Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 8:41 am Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 12 Фев, 2011 8:15 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Аз пък гледах едно предаване, в което, както препоръчва Мария Иванова, покриха филето със сол и го оставиха за 24 часа, след това го изчистиха от солта (изстъргаха я) и го оваляха в подправки. Твърдението на водещия беше, че ставало за ядене след 2 седмици. Много ми е любопитно да чуя (прочета) какъв е бил резултатът.


Така или иначе, това месо се осолява съвсем не "на око", "както дойде" и "анархистично"...
Вярно е, че при всички случаи ще стане нищо, малко или много годно за ядене, но съвсем не е въпросът в това.
Има си норми и правила от десетки, да не кажа стотици, години, още от времето, когато не е имало хладилници и фризери и това е бил най-адекватния начин за дълготрайно съхраняване на закланото по коледа месо.
Има си норми точно колко сол да се сложи и точно колко време да стои в солта, после точно колко време да се суши до оптималната готовност за консумация.
В домашни условия всеки може да си прави абсолютно каквото си иска, но ако това стане в промишлени условия (тази глуповата анархия) и недоосоленото или недоизсушеното месо след 20 дни се покрие с плесен заради неадекватно високото водно съдържание, най-определено като минимум ще пострада авторитетът на фирмата - производител.
А, ако това е държавата, както беше преди години, това е наказуемо, освен, че е недопустимо.
Фриволности, безхаберие и волунтаризъм се допуска в домашните упражнение по кулинария, но не и на професионално ниво.
И, както казва МИШ, тя си го обича по-пресносолно и мекичко, разбира се, че ще си го направи точно по вкуса си, но това си е нейно лично виждане за нейната лична продукция, а не ангажиращ с качество професионализъм.
Да не говорим пък изобщо за подправките - няма кайзеровмане на сушени меса без употребата на ЧИМЕН, това е задължителната подправка, пряко свързана с понятието "кайзероване".


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2011 10:26 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Миш, точно тази технология гледах.:)


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Яну, 2012 4:09 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
миш маш написа:
Ние си правим такова филе почти всяка година.


Наистина ли с контрафиле го правите? Ми то си е разхищение! Контрафилето на пържолки най-добре, а за сушенето - филе миньон.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB