Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:25 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 32 мнения ]  Към страница 1, 2  Next
Message
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 11:02 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Видях, че някои от вас вече са се научили. Искам и аз да пробвам. От къде да започна?


 Profile  
 
 Рецепта: Re: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 11:12 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
миш маш написа:
Видях, че някои от вас вече са се научили. Искам и аз да пробвам. От къде да започна?


Що ще се мъчиш? Има си ресторанти за тая работа. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 11:13 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Тук има само един и той е в най скъпото казино. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 11:18 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Миш, виж технологията на Сони.


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 11:25 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2008 10:45 am Чет
Мнения: 25
Location: Гр.София
Рецепти за суши бол.Ти за какво търсиш по-точно?


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 11:29 am Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Добре дошъл Гункан. Мисля, че преди да попитам за рецепта трябва да си позакупя това онова?


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 11:39 am Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Като най-прясно престрашила се ще кажа аз какво направих.
Инцидентнто си купих килимче и от там тръгна всичко.
После се сдобих с ориз за суши, но както май доста хора са казвали, може и с обикновен ориз.
От там насетне ми трябваха 2 седмици да се наканя, да проуча какво се слага, по колко, да изгледам няколко практически урока, все от поста на Сони.
От тях,например, научих, че е добре да увиеш бамбуковото килимче със стреч фолио, за да не се замърсява и да се почиства по-лесно.
Тоест, и аз като IPA, ще кажа, че поста на Сони е добър за целта.
Аз лично пропуснах оризовия оцет и пастата уасаби, замених ги с обикновен оцет и хрянова горчица, поради цените, на които откривах оригиналните.
Най-одобрената у нас плънка се оказа с пушена сьомга, авокадо и някакво крема-сирене (филаделфия, хох, прочие). Също много се хареса сушито с пушена скумрия. Това с кремвиршите аз лично не го одобрих, а и установих, че не на всичко върви чушка. Изобщо принципът е на проби и грешки при мен.
Успех, ако не съм те объркала с моя пост.


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 12:05 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Лелеее, търговците на килими ако знаеха до къде може да се стигне с техните продукти... :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 12:05 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2008 10:45 am Чет
Мнения: 25
Location: Гр.София
Благодаря за гостоприемството,Миш.Разгледах технологията на Сони,изглежда доста изчерпателна,но аз като един пич със силно професионално отклонение отговорно заявавам,че има огромно значение за крайният вкус дали оцета е оризов.Не само да е оризов,но самата кисленност е от значение за неговото овкусяване със захар и сол.Ориза също е много важно да е за суши.важно е и как се мие за количеството вода с което се вари после.Хубаво е да се свари в тенджера за ориз специална за да изпръхне.Относно другите продукти също не трябва да се допуска компромис.Никъде не видях да се споменава за маринован джинджифил нещо без което хапката сусши седи недовършена.Нека изразя мойто виждане как трябва да протече яденето на една хапка суши.Сипвате си соев сос пожелание светъл(зелена маркировка 43%по малко съдържание на сол)обикновен(червена маркировка)разтваряте си уасаби на вкус(сега съм намерил едно уасаби което е натурално без примеси и омекотители направо реже глави)топвате си хапката,но малко иначе ще се убие вкуса на сушито ядете и накрая завършвате с маринован джинджифил.И така,ако ти трябва рецепта е важно с какви продукти го правиш за всеки продукт е различно.Дерзай.


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 12:09 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Гункане, ти направо ме утепа! Аз досега първо лапвах хапката, после отпивах соса направо от бутилчицата, мушвах парче джинджър и накрая близвах от онуй зИльонкото. Бил съм в неведение май. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 12:12 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
А каква е тази специална тенджера за варене на ориз? И откъде се закупува?


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 12:37 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2008 10:45 am Чет
Мнения: 25
Location: Гр.София
Хубаво е да се знае как трябва да се косумира понеже иначе се стига до ситуации в които човека хапва цялото парче уасаби и придобива отрицателно отношение към продукта,а още по лошо и към сушито като цяло


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 12:43 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Здравей Гункан, звучиш като перфекционист. :)

Миш, разгледай и тази тема.


