Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:12 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 
Message
Сготвено на: 22 Сеп, 2010 2:51 pm Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Тия дни нещо се присетих за рогчетата от соца. Мисля че оттогава не съм ял такива. Спомням си една баничарница на Хр. Ботев, до Възраждане, където ми се струваха вълшебни. Порових в нета и има доста рецепти, които не се различават много в съставките, но съдейки по снимките (където са снимани разчупени), не ми изглеждат като тези, които аз помня. Споменът ми е за нещо средно между обикновена кифла и кроасан. Леко хрупкава, богата на масло, и със специфична леко разтегливо-ронлива консистенция, наподобяваща на кроасан. Топли, се топяха в устата.

Някой пробвал ли е рецептите публикувани в нета? Някои са с масло други с мас. Или ако някой има подръка рецептурника за ЗОХ, там трябва да има такава рецепта. Най-вероятно тези, които помня от соца, са правени по нея.
Изглеждаха горе-долу така:

http://www.picvalley.net/u/2794/73587474618681722801251053977f5t7qlxPc94c9aXvTmRx.JPG


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Апр, 2011 11:23 am Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Здравей, мисля,че тези от снимката са правени по описаната от теб технология.Едно време, когато влизах в готварския на въпросния форум, мацката споделяше,че има опит (професионален) в тази насока.До колкото помня, беше завършила и специализирано заведение.


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Апр, 2011 10:39 pm Нед 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
ludetina написа:
Здравей, мисля,че тези от снимката са правени по описаната от теб технология.

Здравей, лудетина, само че, аз не съм описал технология... Тъкмо нея търся.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2011 6:29 pm Вто 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Честно казано, не съм расла в България и съответно нямам спомени от рогчетата от едно време. А сега не ги купувам.

Относно технологията: за да е пухкаво тестото и да е леко разтегливо, се изпозлва технологията за замесване на козунаци: дълго втасване и неколкократно премесване.
А за хрупкавата коричка рогчетата трябва да се сложат в гореща фурна, която след това се намалява. Най-добре се изпичат в конвектомат.
Преди да се метнат във фурната, рогчетата трябва да се напръскат с вода с фин пулверизатор.

За малко да забравя: брашното трябва да е от типа "за козунаци", в него има достатъчно глутен.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2011 6:46 pm Вто 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Благодаря за информацията, но все пак ще ми трябва и някаква рецепта. Прегледах всички стари рецептурници и готварски книги и нищо не намирам...


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2011 10:11 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Добре, ще ти дам жокер :).Мацката се казва Пина/Pina и пише в маминския.Пусни търсачка с "рогчета" и "Пина " и ще я намериш.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2011 10:20 pm Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Защо мъчиш човеко? Ето линк към рогчетата.


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Апр, 2011 10:35 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Уф, тъкмо го търсех, но в оригинал и ти ме изпревари..цък. Дано е това , което търсиш! :)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2011 9:14 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
ludetina написа:
Уф, тъкмо го търсех, но в оригинал и ти ме изпревари..

Това, което си дала, не е ли за хлебопекарна?


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2011 12:50 pm Чет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Рецептите ( като компоненти) са еднакви, исках да насоча , към поста на първоизточника просто..Иначе да , прав си , Мама Це е дала допълнителни инструкции. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 14 Апр, 2011 2:04 pm Чет 

Дегустатор

Offline
Готви от: 24 Юли, 2010 1:16 pm Съб
Мнения: 113
Location: София
Благодаря, тази рецепта съм я пробвал и според мен не същата, като тази, която са ползвали през соца. Аз я направих 1:1, с мас и станаха непоносимо тежки. Ще я пробвам с масло да видим. Рогчетата по соца със сигурност не бяха с мас, маста мирише много специфично.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 11 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Bing [Bot] и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB