inews.bg jenite.bg div.bg sporta.bg sportuvai.bg fitwell.bg peika.bg econ.bg biznews.bg stat.bg sever.bg kulinar.bg get.bg
В момента е 24 Ное, 2014 6:51 pm Пон

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 
Message
 Рецепта: Френски багети
Сготвено на: 03 Юни, 2005 7:47 pm Пет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
За 2 бр:
1 ч.ч. (236 мл) вода
2 1/2 ч.ч. бяло брашно
1 с.л. бяла захар
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. суха мая (сложих 10 г прясна и пак миришеше на мая :x)
1 жълтък
1 с.л. вода

Приготвяне:
1 ч.ч. вода, пресятото брашно, маята, солта и захарта се смесват в неметален съд. От себе си добавих трици, зародиш и 2 с.л. кисел квас. Замесва се тесто с дървена лъжица (или някакво приспособление за месене). Получава се меко лепкаво тесто. Може да се сложи още малко брашно, но тестото трябва да е меко и лепкаво.

Оставя се да втаса в намазана с олио купа (покрита с кърпа). След като тестото увеличи обема си двойно, се премесва (с мазни ръце) и се разточва върху поръсен с брашно плот на кора с размери 16х12 инча (40,5х30,5 см).

Кората се разрязва на два правоъгълника с размери 8х12 инча (20,25х30,5 см).

Двата правоъгълника се навиват на рула, дълги по 30-тина см. Слагат се в намазана с олио тава на разстояние поне 6-8 см едно от друго. С остро ножче се правят дълбоки резки през 4-5 см. Повърхността се намазва с жълтъка, смесем с 1 с.л. вода (аз използвах кефир, може и заквасена сметана; от жълтъка кората става по-твърда).

Включва се фурната. През това време багетите трябва да втасат. Когато температурата достигне до 375 F/190 С, багетите се намазват отново с жълтък и се слагат да се пекат до златисто оцветяване.

Намазах коричката със зехтин, за да омекне, въпреки че оригиналните багети са хрупкави.


Attachments:
baguette2.jpg [48.9 KiB]
Not downloaded yet


Last edited by biskvitka on 01 Сеп, 2007 2:12 pm Съб, edited 2 times in total.
 Profile  
 
 Рецепта: Френски багети
Сготвено на: 03 Юни, 2005 11:00 pm Пет 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
:facelick: Ох,от кога ги чакам само тези багети.. :) Изглеждат страшно апетитно! :)
А,дали има багети с подправки?Имам предвид както са разточени на правоъгълник,преди да се навие да се ръсне малко босилек,риган..или вече няма да е багета?


 Profile  
 
 Рецепта: Френски багети
Сготвено на: 04 Юни, 2005 12:35 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ми защо да не може. Ще бъде багет с босилек.


 Profile  
 
 Рецепта: Френски багети
Сготвено на: 04 Юни, 2005 2:32 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
:facelick: Ох,от кога ги чакам само тези багети...

Ако знаех, щях да пусна рецептата по-рано, макар че първият опит беше още по-трагичен (като вид :evil:). Много трудно се разточва лепкаво тесто :roll:, май трябва да се добави още брашно.
За подправките не съм съвсем сигурна, аз съм срещала багети, леко цепнати и намазани с билково или чесново масло. Но пък от друга страна, защо да не да сложиш подправките в тестото?


 Profile  
 
 Рецепта: Френски багети
Сготвено на: 04 Юни, 2005 2:55 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Може ли да кажа, другарко? :lol:
Поне на снимката тези хлебчета не приличат съвсем на френските багети. Онези са с хрупкава коричка и много въздушна среда, а тези ми изглеждат много плътни. Направо Админ убиват, ако нямаш точилка под ръка. :to4:


 Profile  
 
 Рецепта: Френски багети
Сготвено на: 04 Юни, 2005 3:07 pm Съб 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Коричката наистина не е хрупкава, специално заради админа.
Вътрешността им е като козунак - мека и пореста (що реши, че са твърди?). При мен твърд е само лебът за лична консумация, ама и него ми го изяждат :mrgreen:.
Алеко, не ме ядосвай, че ще изпека от тези изроди за срещата :twisted:!


 Profile  
 
 Рецепта: Френски багети
Сготвено на: 04 Юни, 2005 9:02 pm Съб 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Ама, другарко! Аз не исках да ви ядосвам, аз само казвам. :oops: А ако направите от тези хлебчета за срещата, аз ще съм първият, който ще излапа едно. (Вторият вероятно ще е Ясен. Абе, тоз човек къде се изгуби? Откак му порасна нов крак, съвсем го няма?)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 7 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: CalvinSn и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB