Доматен хляб (на Oxana Monami от good-cook, feat. Jul-Jul от kuking.net)
1 ч.ч. хладко мляко (1 ч.ч. е 250 мл) (сложих 1/2 ч.ч. вода и толкова мляко)
3 препълнени ч.ч. брашно (480 г) (ако е необходимо, се слага още малко)
2 равни с.л. захар (сложих само 1 и беше достатъчно)
1 ч.л. сол
2 ч.л. суха мая (сложих 1/6 от 50 грамово кубче прясна мая)
50 г. маргарин (при мен е олио, но мисля, че със зехтин ще стане направо супер)
допълнително: 1 с.л. доматено пюре
В купа се слагат всичките съставки, без доматеното пюре. С миксер се разбива около 3 мин или докато стане хомогенно тесто.
Тестото се разделя на 2 равни части, в едната се добавя доматеното пюре. Ако от него тестото стане по-рядко, се добавя и малко брашно. Добре се размесва с миксер (реших да пробвам спираловидните бъркалки и у нас стана като във филмите на Джери Брукхаймер, липсваха само жестокият убиец и жертвата, чиято кръв беше изпръскала стените

)
Двете тестени топки се слагат в различни купи и се покриват с кърпа. Втасват около 2 часа (сега в жегите може и по-малко).
Двете топки се разточват на правоъгълни или квадратни кори и се слагат една върху друга. Навива се не много стегнато руло, за да не се затруднява втасването.
Рулото се слага в правоъгълна кексова форма или в тавичка с ръба отдолу.
Покрива се с кърпа и се оставя за около 1 час да втаса (може и по-малко, сега е горещо).
Намазва се с прясно мляко и се наръсва с изсушени зелени подправки по избор (при мен е риган).
Пече се около половин час на 180 градуса в предварително загрята фурна.
За да има хрупкава коричка, във фурната се слага съд с вода (или тава с манджа

).
Добър апетит!