Моят Кулинар Вход | Регистрация
В момента е 17 Апр, 2024 12:20 am Сря

Всички времена са UTC + 2 часа




Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 
Message
 Рецепта: Баница с локум
Сготвено на: 28 Юли, 2005 11:40 am Чет 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
Този десерт е ароматен, нежен на вкус и не е накъртващо сладък (макар че в него има доста захар)

Рецептата е на Kenya от all.bg.

Баница с локум

1 пакет фини кори за баница (Белла, Фамилия)
2 кутии локум обикновен или роза

За плънката:
2 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 бакпулвер
орехи

За сиропа:
1 ч.ч.захар
3 ч.ч.вода
2 пак.ванилия

Смесват се яйцата, захарта, брашното и бакпулвера.
Всяко парче локум се реже на четири парченца (на дълго).
Кората се подмазва с малко олио. По дължината на късия и край се нареждат локумчета в редичка (без прекъсване). Върху цялата кора се разстила малко от плънката и се поръсва с орехи. Горе-долу се разпределят плънката и орехите, за да стигнат за цялата баница. Хващат се по две кори откъм локума и се навиват. Баницата се реди от средата на тавата в кръг като обикновена вита баница. След като се изпече, изстива и се залива със сироп.
Сиропът трябва да поври. След като се отдели от котлона се добавя ванилията.
Студената баница се залива със студен сироп.

Моите изменения:
взех 300 г кори ('Тракийски').
Навивах по една, не по две кори (за проба направих и едно руло с две кори - отвътре стоеше някак тестено, неизпечено).
Рулцата не ги навивах на охлюв, а ги слагах едно до друго в правоъгълна тавичка с размери 33х25 см. Получиха се осем рулца (едното е с две кори).
сиропа го направих с две чаши вода и няколко кристалчета лимонена киселина. Получи се не прекалено сочна, както на мен ми харесва.
Опитайте я, няма да съжалявате (най-доволен ще е вашият зъболекар :mrgreen: )


 Profile  
 
Сготвено на: 05 Авг, 2005 8:16 pm Пет 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
Благодаря Бисквитке за чудесния десерт.Реших,че твоят вариянт е по-добър и я направих по твоите изменения.Много ни хареса само ме смъмриха за малкото количество.Ама нали през лятото се яде по-малко сладко пък и неискат да си пазят зъбите така,че пак съм над тавата...


 Profile  
 
 Рецепта: Баница с локум
Сготвено на: 08 Авг, 2005 9:37 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Кой е казал, че през лятото се яде по-малко? Особено сладичкото много върви, най-вече когато човек е нервен от ремонти и други глупости. Майка ми, психиатърка, твърди, че сладкото действа успокояващо на нервната система. Така че давайте повече таквиз нещица, моля!


 Profile  
 
 Рецепта: Баница с локум
Сготвено на: 08 Авг, 2005 10:01 am Пон 
User avatar
Site Admin

Offline
Готви от: 30 Май, 2004 4:02 pm Нед
Мнения: 4689
Location: София
Алеко написа:
Така че давайте повече таквиз нещица, моля!
И координатите на познати зъболекари :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Баница с локум
Сготвено на: 08 Авг, 2005 10:26 am Пон 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
MR.LAZY написа:
Алеко написа:
Така че давайте повече таквиз нещица, моля!
И координатите на познати зъболекари :mrgreen:


Не ми трябва зъбар! Аз съм с чене! :mrgreen:


 Profile  
 
Сготвено на: 08 Авг, 2005 7:19 pm Пон 
User avatar
Дегустатор

Offline
Готви от: 30 Апр, 2005 10:03 pm Съб
Мнения: 303
Location: Варна
О направо ти съчуствам.И аз се занимавам в къщи с ремонти вече два месеца.Май по-добре е да е зима.А пък за сладкото си прав.Колкото му е по-нервно толкова повече се налита на ядене.Вече и не избираме дали е сладко или солено,ама локумената баница е супер.Май пак ще я правя за десерт, то само дини и пъпеши нещо не се задържа.


 Profile  
 
 Рецепта: Баница с локум
Сготвено на: 10 Авг, 2005 9:43 am Сря 

Гур(у)ман

Offline
Готви от: 23 Мар, 2005 10:57 am Сря
Мнения: 5234
Дини и пъпеши добре, ама е хубаво и нещо по-съществено да хапне човек, че инак само вода си пълни в търбуха. :mrgreen:


 Profile  
 
 Рецепта: Баница с локум
Сготвено на: 10 Авг, 2005 11:10 am Сря 

Дегустатор

Offline
Готви от: 27 Окт, 2004 5:13 pm Сря
Мнения: 134
Здравейте! Тази баница е наистина страхотна. Правила съм я 2 пъти, но ми стана малко "суха", т.е. като че ли се захароса, не стана сочна, крехка и лека. Не знам къде греша! :roll:


 Profile  
 
 Рецепта: Баница с локум
Сготвено на: 10 Авг, 2005 11:27 am Сря 
User avatar
Зъл кулинарен модератор

Offline
Готви от: 24 Авг, 2004 6:29 pm Вто
Мнения: 3395
DolceVita написа:
...стана малко "суха", т.е. като че ли се захароса, не стана сочна, крехка и лека. Не знам къде греша! :roll:

DolceVita, сиропът с 2 чаши вода е за 300 г кори (пък корите, ако са по-сухи или са от брашно от по-твърда пшеница е нормално да поемат и повече течност :roll:), но винаги можеш да увеличиш количеството вода и да намалиш захарта, за да я приспособиш към твоя вкус ;)
[hide]У дома не харесваме твърде сочни десерти, дори баклавите ги правя с половин доза сироп :oops: [/hide]


 Profile  
 
Покажи мнения от преди:  Сортирай по  
Post new topic Reply to topic  [ 9 мнения ] 

Всички времена са UTC + 2 часа



Подобни теми


Кой търси в готварската книга?

Рецептата се разглежда от: Нито един шеф-готвач и 1 гост


Не можете пускате нови теми
Не можете отговаряте на теми
Не можете редактирате мненията си
Не можете триете мненията си
Не можете прикачвате файлове

Търсене:
cron
Готвим с помощта на phpBB