Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 18 Апр, 2024 1:57 pm Чет

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
Сготвено на: 29 Яну, 2011 9:46 pm Съб 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 29 Яну, 2011 9:32 pm Съб
Мнения: 2
Здравейте, имам едно свинско контрафиле, което искам да направя като "сушено". Дядо ми го правеше навремето, но нищо не помня от тогава. :) Правеше го нещо, после го закачаше да виси навън и ако не го накълват птиците ядяхме ние. :mrgreen: Искам да намеря технологията, какво точно се прави за да се получи това. Дано да съм успял да обясня разбираемо. :)
Благодаря ви.


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Яну, 2011 7:51 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Заповядай!


 Profile  
 
Сготвено на: 30 Яну, 2011 9:59 pm Нед 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 29 Яну, 2011 9:32 pm Съб
Мнения: 2
Благодаря ти много! Сега се захващам и да видим какво ще се получи. :)


 Profile  
 
Сготвено на: 31 Яну, 2011 2:52 pm Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
И предложенията от фейсбук:

Цонка Станкова написа:
Здравейте,

Насолете месото от всички страни, оставете го 24 ч. в солта. след това го измийте под течаща вода. Притиснете го с тежест за още 24ч. След това го оваляйте в подправки,черен пипр, чубрица червен пипер и друго каквото ви харесва, но задължително е да са сухи подправки. После му сложете конец и го сушете на проветриво място.

Да ви е сладко!


Mariana Ivanova написа:
Здравейте!

Посипете обилно месото със сол докато се покрие и така да стои 4-5 дни, за да се стегне месото. След това го изплакнете и оставете във вода за 1 ден, ако се сетите може да смените водата отново през деня, след това отцедете през гевгир и отново залейте, но вече с бяло вино. На другия ден оцедете и оваляйте в червен пипер,черен пипер, чубрица и чесън на прах и закачете на проветриво място да се суши .

Да ви е сладко!


 Profile  
 
Сготвено на: 10 Фев, 2011 7:49 pm Чет 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Аз пък гледах едно предаване, в което, както препоръчва Мария Иванова, покриха филето със сол и го оставиха за 24 часа, след това го изчистиха от солта (изстъргаха я) и го оваляха в подправки. Твърдението на водещия беше, че ставало за ядене след 2 седмици. Много ми е любопитно да чуя (прочета) какъв е бил резултатът.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Фев, 2011 3:40 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 19 Юни, 2007 12:08 am Вто
Мнения: 1062
Ние си правим такова филе почти всяка година. Държим го в сол от един до два дена максимум. Зависи от големината на парчето контра филе, което сме закупили. По принцип, по голямото количество сол, през това време се е разтворило в соковете, които си отпуска месото. Ако има останала такава на кристали, се измива или остъргва. След което, се овалва в предпочитани подправки. Ние лично слагаме червен пипер, чубрица, кимион, черен пипер(а в последните години и чесън на прах). Това с подправките е строго индивидуално и въпрос на вкус.
След което се окачва някъде на сухо и проветриво място и се чака да узрее.
Лично аз го харесвам доста пресносолно, тоест когато е още меко месото и не добре узряло, което ще рече , че още на 10 ят ден започвам да го консумирам. А за другите , които обичат по-добре узряло и стегнато мезе, две седмици е добър период. Много е важно месото да се суши на подходящо място, защото иначе може и да станат издънки. Иначе нищо сложно няма.


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Фев, 2011 8:15 pm Съб 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 04 Яну, 2005 6:09 pm Вто
Мнения: 1172
Location: Пловдив
Маца написа:
Аз пък гледах едно предаване, в което, както препоръчва Мария Иванова, покриха филето със сол и го оставиха за 24 часа, след това го изчистиха от солта (изстъргаха я) и го оваляха в подправки. Твърдението на водещия беше, че ставало за ядене след 2 седмици. Много ми е любопитно да чуя (прочета) какъв е бил резултатът.


Така или иначе, това месо се осолява съвсем не "на око", "както дойде" и "анархистично"...
Вярно е, че при всички случаи ще стане нищо, малко или много годно за ядене, но съвсем не е въпросът в това.
Има си норми и правила от десетки, да не кажа стотици, години, още от времето, когато не е имало хладилници и фризери и това е бил най-адекватния начин за дълготрайно съхраняване на закланото по коледа месо.
Има си норми точно колко сол да се сложи и точно колко време да стои в солта, после точно колко време да се суши до оптималната готовност за консумация.
В домашни условия всеки може да си прави абсолютно каквото си иска, но ако това стане в промишлени условия (тази глуповата анархия) и недоосоленото или недоизсушеното месо след 20 дни се покрие с плесен заради неадекватно високото водно съдържание, най-определено като минимум ще пострада авторитетът на фирмата - производител.
А, ако това е държавата, както беше преди години, това е наказуемо, освен, че е недопустимо.
Фриволности, безхаберие и волунтаризъм се допуска в домашните упражнение по кулинария, но не и на професионално ниво.
И, както казва МИШ, тя си го обича по-пресносолно и мекичко, разбира се, че ще си го направи точно по вкуса си, но това си е нейно лично виждане за нейната лична продукция, а не ангажиращ с качество професионализъм.
Да не говорим пък изобщо за подправките - няма кайзеровмане на сушени меса без употребата на ЧИМЕН, това е задължителната подправка, пряко свързана с понятието "кайзероване".


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Фев, 2011 10:26 am Нед 
User avatar
Шеф (Chef)

Offline
Готви от: 21 Фев, 2007 1:12 pm Сря
Мнения: 1760
Location: София
Миш, точно тази технология гледах.:)


 Profile  
 
Сготвено на: 13 Яну, 2012 4:09 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
миш маш написа:
Ние си правим такова филе почти всяка година.


Наистина ли с контрафиле го правите? Ми то си е разхищение! Контрафилето на пържолки най-добре, а за сушенето - филе миньон.


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB