 2:00 pm Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Ако това при аспержите го наричаш белене, имаш ли си представа как трябва да се нарече привеждането на артишока във вид годен за ядене.

И според мен Кристи се е объркала.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2008 4:50 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Алеко написа:
Къф артишок, бе шефе!? Аспержите си искат белене, щото иначе ядеш дървесина.


Алеко, ти май си любител и на аспержи, а не само на мръвки, защото имаш пълно право.
Шефе, IPA, как да се объркам, като цяла вечер белих 1 кг аспержи. Те се белят като морковите, защото външната им обвивка е дървесина, както напълно правилно отбеляза Алеко. А са с дебелина на молив или на дебел молив. Е, представете си да белите едно кило моливи. :mrgreen: И на вас ще ви се отще да го правите втори път.


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2008 8:25 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
kristi написа:
Алеко написа:
Къф артишок, бе шефе!? Аспержите си искат белене, щото иначе ядеш дървесина.


Алеко, ти май си любител и на аспержи, а не само на мръвки, защото имаш пълно право.
Шефе, IPA, как да се объркам, като цяла вечер белих 1 кг аспержи. Те се белят като морковите, защото външната им обвивка е дървесина, както напълно правилно отбеляза Алеко. А са с дебелина на молив или на дебел молив. Е, представете си да белите едно кило моливи. :mrgreen: И на вас ще ви се отще да го правите втори път.


Ха! КазАх ли ви! :P

Ама пък са много вкусни!


 Profile  
 
Сготвено на: 20 Юни, 2008 8:58 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Много странно, защото и у нас, и в Германия съм виждал само "готови за употреба" аспержи. Затова реших, че и при вас се продават така.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юни, 2008 9:26 am Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Тъй като се отклонихме доста от броколито, а се оказа, че има тема за аспержите, предлагам да прехвърлим там изясняването не този много важен въпрос - защо във Франция te се белят, а в България и Гeрмания - не :?: .


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юни, 2008 4:39 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
kristi написа:
Тъй като се отклонихме доста от броколито, а се оказа, че има тема за аспержите, предлагам да прехвърлим там изясняването не този много важен въпрос - защо във Франция te се белят, а в България и Гeрмания - не :?: .


И в Германия се белят.


 Profile  
 
Сготвено на: 21 Юни, 2008 11:35 pm Съб 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
И в Германия се белят.
Както се оказва, аз и ИПА гововим за зелените, които НЕ СЕ белят.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юни, 2008 9:13 am Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
MR.LAZY написа:
Алеко написа:
И в Германия се белят.
Както се оказва, аз и ИПА гововим за зелените, които НЕ СЕ белят.


Май аз съм се минала, като съм си купила бели аспержи. :mrgreen: Тъй като съм тип Тома Неверни ще си купя и зелени и ще ви докладвам за резултата след готвене и дегустиране.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юни, 2008 11:13 am Нед 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Пробвай ги приготвени по този прост начин. Стават превъзходни.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юни, 2008 3:00 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
MR.LAZY написа:
Пробвай ги приготвени по този прост начин. Стават превъзходни.


Изглеждат много съблазнително. :ligi: Благодаря, непременно ще ги направя така. Колкото по-просто, толкова по-добре, че нещо ме е налегнал готварски мързел напоследък.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Юни, 2008 4:37 pm Нед 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Съвсем оспамихте темата, бре! С активното участие на прочистения Шеф, бива ли така! 8)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 28 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB