Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 7:01 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Окт, 2008 4:57 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2008 4:42 pm Сря
Мнения: 3
Location: София
Здравейте,
Бихте ли ми препоръчали някаква рецепта за бели бъбреци? Порових се в интернет, но не намерих нищо приемливо. За да не се получи объркване - въпросът ми е за бели бъбреци (тестиси), а не за обикновени, както често се бърка. Доколкото знам, киснене в марината не е необходимо, тъй като белите бъбреци не миришат неприятно, за разлика от бъбреците.
Благодаря ви предварително


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2008 5:12 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Здравей chipilov,

За какво животно става дума.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2008 5:17 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
chipilov написа:
Здравейте,
Бихте ли ми препоръчали някаква рецепта за бели бъбреци? Порових се в интернет, но не намерих нищо приемливо. За да не се получи объркване - въпросът ми е за бели бъбреци (тестиси), а не за обикновени, както често се бърка. Доколкото знам, киснене в марината не е необходимо, тъй като белите бъбреци не миришат неприятно, за разлика от бъбреците.
Благодаря ви предварително

Принципно се изкисват известно време във вода с оцет. На определени видове животни и особено в период на разгоненост, възможно е да имат по-специфична миризма. Овчи, кози, например.
Аз съм пържил и варил бели бъбреци, много са вкусни. На манджа не съм ги правил, нямам опит.
Според мене леко сварени, нарязани на филийки (ако са достатъчно големи), оваляни в брашно и изпържени. Или панирани в патафри с повечко черен пипер.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2008 5:27 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 22 Окт, 2008 4:42 pm Сря
Мнения: 3
Location: София
Благодаря, gotin,
Взел съм свински, така че няма да има проблем с миризмата. Иначе пролетно време съм ял по селата ярешки бели бъбреци след масови заколения на животинки. Страшна вкуснотия!

***

IPA,
Става въпрос за свински бели бъбреци, иначе казано - свински тестиси.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2008 5:48 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 9:41 pm Вто
Мнения: 2213
Моят опит е предимно с говежди. Освен това, което е написал gotin, могат да се задушат с подправки, може да се добави и вино.
Предполагам, че свинските имат по-малка термична обработка.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2008 6:42 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
chipilov написа:
Благодаря, gotin,
Взел съм свински, така че няма да има проблем с миризмата.

Забравих да допълня, че след сваряването се обелват. Телешките имат доста дебела ципа.


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2008 10:43 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Единствените "бели бъбреци", които съм яла, бяха таралежови, печени на жар. Смея да кажа, че въпреки преумората реших, че са адски вкусни, но тогава бях на 16 и всичко извратено ми се струваше страхотно. (не че сега не е така :) )


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2008 11:07 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Единствените "бели бъбреци", които съм яла, бяха таралежови, печени на жар. Смея да кажа, че въпреки преумората реших, че са адски вкусни, но тогава бях на 16 и всичко извратено ми се струваше страхотно. (не че сега не е така :) )

...чак пък извратено...
Маце, то на 16 годинки, при тая буря от хормони, май всяка глътка въздух и всяко примигване на клепача ти се виждат със сексуален намек...
Това си е съвсем нормален животински предмет на кулинарна обработка, бих казал... :mrgreen:
Извратено щеше да бъде, ако сте ги яли сурови, без термична обработка и евентуално с бодлите за гарнитура...
Ама то на 16 години какво ли не е възможно... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 22 Окт, 2008 11:17 pm Сря 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
gotin написа:
Маца написа:
Единствените "бели бъбреци", които съм яла, бяха таралежови, печени на жар. Смея да кажа, че въпреки преумората реших, че са адски вкусни, но тогава бях на 16 и всичко извратено ми се струваше страхотно. (не че сега не е така :) )

...чак пък извратено...
Маце, то на 16 годинки, при тая буря от хормони, май всяка глътка въздух и всяко примигване на клепача ти се виждат със сексуален намек...
Това си е съвсем нормален животински предмет на кулинарна обработка, бих казал... :mrgreen:
Извратено щеше да бъде, ако сте ги яли сурови, без термична обработка и евентуално с бодлите за гарнитура...
Ама то на 16 години какво ли не е възможно... :P


А не, тук не си познал. На 16 години на мен хормоните ми не бушуваха. :) А относно приготвянето нямам никакви съмнения, бях на бригада с биолозите, а те са напълно наясно какво става и какво не за ядене. Пък и бяха специалисти по приготвяне на храна от нищо, така че нямаше проблем.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Окт, 2008 10:24 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Стига бе, чак пък таралежови! Горкото таралежче...или по-скоро таралежчета.


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Окт, 2008 8:38 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
На 16 години на мен хормоните ми не бушуваха. :) А относно приготвянето нямам никакви съмнения, бях на бригада с биолозите, а те са напълно наясно какво става и какво не за ядене. Пък и бяха специалисти по приготвяне на храна от нищо, така че нямаше проблем.

Да, бе всички ти повярвахме... :P
То на 14-годишните няма удържане, та на 16...
Хич и не вярвам. Пък и в присъствието на биолози...
Ама ще се направя, че съм повярвал, де... :P


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Окт, 2008 9:20 pm Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
gotin написа:
Да, бе всички ти повярвахме... :P
То на 14-годишните няма удържане, та на 16...
Хич и не вярвам. Пък и в присъствието на биолози...
Ама ще се направя, че съм повярвал, де... :P


Що бе? Аз повярвах. Преди 4-5 години времената бяха други... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Окт, 2008 10:31 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Алеко написа:
gotin написа:
Да, бе всички ти повярвахме... :P
То на 14-годишните няма удържане, та на 16...
Хич и не вярвам. Пък и в присъствието на биолози...
Ама ще се направя, че съм повярвал, де... :P


Що бе? Аз повярвах. Преди 4-5 години времената бяха други... :mrgreen:

Щото ти пък си бил на 14, затова...
"Дете невинно, ти живота не познаваш и мислиш, че е само хляб и шоколад", както се пееше в един стар градски шлагер. :twisted:


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2008 11:31 am Пет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Готин, благодаря за скрития ти комплимент, но много отдавна бях на 16 и наистина времената бяха други и комунистически и имахме доста по-интересни неща за правене и мислене освен модни дрешки, коли и секс (е, за секс и тогава мислехме, но не беше само това в главите ни.)


 Profile  
 
Сготвено на: 24 Окт, 2008 9:36 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Готин, благодаря за скрития ти комплимент, но много отдавна бях на 16 и наистина времената бяха други и комунистически и имахме доста по-интересни неща за правене и мислене освен модни дрешки, коли и секс (е, за секс и тогава мислехме, но не беше само това в главите ни.)


"Всички сме били на 16...(мъдро заключи той)" 8) 8) 8)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 15 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB