Привет на всичкото кулинарно юзър чиито идеи, препоръки и личен опит следя от доста години
Не приемайте моля, първата ми тема и пост тук като ненужна възхвала извън заслужените лични благодарности които изказвам сега (това си е ясно и напълно заслужено - но не заради това пиша сега)
Моля да ми простите и липсата на рецепта която да приложа към момента - причината за поста ми сега (и темата) е в "специфичноста" на бамята където именно е и моят личен "проблем". Доуточнявам защо не прилагам нищо конкретно - именно защото "съставките" освен "клишета", са въпрос и на фантазия съчетана със съответните "сходимости" между отделните продукти, и от друга страна - не смятам че би било честно ако "пейстна" нещо "готово" без да съм получил резултат с който самият аз да се гордея поне малко. Това което ме интересува, са познатите на всички "особености" свързани с "лигавенето" на продукта при приготвяне и възможните начини за "борба" с него. Не смятам да досаждам твърде много с излишните си обяснения - работата е там че преди време хапнах в една гръцка кръчмичка чорбица от Бамя и "О–чудо", въпреки предубеждението ми към този зеленчук (неговото наличие в различните ястия) - останах очарован и потресен от постигнатият баланс на вкусове в него
...като бамята именно си носеше най-основна "роля" за вкусовият празник - абсолютно лишена от всякаква лигавост, тлачене и мазност не само като усещане, но и във визуален аспект... Предвид Вашият опит и познания - съм сигурен, че повечето от Вас са в състояние да ми помогнат със съвети и идеи за постигане на подобен ефектен и вкусен резултат при изготвяне на всякакви ястия от този ВЕЧЕ любим за мен зеленчук... Разберете - МНОГО ми хареса, и въпреки че Гърция не е много далеч, все пак ми е твърде неизгодна дестинация като единствен възможен вариант с който да задоволя желанието си за кулинарни удоволствия с участието на Бамя.
Благодаря много предварително. Бих бил наистина щастлив ако темата се развие подпомагайки развиването и на личните ми готварски умения по отношение на "трудният" (за мен) но адски вкусен (както открих за себе си) продукт.