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 1:49 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Направо ми се ще да се извиня, че се изказах неподготвена и непрофесионално. :-?
Всъщност, явно има две "направления" в суши-яденето и суши-приготвянето. В едното са залегнали основите на сушито, неговите традиции, специфични ритуали по приготвяне, ядене, овкусяване. Другото, съвсем лаишко, дори не си прави труда да слага сурова риба - тоест, моето. Бая информация прочетох за сушито, доста неща изгледах, и няколко пъти съм го яла в "оригинал" (само сега традиционалистите да не ме убиват с камъни) в софийските такива суши-ресторанти. Обаче, както и във всяко друго готвене (и ядене) аз се придържам към тактиката на пригаждането и докарването до вкуса, който ми харесва.
Така че, още веднъж моля, да ме извините за вмешателството.


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 2:03 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Така че, още веднъж моля, да ме извините за вмешателството.


За наказание при следващата среща ще изпиеш една бира!


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 2:11 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Благодаря ви на всички, аз също като Маца, ще прочета това което ми пратихте, ще се съобразя с мнението на професионалиста, но и с мнението на Маца, както казва, някои неща ще трябва да се пригодят според възможностите и вкуса и после ще докладвам. :) Ако не съм разбрала нещо пак ще питам.


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 2:19 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Алеко написа:
Маца написа:
Така че, още веднъж моля, да ме извините за вмешателството.


За наказание при следващата среща ще изпиеш една бира!


По съм склонна на една водка, все пак водка пиех, бира - никога. :)
Давай Миш, после ще сравняваме, или както казват мъжете "ще си ги мерим". :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 2:29 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Маца написа:
Алеко написа:
Маца написа:
Така че, още веднъж моля, да ме извините за вмешателството.


За наказание при следващата среща ще изпиеш една бира!


По съм склонна на една водка, все пак водка пиех, бира - никога. :)
Давай Миш, после ще сравняваме, или както казват мъжете "ще си ги мерим". :lol:


Искам да съм жури!


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 3:09 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2008 10:45 am Чет
Мнения: 25
Location: Гр.София
Здравей IPA,да ти кажа честно лесно е да си перфекционист когато се занимаваш с суши.Спазваш рецептата работиш с едни и същи продукти и другоот е лесно.Каква ролка ще завъртиш и какво ще сложиш в нея е въпрос на личен избор.Е има някои комбинации които вече са се наложили,но винаги може да добавиш нещо от тебе :lol:


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 3:53 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Гункан, приятно ми е да се запозная със суши професионалист. Ще се радвам да споделиш наложили и неналожили се комбинации. :)


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 5:16 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 31 Мар, 2008 4:16 pm Пон
Мнения: 605
Location: France
Гункан написа:
....Хубаво е да се свари в тенджера за ориз специална за да изпръхне.....


Добре дошъл Гyнкан. Имам един въпрос. Това значи ли, че ориза трябва да е сух - зърната да се отделят и на вкус да са леко недоварени?


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 5:58 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2008 10:45 am Чет
Мнения: 25
Location: Гр.София
ориза трябва да бъде сварен до готовност.тенджерата го подържа топъл и когато след това го обърнеш да го овкусяваш с оцета ориза попива без после да седи разварен,ако ми следите мисълта?


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 6:18 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Това не знам дали някъде е писано - ако оризът се вари в метална тенджера, след сваряването му се препоръчва да се премести в порцеланов или стъклен съд, преди да се овкуси с оцета, тъй като металът променя аромата му.

По същия принцип за японците е кощунство сушито да се докосва с метален прибор.


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 6:20 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Здравей и добре дошъл, Гункан :flow:

Предлагам сушито да влезе в менюто за октомврийската среща.


 Profile  
 
 Рецепта: Суши
Сготвено на: 18 Сеп, 2008 6:25 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 18 Сеп, 2008 10:45 am Чет
Мнения: 25
Location: Гр.София
Ако вземеме класическото филаделфия маки което се състои ои пушена сьомга,краставица и сирене филаделфия и сменимеме пушената с прясна сьомга се получава много по добре.Мое мнение което съм успял да наложа на мястото което работя и никой не се сеща за пушената сьомга.В тази рецепта след като се смених рибата пробвах да заменя краставицата с филенца от портокал получи се доста сполучливо вярно малко страннен вкус,но в сушито има толкова странни вкусове,че..... :lol:


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 32 мнения ]  Към страница 1, 2  Next

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB