Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 16 Апр, 2024 3:45 pm Вто

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 23 мнения ] 
Message
Сготвено на: 04 Юли, 2005 10:27 am Пон 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
От това тесто са правени любимите пирожки на съветския лидер Никита Сергеевич Хрушчов.

50 г прясна мая/2 ч.л. суха (слагам половината)
1/2 ч.л. сол
Маята се претрива със солта, докато се втечни. Добавя се 1 ч.ч. (250 мл) прясно мляко (може да е студено от хладилника), 1 с.л. захар, 200 г маргарин (слагам 100-125 г) и около 3.5 ч.ч. брашно (при мен са поне 4 ч.ч.).

Замесва се меко тесто. Слага се в тенджерка, покрива се с капак и се слага в хладилника поне за 4 часа (или за една нощ).
В оригиналната рецепта се казва, че тестото почти не се надига в хладилника, обаче явно маята, която използвам е много силна, защото с половин доза тестото увеличава обема си доста.

От него правя пирог, пирожки, плюшки и кроасани, които на вкус са като тези в пекарната на Хит. Казват, че става и за пица, все още не съм опитвала.


Last edited by biskvitka on 19 Юли, 2007 10:05 am Чет, edited 5 times in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 02 Авг, 2005 9:33 pm Вто 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Това тесто е нещо невероятно. Мен хич ме няма в месенето , ако може робота или машината да месят е най -добре. Обаче това го правих и не повярвах на резултата . Тестото само се омеси :shock:
Моето обаче хич не се увеличи . Страхотни кифлички бяха.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Авг, 2005 1:14 am Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Да сама си го омесих,но първо го направи съседката,аз гледах и под неиния надзор забърках моята доза.По твоя съвет сложихме по-малко мая и не се надигна.Може би защото имахме повече свободно време и всичко се получи добре.В събота ще пробваме с другите пълнежи,ще наблегна на зеленчуци и каима но пилешка.Ще те информирам за резултата.Иначе рецептата я предлагам добре.Важното е всички да са доволни от тези вкусотии.Още веднъж благодаря.


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Авг, 2005 11:35 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
vivagd написа:
ще пробваме с другите пълнежи,ще наблегна на зеленчуци и каима но пилешка...

:oops: Забравих да напиша най-важното: плънката трбва да е ГОТОВА, защото самото тесто се изпича много бързо и има опасност отвътре да остане сурово.

Веднъж правих руло от сурови ябълки, стана нещо ужасно!

Marabu, Вили, :clap: браво на вас!


 Profile  
 
Сготвено на: 03 Авг, 2005 5:51 pm Сря 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Това вече го знаем и най лесното е че става бързо печенето.И все пак ми е по-лесно като има снимка или го видя визуално.Може би тогава ми хрумват разни варианти.Още веднъж благодаря за рецептата.От мене имаш 11 запалени фенки.Сега работим по втория брой на списанието.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2005 10:02 am Чет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
И? Как се справяте?


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2005 10:51 am Чет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Тия гланцираните страници много трудно увират, бре! :lol: Това, нито микровълнова, нито тенджура под налягане не помага :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2005 4:48 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
За сега добре се справяме.Готвим само при пуснат климатик,вечер късно на скарата на двора,но не се отказваме от яденето в жегата.Страшно е добре да си попииваш ледена биричка при 18 градуса.А за списанието сме си разпределили рецептите по комшииски.


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2005 5:47 pm Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
vivagd написа:
...А за списанието сме си разпределили рецептите по комшийски.

Това е гениално! Така може да се опита абсолютно всичко, докато пристигне следващият брой, и то без да си даваш много зор 8).
[hide]Искам и аз такива комшийки...[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 04 Авг, 2005 7:25 pm Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Е и аз да случа веднъж на нещо добро.Не че да се хваля но и колежките са супер щом половинките им са доволни значи вървим напред.А сега с дегустацията:понеделник-Салата"Нисоаз"/домати големи/ракийката добра,бързо се приготвя/боба в тенджера под налягане от предната вечер./
вторник-Печен паламуд на фурна/малко скъпичък но за идеята винаги/допълнение полят със сос от кисело мляко с чесън и копър и варени картофи.Доста биричка отиде.
сряда-Риба в гювече/за предпочитане от нас в голям огнеупорен съд,пак биричка/
четвъртък днес Пържени пилешки рулца с бадеми/рецептата умножена по 4 плюс задушен ориз с грах и моркови,студено хубаво бяло вино/
за петък желиран пилешки терин и продължаваме...


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 1:39 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Даааа... добре напредвате! Завиждам ви!

[hide]А защо не седнете да напишете едно писъмце до редакцията, че да видят и останалите колеги колко ви е вкусно?[/hide]


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 1:43 pm Пет 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Тия гланцираните страници много трудно увират, бре! :lol: Това, нито микровълнова, нито тенджура под налягане не помага :lol:


Пробвахте ли на скара? Някои казват, че хАртията добре се опича... :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 2:11 pm Пет 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Пробвахте ли на скара? Някои казват, че хАртията добре се опича... :mrgreen:
Повелителят на огньовете си гризе некъде крачето!


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 8:28 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Здравей Алеко.Що се отнася до писането на писмо ще го направя/пък и има за какво/Особенно за такива готини приятели като вас,чудесния форум и страхотното списание веднага.Поздрави на всички. :lol:


 Profile  
 
Сготвено на: 26 Мар, 2006 7:50 pm Нед 
User avatar
Почетен член

Offline
Готви от: 20 Апр, 2005 3:31 pm Сря
Мнения: 634
Location: До училището и детската градина
Правих пица от това тесто !!
Стана много хубаво .. изядоха всичко нямаше какво да снимам :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 8:41 am Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Аз може би съм пиатала вече (за което моля за извинение, забравила съм)..може ли маргаринът да се замести с друга мазнина..?


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 8:51 am Сря 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Б. е пробвала да го замести с масло, но засегай най-хубаво става с маргарин :cry:. Ако съвсем не можеш да се прежалиш, направи си зехтинен маргарин. Скъпо, но пък вкусноооо (е не съм пробвал :oops:, но предполагам)!


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 10:18 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
ludetina написа:
...може ли маргаринът да се замести с друга мазнина..?

Може! С българско масло :twisted:
Или с комбинация от масло, гъсто кисело мляко и олио.
(за една доза съответно по 80 г масло, 50 г олио и 20 г кисело мляко)

В някои тестени изделия заменям маргарина с комбинация от олио и кисело мляко, но тук маслото придава мекота и аромат на тестото.

Не съм пробвала с мас, имам много хубава, но я пазя за козунак, че ми е малко :oops:

А зехтиновият "маргарин" се използва за мазане, не за готвене. На стайна температура той отново се втечнява. Пък и вкусът му е много наситен, не върви на всякаква плънка.


Last edited by biskvitka on 12 Апр, 2006 2:09 pm Сря, edited 1 time in total.

 Profile  
 
Сготвено на: 12 Апр, 2006 12:36 pm Сря 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Мерси много, за тази комбинация не бях чувала.. :oops: и аз имам мас точно за козунак.. Ще пробвам с маргарин, все пак не съм фанатичка.. :) Аз от кога се каня :roll: :oops: (от както опитах пирожките ти.. 8) )


 Profile  
 
Сготвено на: 23 Ное, 2006 11:22 am Чет 
User avatar
vertically challenged

Offline
Готви от: 27 Мар, 2006 2:02 pm Пон
Мнения: 1645
Location: София
Най-прелестното тесто! Онзи ден го замесих и снощи го пирогирах с картофена плънка :mrgreen: На мен доста ми бухна и първоначално и при печенето, но аз съм си виновна, просто не го разточих достатъчно тънко, а маята беше 20-тина грама.
Стана направо за отрицателно време и дори при това положение не успях да го изгоря, както нерядко се случва с нови тестени неща :oops:
На всичкото отгоре биде одобрено с постната плънка и от другия мършоядец вкъщи! Положителна тенденция предвид свинското увеличение на свинското :twisted:
Благодаря ти, Биски! А с останалото тесто ще направя пица, веднъж и аз да взема да успея...


 Profile  
 
Сготвено на: 12 Авг, 2007 8:50 pm Нед 
User avatar
Готвач

Offline
Готви от: 03 Юни, 2004 4:24 pm Чет
Мнения: 1472
Location: София
Днес вечеряхме пирожки с този пълнеж и с тази закачлива форма ;) .Бяха божествено вкусни! Тестото е страхотно , наистина! Снимки не успях да направя.. :P изчезнаха за приблизително 2 мин. Благодаря на Малвина за обясненията и зарибявката! :)

За протокола правих ги с масло приблизително 150-160 гр. и дойде много точно , глътна ми още малко брашно.Страашно вкусно!


 Profile  
 
 Рецепта: За маята
Сготвено на: 16 Авг, 2007 12:47 am Чет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 31 Май, 2004 3:09 am Пон
Мнения: 181
Location: Хайде! На масата!
Защо маята се претрива със сол? А малко захар не се ли слага в тестото?


 Profile  
 
Сготвено на: 16 Авг, 2007 10:26 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Има 1 с.л. захар. Добавям и щипка сода, за да остане сладко; пък и така тестото не вкисва.

Маята се претрива със сол, за да не бухва прекалено много тестото - това им е хубавото на пирожките и пр. изделия от това тесто, че са тънички с много плънка 8)


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 23 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB