biskvitka написа:
Да се изкажа и аз, направо по въпроса: накисвам бамята в голямо количество вода (направо в мивката), за да не ни хрупка пясък по зъбите, след което и махам "шапчиците" и варя за 3-5 минути в кипяща подсолена вода. Веднага я отцеждам и изплаквам в студена вода с малко оцет.
След като хубаво се отцеди, слагам бамята в пликове и във фризера, в пакети по 500 г.
Чрез варенето се махат власинките, които за мен са по-неприятни от слузта.
Биски, за неприятните власинки народът е измислил много прост начин - обилно посолени, бамичките се притриват с ръцете и веднага се изплакват обилно. Бланширането може и да бъде по-малко. Разбира се, останалото - отцеждане и изплакване с подкиселена вода си е без коментар. Това осигурява със сигурност прекрасно качество на бамята.
Честно казано, аз винаги предпочитам традиционното (за мене) затваряне на суровата, но притрита със сол бамя в бурканчета от 400 мл. в присъствието на доматен сок или късчета домати на дъното и отгоре. Заливане с подсолена вода.
Така си осигурявам идеално качество и пестя обем във фризера.